Stránka 1 z 1

Kalamáry na habanerové omáčce

Napsal: 01 úno 2016 17:28
od miky
Kalamáry na habanerové omáčce
Recept na dvě porce

Ingredience:

1 menší cibule
1 stroužek česneku
Čerstvá paprička Habanero (žluté)
Čerstvý zázvor
Citron
Mrkev
Kalamáry - kroužky, neobalené, mražené
Sojová omáčka
Omáčka teriyaki
Sůl

Omáčka

Všechny suroviny budeme dávat do malé misky. Cibuli oloupeme a na hrubo nakrájíme, dále na velmi jemné kostičky nakrájíme stroužek česneku. Papričku Habanero rozkrojíme na půl, zbavíme semen a jádřince, opět nakrájíme na velmi jemné kostičky. Oloupeme kousek zázvoru a na jemném struhadle nastrouháme malé množství do směsi. Přidáme mrkev (pokud je velká tak jen půl aby jí nebylo moc), oloupanou, nakrájenou na 1 – 2 mm tlustá kolečka. Směs nachystaných surovin vysypeme do předehřátého oleje v malém kastrolu. Když začne mrkev měknout, přilijeme sojovou omáčku (jedno štamprle, pokud je mrkve hodně tak klidně trošku víc) a malé množství omáčky teriyaki. Chvíli necháme bublat a zalijeme malým množstvím vody nebo vývaru, asi 1,5 dl, osolíme malou špetkou soli (omáčka je dost slaná už od sojové omáčky) a vymačkáme půl citrónu. Chvíli necháme vařit při stálém míchání, a pak i se zbylou vodou odstavíme.

Kalamáry

Zmražené kalamáry dáme rozmrznout do mikrovlnky nebo teplé vody dokud nezgumovatí, a po té odlijeme veškerou vodu. Vložíme na pánev s malým množstvím předehřátého oleje a pražíme, dokud z obou stran nebudou mít mírně zlatavou barvu (nezapomeňte otáčet a promíchávat, aby se vám nepřilepily k pánvi). Po té přilijeme připravenou omáčku, a za stálého míchání čekáme, než se odpaří veškerá voda a zbyde jen koncentrovaná šťáva, a dokud nejsou kalamáry dostatečně křehké (Pokud zůstanou i tak tuhé, což se může stát, dejte je na chvíli do mikrovlnky). Podáváme s bílým chlebem.

V omáčce by jsme měli cítit výraznou vůni Habanera, zázvoru a sojové omáčky, které by měly navazovat na praženou chuť kalamár. Doporučuji podávat s bílým suchým vínem.

Přeji dobrou chuť. :foods:

Toto je můj vlastní recept, budu rád za další vylepšení, připomínky a hodnocení. Pokud jej chcete sdílet prosím uveďte zdroj. Omlouvám se za kvalitu přiložených fotek a celkové vzezření, nejsem zrovna kuchařský umělec. :D

Příprava omáčky

28359

28360
Jen ať to pořádně buble!

28361
Zatím hotovo.

Příprava kalamár a finále

28362
Použil jsem velmi málo kalamár, víc nebylo.

28363

28364
Nakonec zbyde jen zelenina a olej.

28365
Dobrou chuť, omlouvám se za ten ušmudlanej nůž, na focení jsem si vzpoměl uprostřed žranice. :D