Stránka 1 z 3

Capsicum Baccatum

Napsal: 23 srp 2010 12:59
od Seminka-chilli.cz
Capsicum Baccatum (bah-COT-tum or bah-KAY-tum)

4789

5246

5247

Baccatum ve smyslu 'berry-like' se skládá z kultivarů z Jižní Ameriky známých jako Aji. Jsou téměř stejně pálivé jako druhy rodu Annuum.

Baccatum se obvykle odlišuje od ostatních druhů žlutými nebo světle hnědými fleky na okvětí a žlutými prašníky. Mnohé druhy jsou vysoké, často dosahují 1,5 metru na výšku, a lusky jsou obvykle vztyčené.

Re: Capsicum Baccatum

Napsal: 13 čer 2018 07:44
od honzek86
U jednoho zdroje jsem si všiml, že u baccatum se uvádí velmi pozdní dozrávání - dokonce později, než chinense (alespoň u odrůd, které jsem vysel). Je tomu skutečně tak? Všechny baccatum mi dozrají až v září apod.? Do příští sezóny jsem chtěl nahradit anuumky rodem baccatum, ale zřejmě to není dobrý nápad :) Nebudu mít přes léto co chroupat. Máte nějaké oblíbené druhy, které dozrají třeba už v červenci?

Re: Capsicum Baccatum

Napsal: 13 čer 2018 08:39
od OMO
honzek86 píše:
13 čer 2018 07:44
U jednoho zdroje jsem si všiml, že u baccatum se uvádí velmi pozdní dozrávání - dokonce později, než chinense (alespoň u odrůd, které jsem vysel). Je tomu skutečně tak? Všechny baccatum mi dozrají až v září apod.? Do příští sezóny jsem chtěl nahradit anuumky rodem baccatum, ale zřejmě to není dobrý nápad :) Nebudu mít přes léto co chroupat. Máte nějaké oblíbené druhy, které dozrají třeba už v červenci?
Je tomu tak a to díky velké násadě (množství) plodů, které je extrémní oproti annum a chinense. Pokud v září vemeš nůžky a nekompromisně ostříháš květy + zárodky malých plodů, šance na dozrání bude daleko vyšší. Největší rychlíci z annum jsou cayenové odrůdy a z chinense menší druhy habaněr.

Re: Capsicum Baccatum

Napsal: 14 čer 2018 12:36
od Maxim
Zkuste je jist v technicke zralosti, tedy jeste zelene. Treba vsechny thai anumky mi pripadaji chutnejsi zelene.. jsou takove stavnate, mlade, ten pal je jiny. Sladke se i u nas bezne konzumuji zelene, palive nevim z jakeho duvodu se ceka az na botanickou zralost, pokud tedy zrovna nechcete seminka.
Baccatum si myslim do dvou tydnu budou ok. Mam Ethiopian fire a Lemon drop, Ethio mi celkove moc nechutna, Lemon zrovna ted chroupu a neni to spatny, jeste bych ho ale nechal, kvalit zraleho zatim nedosahuje..

Re: Capsicum Baccatum

Napsal: 14 čer 2018 13:15
od honzek86
Zajímavý :) nechám se inspirovat ... mám Jamaican Bell, Aji Fantasy White, Aji Ahuachapan a Aji Lemon Drop. Pár jich zkusím chroupnout zelených, až budu čekat na zrání.

Re: Capsicum Baccatum

Napsal: 14 čer 2018 13:34
od Holu
Taky chroupu doma Baccatum v technické zralosti a některé jsou chutnější. :-)

Re: Capsicum Baccatum

Napsal: 14 čer 2018 13:40
od honzek86
Ale tak oni jsou pověstný ovocnou chutí a aroma, ne? Dokud neuzrají do barvy, tak ji ještě nemají, nebo mají?

Re: Capsicum Baccatum

Napsal: 14 čer 2018 14:15
od lobo
Baccata jsou co se týče chuti opravdu vyjímečná v tom, že i v techniocké zralosti chutnají a voní skvěle. O proti tomu Chinensky speciálně superhoty tak ty v technické zralosti chutnají jako mýdlo takže nic moc.
Baccata se skvělě hodí na přípravu "poppers". Běžně se k tomu využívají Jalapena tedy naplnit sýrem chedar, obalit ve strouhance jako řízek a usmažit ale když člověk použije Baccata například kultivar Sugar rush nebo Bishop's crown tak to je teprve lahůdka :foods: