Stránka 1 z 1

Výroba domácí Thajské červené kari pasty

Napsal: 12 led 2019 10:55
od Palko
ČERVENÁ KARI PASTA
Vedle zeleného kari patří k nejznámějšímu na světě. Je pikantní, výrazně červenou barvu mu dodávají chilli papričky, které se nejdříve suší a teprve
poté se z nich tluče pasta. K červenému kari se perfektně hodí mořské plody, ryby ale i kuřecí maso.

TIP: Při použití robota nebo mixéru je nutno přidat rostlinný (nejlépe kokosový nebo arašídový) olej, který suroviny spojí a napomůže jejich rozmělnění. Snažte se ho dávat co nejméně a přilévejte postupně tak, aby byl robot schopný suroviny rozmělnit. Při následné přípravě omáček z pasty během opékání tak už nemusíme přidávat olej žádný.

Suroviny:
12 sušených červených papriček (větších, méně pálivých)
1 až 5 čerstvých malých thajských červených papriček (libovolné, zde určujeme pálivost) //lze nahradit jinými papričkami podle chuti
1 lžíce nasekané citronové trávy (jen bílé části)
3 lžíce nasekaného česneku
1 lžíce nasekaných koriandrových kořenů (nebo alespoň stonků)
1 lžíce nasekaného galangalu (při nejhoršim lze nahradit zázvorem)
4 nasekané šalotky
kůra z půlky limetky
1 malá lžička z fermentované krevetové pasty
2 malé lžičky bílého pepře celého
půl lžíce římského kmínu celého
půl lžíce koriandru celého
1 lžička soli

Postup:
nejprve opražíme římská kmín a koriandr nasucho na pánvi, dokud se pořádně nerozvoní a nezačnou praskat. Dáme stranou a necháme vychladit. Sušené chilli papričky zalijeme teplou vodou a necháme nabobtnat. To může trvat zhruba 20 minut.
Když se papričky nasáknou, vyždímáme je a všechny suroviny v následujícím pořadí natlučeme v hmoždíři. Nejdříve římský kmín, koriandrová semínka a pepř, ze kterých vytvoříme prášek, dále citronovou trávu a galangal. Teprve poté vložíme do hmoždíře sůl, česnek, šalotku, papričky, koriandrové kořeny či stonky, limetkovou kůru, krevetovou pastu a vytlučeme v kompatkní pastu.


Takto vyrobená kari pasta vydrží v lednici i 2-3 měsíce. Jedná se o perfektní základní surovinu na výrobu thajského kari.

Recept na thaiské kari : https://www.youtube.com/watch?v=oNyfdyttk6A

TIP: Zkuste dát někdy lžíci kari pasty do vaší oblíbené marinády na maso při grilování nebo třeba do obyčejného dresinku na salát.