Stránka 1 z 2

Yassa

Napsal: 17 bře 2019 13:01
od Pedro
Ahoj.

Dnes jsem se rozhodl, že sem dám senegalské jídlo. Je výborné a stojí za vyzkoušení. Napadlo mě to díky Baronově cestě a tak si vyzkoušejte chuť dálek u vás doma.
Takže ingredience:
1 kuře (samozřejmě mohou být stehna, křídla...jedl jsem to i s rybou a taky dobrý)
chilli dle chuti
3-4 velké cibule
4 stroužky česneku
2 polévkové lžíce hořčice
Olej
Sůl
Pepř
2-3 bobkové listy
1-2 citrony
Kostka bujonu

Postup (jak dělám já):
Kuře naporcujeme a naložíme na 2 hodinky do marinády. Marinádu připravíme ze šťávy z citronu (já používám jeden), nakrájené cibule, polisovaného čeneku, pepře, chilli. Pak kuře osmažíme v hrnci na oleji. Prostě ho necháme zatáhnout ze všech stran. Po cca 5ti minutách odstavíme. Do pánve dáme olej a na olej dáme marinádu ve které bylo kuře, přidáme do toho bobkový list, hořčici a kostku bujonu. Když he ta "omáčka" hotová (cibule hotová), tak omáčku přidáme ke kuřeti do hrnce, dáme hrnek nebo dva vody a dusíme. Až je kuře hotové a voda téměř vyvařená, tak jen dochutíme solí a případně pepřem nebo chilli.
Podáváme klasicky s rýží.
Google nabídl foto, tak vkládám.
56274
Přeji dobrou chuť...je to fakt pecka.

Re: Yassa

Napsal: 19 bře 2019 09:56
od petr.polasek
Místo kostky bujonu bych podléval kuřecím vývarem, jinak dobrý recept.

Re: Yassa

Napsal: 19 bře 2019 21:26
od Pedro
petr.polasek píše:
19 bře 2019 09:56
Místo kostky bujonu bych podléval kuřecím vývarem, jinak dobrý recept.
Já tam používám ten takový rosolový od Knorr. Ale jak jsem se to učil, tak oni tam rozdrobí takovou hnusnou "magi" kostku...
Ale vývar taky dobrý a nebo nemusí být žádný, protože je tam dost kuřecího, že by ani bujon být nemusel být nemusel.
Doporučuji zkusit a pak dejte vědět jak chutnalo :angry1:

Re: Yassa

Napsal: 20 bře 2019 11:36
od Karliq
Tak jsem recept vyzkoušel a dobré to je. Díky :tiphat:

Re: Yassa

Napsal: 20 bře 2019 21:26
od JanaK
Také jsem zkoušela ale bohužel neznám originál a netuším jak správně dochutit :dunno:

Omáčka se mi zdála dost kyselá - nevím, jestli to tak má být nebo jsem vzala velký citrón - příště troškuu uberu.
V kombinaci s rýží, která tu kyselost zředila to nakonec bylo velmi dobré. Synům moc chutnalo a já s manželem jsme sušeným chili talíř doladili k dokonalosti :thumbup:

Určitě budu vařit zase, takže dík za rozšíření jídelníčku :thanx:

Re: Yassa

Napsal: 21 bře 2019 18:41
od Pedro
Mám radost, že chutná. Klidně citrón vynech úplně není to dogma. Já jedl s i bez a obojí je fajn...
A jestli mohu doporučit, tak zkus i tu arašídovou. Tu miluje moje dcera i manželka, a vlastně každý kdo měl možnost to ochutnat. Musím jí minimálně jednou za měsíc udělat.

Re: Yassa

Napsal: 21 bře 2019 21:43
od JanaK
Určitě brzo vyzkouším :thumbup: Vlastně jsem původně chtěla vařit arašídovou, abych udala arašídové máslo které mi zbylo. :cooking:
Tohle senegalské se mi jen připletlo do cesty :thanx:

Re: Yassa

Napsal: 27 bře 2019 23:03
od Baron z Žop
Konečně sem se dostal k tomu abych podal malý report z jídla Yassa...
Tady je jídlo z resortu
56481
56482