Stránka 1 z 5

KVAŠÁKY

Napsal: 31 črc 2016 16:52
od Dr.Pedr
:tiphat: Přátelé ,. jak děláte ,,KVAŠÁKY,, ? ... Děkuji za rady a recepty..... :cooking:

Re: KVAŠÁKY

Napsal: 31 črc 2016 17:20
od lobo
KVAŠÁKY miluju a tady je muj recept na 5ti litrovou sklínku :tiphat:

cca3 litry vody
3x bobkový list
3x ostružinový list
3x vinný list
10 kuliček nového koření
15 kuliček celého pepře
kopr může ale nemusí být
Sůl asi tak hrnek
a na konec CHILLI dle chuti

Všechno to zamíchat a za studena zalít a sklenku ( Okurky samozřejmě nutno propíchat nožem na nekolika místech, lepší než vidličkou) a sklínku umístit do temné komory. Hotové jsou už po 3 týdnech ale když to člověk vydrží třeba do Vánoc tak to je pak BALADA :angry1:

Přikládám fotky letošních před 14ti dny dělaných kvašáku, voda je lehce kalná a o Vánocích už přes ní není vůbec vidět ale není třeba se toho lekat kdo dělá kvašáky pravidelně tak ví že to k nim patří.

33065

33064

Po14ti dnech je vidět že by ještě týden chtěli
33063


EDIT : Ty igredience jako jsou listy a koření samozřejmě naházet rovno do sklenice k okurkám a v hrncu si jen přichystat tu vodu se solí :tiphat:

Re: KVAŠÁKY

Napsal: 31 črc 2016 17:24
od Dr.Pedr
Děkuji... parádní recept.... :foods:

Re: KVAŠÁKY

Napsal: 31 črc 2016 17:26
od Dr.Pedr
Ps...hrnek je cca ????

Re: KVAŠÁKY

Napsal: 31 črc 2016 17:30
od lobo
Dr.Pedr píše:Ps...hrnek je cca ????
cca 250g asi je potřeba to ochutnat musí to být hodně slané opravdu hodně přesolené je to potřeba ochutnat :tiphat:

Re: KVAŠÁKY

Napsal: 31 črc 2016 17:31
od Dr.Pedr
:thanx:
Dík....

Re: KVAŠÁKY

Napsal: 31 črc 2016 18:06
od JurassicChilli
To je pre mňa moc dobrá správa, že kvašáky vydržia až do Vianoc. Tento rok sa chystám na ich premiérovú výrobu. Len som sa tak trochu podvedome obával, že ich bude treba po dokončení urýchlene skonzumovať, keďže to nie je sterilované. Ale takto je to super, ak vydržia až tak dlho. :thumbup:

Re: KVAŠÁKY

Napsal: 31 črc 2016 18:20
od lobo
JurassicChilli píše:To je pre mňa moc dobrá správa, že kvašáky vydržia až do Vianoc. Tento rok sa chystám na ich premiérovú výrobu. Len som sa tak trochu podvedome obával, že ich bude treba po dokončení urýchlene skonzumovať, keďže to nie je sterilované. Ale takto je to super, ak vydržia až tak dlho. :thumbup:

To co říkáš platí u rychlokvašek ty jsou za tři dny hotové a je potřeba co nejdřív zkonzumovat. Ale toto je recpt na ty pravé kvašáky které čím jsou starší tím jsou také lepší. Prptp se tam dává to velké množství soli :tiphat: