Stránka 1 z 1

doba sklizně

Napsal: 12 říj 2017 08:20
od duskma
Ahoj všem, je už čas sklidit? Existuje nějaká pravidla která dodržet? :foods:

Re: doba sklizně

Napsal: 12 říj 2017 08:34
od Tea Racer
Tak záleží co a jak to vypadá. Pokud to je zralé sklid. Pokud ne, ponech jeste, pripadne lze nechat dozrát doma. Na okne, mezi jablky apod.

Re: doba sklizně

Napsal: 12 říj 2017 22:51
od RoMeiRo
3.10. jsem vzal kytku ze skleníku domů, protože už i tam byla dost zima.. Nechal jsem ještě všech 18 zelených plodů, otrhal přebytečné listy a nechal ji být.. několik dní se vůbec nic nedělo, až včera jsem jí o dost víc zalil a hle, dneska ráno už 2 skoro dozrály.. počítám, že se ještě další přidají.. Navíc mi začínají opět růst nové listy a hlavně květy... tak vůbec nevím... :))) ...... Já bych se také přidal k názoru ještě nechat...

Re: doba sklizně

Napsal: 13 říj 2017 01:12
od chris
Podzimní dotaz nováčka: jak málo nebo moc ublíží ranní mrazíky plodům chilli?
Co přesně tím myslím: když kytka s plody potká nad ránem při vyjasnění mrazík tak:
a) to ublíží kytce ale chuti-stavu-neplesnivosti-křupavosti-...plodů to krátké vystavení mrazu plodů na kytce až tak neublíží
nebo
b) to hodně chuťově a i jinak ublíží i skoro dozrálým plodům (např. totálně změknou protože třeba popraskají buněčné stěny, nebo...)

Proč se ptám: raději preventivně očesat nedozrálé nebo raději nechat dozrávat na kytce i přes rostoucí riziko ranních mrazíků?
Primární kritérium: chuť.

Re: doba sklizně

Napsal: 23 říj 2017 20:52
od Lexter
chris píše:
13 říj 2017 01:12
Podzimní dotaz nováčka: jak málo nebo moc ublíží ranní mrazíky plodům chilli?
Co přesně tím myslím: když kytka s plody potká nad ránem při vyjasnění mrazík tak:
a) to ublíží kytce ale chuti-stavu-neplesnivosti-křupavosti-...plodů to krátké vystavení mrazu plodů na kytce až tak neublíží
nebo
b) to hodně chuťově a i jinak ublíží i skoro dozrálým plodům (např. totálně změknou protože třeba popraskají buněčné stěny, nebo...)

Proč se ptám: raději preventivně očesat nedozrálé nebo raději nechat dozrávat na kytce i přes rostoucí riziko ranních mrazíků?
Primární kritérium: chuť.
Mrazem se přeruší dozrávací procesy v plodu, takže ti jen těžko potom doma dojdou (potrhají se buňky). Jinak záleží na tom jak dlouho budou mrznout. Kytky to zabije. Plodům na chuti a konzistenci to taky nepřidá. Ale to fakt nevím s určitostí. Já bych je oškubal a nechal doma dojít. Případně pokud má doma prostor a jsou v nádobách tak přenes celé kytky. Už je skoro listopad tak už bude jen ošklivěji a ošklivěji.

Co já dělám s rajčaty a jinými paprikami. Uříznu je u spodku, orvu listí a pověsím vzhůru nohama do tepla. Dozraje všecko. Kytka zhyne, ale živiny ještě nějakou dobu proudí do plodů. Takhle jsem letos omylem urval vijan rajčat, zelených jak brčál. Pověsil ho a zapomněl na něj. Za dva měsíce jsem si vzpomněl a strnul..... HMMM smálo se na mě 9 krásných, voňavých a pevných rudých rajčat... Nezhnily, jen si v klidu dozrály. Jak se na to budou tvářit chilli nevím.

Re: doba sklizně

Napsal: 23 říj 2017 21:18
od chris
Dík moc, to přerušení dozrávacích procesů je přesně to o co mi šlo. Tím pádem mám jasno, většinu ůrody už mám sklizenu, ale na jednom rajčeti mám ještě 2-3 kg parádních plodů zdravých poblíž začátku dozrávání, takže půjdou dozrát dovnitř. Totéž zbylá jala, v technické zralosti už jsou, takže pohoda.
Mno a peperoncin na sušení už mám sklizeno dostatek až do příští sklizně, takže zbytek nechám na kytkách a děj se vůle přírody a počasí.

Re: doba sklizně

Napsal: 23 říj 2017 21:23
od Bacula
chris píše:
23 říj 2017 21:18
Dík moc, to přerušení dozrávacích procesů je přesně to o co mi šlo. Tím pádem mám jasno, většinu ůrody už mám sklizenu, ale na jednom rajčeti mám ještě 2-3 kg parádních plodů zdravých poblíž začátku dozrávání, takže půjdou dozrát dovnitř. Totéž zbylá jala, v technické zralosti už jsou, takže pohoda.
Mno a peperoncin na sušení už mám sklizeno dostatek až do příští sklizně, takže zbytek nechám na kytkách a děj se vůle přírody a počasí.
Rajčata už mi také dozrávají doma, také sladké papriky, chilli zatím jedou.