Horúce pozdravy zo Slovenska
Napsal: 18 pro 2021 22:26
Zdravím všetkých chilli fanatikov!
Myslím, že konečne nastal čas sa pridať do tohto skvelého fóra, ktoré sledujem už druhý rok. Hoci zvyčajne rád ostávam v anonymite, som ten typ človeka ktorý nie je aktívny na sociálnych sieťach a neznáme číslo si najprv vyhľadá na internete, vďaka láske k chilli a pár plechovkám Staropramen dvanástky tentoraz rád prekročím svoj tieň. Moje meno je Adam, pochádzam z najjužnejšej a najteplejšej oblasti Slovenska (aj keď v tomto prípade sa skutočne dá hovoriť skôr o severnom Maďarsku), čo je pre pestovanie papričiek ideálne. Koniec koncov, v podstate tu existuje len veľmi málo domácností, kde by v špajzi neviseli sušené chilli papričky na niti. Ak sa tu idete najesť do tradičnej reštaurácie, na stole nájdete soľ, korenie, špáradlá a chilli pastu. Polievka bez papričky ani nie je polievka. V podstate je to také slovenské Mexiko. Teda s tým rozdielom, že bežný ľud tu nepozná pojmy ako druh a odroda. Tak napríklad príhoda z trhoviska- doplňoval som playlist nejakými sadenicami, našiel som milú pani ktorá mala nádherné veľké sadenice papričiek rôznych odrôd. Márne som sa však snažil zistiť o aké odrody sa jedná, dozvedel som sa len že sú "štipľavé" a "mexické." No nevadí, dôležitá je aj tak chuť a pal.
No každopádne, späť k dôležitým veciam, pretože keď sa rozpíšem, tak ma ťažko zastaviť. Som stále iba študent, konkrétne na poľnohospodárskej univerzite, čo je pri tomto hobby celkom užitočné. Až do jari minulého roku som si žil taký obyčajný študentský život, internát, pivo, fitko, biochémia. Zrazu prišla pandémia, školy zatvorili, zrazu som bol uväznený v dome a nemal som čo robiť. Kamarát s ktorým som bol v kontakte začal pestovať niekoľko chilli paprík, po pár týždňoch zúfalej nudy som sa to rozhodol skúsiť tiež. Nakoľko už bola pokročilá jar a na výsev už bolo neskoro, objednal som si zopár sadeníc z internetu, konkrétne jedno habanero, dve jolokie a tri Caroliny. Úroda bola super, navyše sa mi podarilo dopestovať niečo z letného výsevu na okne cez zimu. Tak začalo moje chilli šialenstvo. V tomto roku som sa do pestovania pustil trochu vo väčšom, vysial som 53 semien deviatich odrôd, z ktorých vzišlo 31 sadeníc, plus šesť neznámych z trhoviska. Bohužiaľ však bol začiatok roka neskutočne biedny, úrody som sa napokon dočkal iba z polovice rastlín, aj tá bola v porovnaní s posledným rokom slabá. V súčasnosti sa už pripravujem na ďalšiu sezónu, aktuálne prezimujem 8 rastlín, na parapete sú tri a v jiffoch je prvých 22 semien. O tom však raz vo vlákne o pestovaní..
Všetkým chillimaniakom teda prajem príjemné sviatky, šťastný začiatok novej sezóny a teším sa na každú výmenu skúseností a vedomostí.
Myslím, že konečne nastal čas sa pridať do tohto skvelého fóra, ktoré sledujem už druhý rok. Hoci zvyčajne rád ostávam v anonymite, som ten typ človeka ktorý nie je aktívny na sociálnych sieťach a neznáme číslo si najprv vyhľadá na internete, vďaka láske k chilli a pár plechovkám Staropramen dvanástky tentoraz rád prekročím svoj tieň. Moje meno je Adam, pochádzam z najjužnejšej a najteplejšej oblasti Slovenska (aj keď v tomto prípade sa skutočne dá hovoriť skôr o severnom Maďarsku), čo je pre pestovanie papričiek ideálne. Koniec koncov, v podstate tu existuje len veľmi málo domácností, kde by v špajzi neviseli sušené chilli papričky na niti. Ak sa tu idete najesť do tradičnej reštaurácie, na stole nájdete soľ, korenie, špáradlá a chilli pastu. Polievka bez papričky ani nie je polievka. V podstate je to také slovenské Mexiko. Teda s tým rozdielom, že bežný ľud tu nepozná pojmy ako druh a odroda. Tak napríklad príhoda z trhoviska- doplňoval som playlist nejakými sadenicami, našiel som milú pani ktorá mala nádherné veľké sadenice papričiek rôznych odrôd. Márne som sa však snažil zistiť o aké odrody sa jedná, dozvedel som sa len že sú "štipľavé" a "mexické." No nevadí, dôležitá je aj tak chuť a pal.
No každopádne, späť k dôležitým veciam, pretože keď sa rozpíšem, tak ma ťažko zastaviť. Som stále iba študent, konkrétne na poľnohospodárskej univerzite, čo je pri tomto hobby celkom užitočné. Až do jari minulého roku som si žil taký obyčajný študentský život, internát, pivo, fitko, biochémia. Zrazu prišla pandémia, školy zatvorili, zrazu som bol uväznený v dome a nemal som čo robiť. Kamarát s ktorým som bol v kontakte začal pestovať niekoľko chilli paprík, po pár týždňoch zúfalej nudy som sa to rozhodol skúsiť tiež. Nakoľko už bola pokročilá jar a na výsev už bolo neskoro, objednal som si zopár sadeníc z internetu, konkrétne jedno habanero, dve jolokie a tri Caroliny. Úroda bola super, navyše sa mi podarilo dopestovať niečo z letného výsevu na okne cez zimu. Tak začalo moje chilli šialenstvo. V tomto roku som sa do pestovania pustil trochu vo väčšom, vysial som 53 semien deviatich odrôd, z ktorých vzišlo 31 sadeníc, plus šesť neznámych z trhoviska. Bohužiaľ však bol začiatok roka neskutočne biedny, úrody som sa napokon dočkal iba z polovice rastlín, aj tá bola v porovnaní s posledným rokom slabá. V súčasnosti sa už pripravujem na ďalšiu sezónu, aktuálne prezimujem 8 rastlín, na parapete sú tri a v jiffoch je prvých 22 semien. O tom však raz vo vlákne o pestovaní..
Všetkým chillimaniakom teda prajem príjemné sviatky, šťastný začiatok novej sezóny a teším sa na každú výmenu skúseností a vedomostí.