Stránka 1 z 50

TerasovaSahara - 2019

Napsal: 30 pro 2018 22:54
od chris
Rok 2018 je u konce - a že to byla luxusní pěstební sezóna, hlavně průběh počasí během jara. Byť hodně náročná na dodávku vody.
Je čas založit vlákno pro sezónu 2019. Bude to moje druhá celá (třetí necelá) pěstební sezóna.

Základní cíl pro sezónu 2019 mám jednoduchý: loni jsem testoval maximální hustotu se kterou je balkón osaditelný kytkami, hlavní téma pro letošek by mělo být vytvoření optímálních podmínek pro jednu každou kytku, tj. v o něco menším množství, odhadem tak 60-70% loňského počtu. Cílem je, aby celkový výnos chilli za sezónu byl jen nepatrně menší než z loňského hustolesa/jungle a přitom se zároveň trošku zvýšil výnos rajčat (letošek byl sice parádní, ale díky výběru odrůd se toho hodně sezobalo průběžně).
A aby toho nebylo málo, tak chci přidat dvě kytky vodního melounu :-)


Co se mi loni osvědčilo a co chci letos zopakovat jen s minimálními obměnami:
- typ a pozice pěstebních nádob (včetně barevnosti dle míry oslunění)
- základní koncept hnojení (organika+anorganika) i jeho základní frekvence
- výběr pozic pro odrůdy jak dle dostupně výšky tak i míry oslunění té které pozice
- maximální využití nádob metodou dvou pater/podsady/rotace plodin
- primární metoda dodávky a rozvodu vody
- základní volba a mix susbstrátu (komerční mix kokos-rašelina-jíl plus můj domix perlit-vermikompost)
- metoda a způsob předpěstu sazeniček (maximálně dvě přesazení za sezónu, optimálně jen jedno)
- žluté lepové desky
- nulové použití tvrdých pesticidů. Loni jsem si vystačil pouze s jarní aplikací výtažku z nimbu při čtrnáctidenní válce s mšicemi na jedné chinese kytce (řekl bych že hodně vyjimečně příznivý rok, víc bio to ani nejde :-) Letos to chci stejně, v případě výrazně mokrého roku si kdyžtak povolim něco na bázi mědi pro boj s plisněmi (hlavně kvuli rajčatům). Nic víc.

Mno a teď mne čeká to nejtěžší, vytvořit seznam odrůd pro letošek a udržet ho pouze v plánované velikosti :-)

Re: TerasovaSahara - 2019

Napsal: 31 pro 2018 01:24
od Lexter
chris píše:
30 pro 2018 21:51
Zrovna tu přemýšlím jak to vlastně chci příští rok pojmout jestli co nejvíc non-technologicky či právě naopak a zatím úplně nemám názor...

Citace z jiného vlákna. Mě, tobě i každému dalšímu je nad slunce jasné jak to povedeš. Jsi nejvěděčtější pěstitel tady.

N = R* Fp * Ne * Fl * Fi * Fc * L - Jsem si jistý, že víš co to je. Měl bys vypracovat obdobu pro pěstování chilli. Kde, kdy, jak, proč, jak daleko, s čím, pro koho mohou být jedny z výchozích parametrů.

Re: TerasovaSahara - 2019

Napsal: 31 pro 2018 12:35
od chris
No jasně, to je přeci tohle :-) https://www.youtube.com/watch?v=SJ745ZxkiTI

Ale docela souhlas, nějak tak to vidím, imho coby balkónový pěstitel je mým úkolem co nejlépe připravit počáteční podmínky, dobře nastavit pár základních parametrů, zajistit co největší stabilitu průběžných vlastností systému, pak ten Big Bang nastartovat, a dál už do toho pokud možno příliš nekecat a nechat život=kytky ať se žijí tak jak chtějí a potřebují, a mít z toho radost.

Jestli to ale náhodou Velký Pěstitel vidí nějak podobně, tak je tu mírně znepokojivá otázka toho čemu mi malí pěstilelé říkáme sklizeň... :-)
Takže nezbývá než PF2019.

Re: TerasovaSahara - 2019

Napsal: 02 led 2019 16:37
od chris
Letos udělám jednu změnu při klíčení a předpěstu.
Loni na konci sezóny jsem si při vyřezávání kmínků ze substrátu dal trochu práce a hledal případné pozůstatky kokosáků a jejich papírového obalu použitých při klíčení. Fotky z toho nemám, ono se to blbě fotí když má člověk zrovna ruce od hlíny. Výsledek průzkumu byl tento:
- zjevný vliv tvaru nádoby použité pro sazeníčky
- papír obalující kokosák neomezí růst kořenů, takže se nedá říct že by přímo vadil ale...
- papír obalující kokosák směřuje růst kořenů dolů, k bočnímů rozrůstání a prorůstání papírem dochází až později a v menší míře
- pokud kořeny najdou přiliš brzy dole ve finální nádobě vodu a živiny (u mne samozavlažováky), neobtěžují se prorůst papírem do šířky do stran a nevyužijí naplno objem nádoby
- u rostlin které měli coby sazeničky mělčí krychlové květináčky nezůstalo na konci sezóny ve finálních nádobách po papíru ani stopy
- u rostlin které měli coby sazeničky hlubší válcové kelímky byl papír obalující kokosák tak u 60% kytek zachován, kořeny šli primárně dolů.

