Stránka 1 z 2

Med s chilli a olej s chilli

Napsal: 20 zář 2014 16:06
od SkorpionCZ
Ahoj,

chtěl bych se zeptat, jak dlouho nechat "louhovat" chilli v medu a jak dlouho v olivovém oleji, aby to mělo již ten správný říz? :firychil: Ten olej by mohl být relativně rychle, když vezmu že v nakládaném hermelínu to je znát již za týden. Ale u medu nemám tušení. Je nutné to nějak míchat? Použitá paprika je sušená Moruga. Díky.

Re: Med s chilli a olej s chilli

Napsal: 24 zář 2014 12:09
od jirka83
Nakládání do medu jsem nezkoušel, tak nevím. Do oleje nakládám sušené morugy, skleněnou láhev dám s papričkou do vodní lázně a vařím vodu, aby se olej zahřál. Olej co používám není olivový, ale slunečnicový. Do 1l oleje dám asi 10 sušených paprik, pak to má správnou sílu. Mnoho zdaru, Jirka 83.

Re: Med s chilli a olej s chilli

Napsal: 28 úno 2016 09:19
od martinZA
Flasku s medom a chilli vkladam do hrnca do vodnej teplej lazne ako Jirka83 olej..med trošku zohrejem a premiesam spolu s chilli..po vychladnutí doporucujem do medu pridať vlašské orechy..je to ozajstna bomba a neviem sa toho dojesť...papriky do medu dávam len sušené..

Re: Med s chilli a olej s chilli

Napsal: 28 úno 2016 16:50
od Ernest
V medu by to nemel byt takovy problem,....maloco v nem prezije...

Nicmene pozor na olej ... cerstve papricky ochuti olej velmi rychle - druhy den ma pal jako blazen ... susenym to trosku trva ... u obou ale nedoporucuji delat vetsi zasoby dopredu - bohuzel se olej s paprickama muze snadno infikovat botulinem, ktery se v oleji skvele mnozi a produkuje botulotoxin ... bez zapachu, bez barvy, bez viditelnych zmen -> a velmi nebezpecny a jedovaty ... zabit to bohuzel dokaze :-(

Toxin se da znicit horkem ... bakterie bohuzel prezijou a znova zacnou produkovat ... takze oleje delej jen nezbytne male mnozstvi
Dobre prosusene papricky riziko znacne snizuji ... ackoliv neeliminuji......

takze pokud chces na rychle uziti male mnozstvi ... cerstva papricka behem par hodin a je to super.... a do lednice s tim
na delsi skladovani ... par tydnu .. susena papricka, prohrat ... bude to den dva trvat nez to chytne trosku grady - silnejsim paprickam to jde lepe ...

Re: Med s chilli a olej s chilli

Napsal: 28 úno 2016 17:40
od lobo
Ernest píše:V medu by to nemel byt takovy problem,....maloco v nem prezije...

Nicmene pozor na olej ... cerstve papricky ochuti olej velmi rychle - druhy den ma pal jako blazen ... susenym to trosku trva ... u obou ale nedoporucuji delat vetsi zasoby dopredu - bohuzel se olej s paprickama muze snadno infikovat botulinem, ktery se v oleji skvele mnozi a produkuje botulotoxin ... bez zapachu, bez barvy, bez viditelnych zmen -> a velmi nebezpecny a jedovaty ... zabit to bohuzel dokaze :-(

Toxin se da znicit horkem ... bakterie bohuzel prezijou a znova zacnou produkovat ... takze oleje delej jen nezbytne male mnozstvi
Dobre prosusene papricky riziko znacne snizuji ... ackoliv neeliminuji......

takze pokud chces na rychle uziti male mnozstvi ... cerstva papricka behem par hodin a je to super.... a do lednice s tim
na delsi skladovani ... par tydnu .. susena papricka, prohrat ... bude to den dva trvat nez to chytne trosku grady - silnejsim paprickam to jde lepe ...

Erneste jak je to s tim botulotoxinem ? odkud máš tuhle informaci ? já jsem totiž ve středu dělal domácí chilli olej a jetště ted se mi lohuje. Mám v plánu to pořádně scedit aby tma nezustalyzbytky papriček. Dávál jsem sušené haba koření a ktomu přihodil pár sušených Douglahů. Trošchu jsi mě vystrašil :dunno:

Re: Med s chilli a olej s chilli

Napsal: 28 úno 2016 19:38
od Colostomizer
Tyhle mršky rodu Clostridium rostou anaerobně bez přístupu kyslíku a jejich spory se na zelenině běžně vyskytují, takže tenhle mechanismus je možný. Otravy z naložených paprik byly popsány v USA, ale i tam je to extrémně vzácné. V Česku jsem za posledních dvacet let neslyšel, že by se něco takového stalo. A to se tady protočí tuny naložených hermelínů s cibulí a paprikami a dalších podobných mňamek, že :) Ale netvrdím, že mi něco nemohlo uniknout.

Zastávám názor, že do oleje/medu čerstvé chilli nepatří a pokud jsou papriky pořádně usušené, tak je riziko minimální. Jestliže má někdo nutkání zalévat olejem/medem čerstvé chilli, nechť ho pořádně, ale opravdu pořádně umyje.

Re: Med s chilli a olej s chilli

Napsal: 29 úno 2016 21:28
od martinZA
Tak ako píše lobo...si vystrasil aj mňa..ja mám strašne rad nite v oleji a jedavam ich dosť casto ale dávam do nich vždy len sušené papričky..niekedy je asi lepšie nevedieť..

Re: Med s chilli a olej s chilli

Napsal: 29 úno 2016 21:55
od Ernest
Presne jak pise Colostomizer .... je to extremne vzacne z papricek a v cesku se o tom moc clovek nedozvi -> doufejme se nestava. Nicmene po chvilce hledani na netu, tech "vzacnych" pripadu je na internetu popsany a i nafocenych docela dost .... takze sem byl vydeseny taky, kdyz sem na to prisel.

Olej ze susenych papricek bych nemel problem zkouset .... papricky v oleji sem delal dokonce nedavno a nezabilo me to jeste ....
Ale pokud by nekdo chtel kombinovat olej a cesnek .... to riziko a mnozstvi pripadu je vyrazne vyssi. A zronva cesneko-chilli-olej je tak strasne dobry! :-D

Nicmene existuje nekolik cest jak bakterie pozabijet - nejsnazsi je michani oleje s octem .... skoda jen, ze to docela zasadne meni pointu oleje .... hmmm :-(