Takže:
Mám z loňska zásobu kokosáků na klíčení. Ale letos budu narozdíl od loňska při zasazení semenáčků sundavat obalující papír. Takže poslouží skutečně jen jako šikovná hrudka kokosového vlákna držící dočasně pohromadě po dobu klíčení v pařníčku.
Květináčky a kelimky pro sazeničky nejspíš použiju shodně s loňským rokem, výhody toho čemu řiká Meisl ve známém videu z receptáře bedničková metoda pro sazeničky jsou sice zjevné, ale rozdíl v mých bytových podmínkách asi není takový, abych se kvuli tomu vzdal výhody toho že můžu popadnou každou sazeničku jednotlivě v její samostatné nádobě.

Re: TerasovaSahara - 2019

Napsal: 02 led 2019 18:01
od chris
Trošku uvažuju na letošek o jedné kytce nějaké tradiční maďarské odrůdy pro zpracování na domácí papriku do guláše (např. Edes Füszerpaprika, Hodoníská kořeninová, atp.), tak jsem trošku zapátral jak že to vlastně v té madarštině je a narazil na text co by se mohl hodit i někomu dalšímu:
-------------
Types of Hungarian Paprika

The Hungarians produce a range of paprikas from mild to very hot—although the milder versions are used most often in Hungarian dishes. Contrary to popular belief, the brightest red paprika powders are the mildest and sweetest in taste, whereas the pale-red and light-brown colored paprikas are usually the hottest.

Heat levels range from édes (sweet, mild) to félédes (semi-sweet, medium-hot) to erös (hot). Füszer on the package just means "spice," and orlemeny means "powder." What's important is the type of paprika you choose.

Különleges (Special): The brightest red paprika of all, with a good aroma and very mild, sweet flavor.
Édesnemes (Noble Sweet): Bright red in color but with only a mildly spicy flavor. Most of the paprika exported to the rest of the world is this type.
Csípmentes Csemege (Delicate): Mild-tasting, richly flavored, light- to bright-red paprika.
Csemege (Exquisite Delicate): Similar in color and aroma to "Delicate," but with a slightly spicier taste.
Csípös Csmege (Pungent Exquisite Delicate): Similar in color and aroma to Delicate and Exquisite Delicate, but a bit spicier in flavor. One of the most popular of the hotter varieties of paprika in Hungary.
Félédes (Semi-Sweet): Medium-hot paprika.
Rozsa (Rose): Paler-red in color, with a strong aroma and hot-spicy taste.
Erös (Hot): The hottest variety, pale rust-red to light brownish-yellow in color.
-------------

btw, kdyby náhodou někdo měl 3-4 semínka Edes Füszerpaprika, např. od příbuzných či známých z madarské vesnické zahrádky, a mohl je postrádat, rád poskytnu na oplátku moje heirloom italská vesnická peperoncina která by v Madarsku po usušení a semletí zařadili nejspíše mezi kvalitní Rozsa.

Re: TerasovaSahara - 2019

Napsal: 02 led 2019 19:07
od Lexter
My programátoři/kodéři jsem obyčejně považovaní za poměrně schopné a inteligentní lidi, ale po přečtení většiny tvých příspěvků si připadám jako vůl. Otoč technické volume doleva abych si nepřipadal tak zahamben.

A k tomu ostatnímu. Super! Ať už píše o čemkoli. :tiphat:

Re: TerasovaSahara - 2019

Napsal: 02 led 2019 19:27
od Erben61
Což programátoři......ale co teprve my ostatní???? Sice ovládám jakž takž komp a strýček Gůgl poradí ALE.......

Re: TerasovaSahara - 2019

Napsal: 02 led 2019 20:04
od chris
Sypu si popel na hlavu, cvičně jsem hodil kus toho anglického textu do google en/cz překladače a vypadla na mne místo češtiny dost hrůza, která opravdu někomu kdo umí například německy/rusky/... ale nikoliv anglicky užitečné být nemůže.
Naivně jsem se nechal trochu moc ukolébat tím že určité typy kratších textů už strojový googlí překlad zvládá z angličtiny jakžtakž použitelně, ale jak na to teď koukám trošku víc, tak zjevně velice záleží na tom kterém konkrétním textu a hlavně jeho tématu.

jo a: Meislovo video viz post66877.html#p66877
přímý odkaz tady: https://www.youtube.com/watch?v=2zfDdjMELvg