Stránka 1 z 3

Začátečník 2017 (z okresu F-M) - můj zápisník

Napsal: 12 bře 2017 15:17
od Člověk
Ahoj všichni,
začínám první rok pěstovat chilli a po pár měsících pasivního sledování fóra, jsem se rozhodl se zaregistrovat a vést si tady takový svůj deník a občas se dozvědět i něco o svých chybách při pěstování, kterých bude celkem dost. Vlastně jsem nikdy v životě nic nepěstoval, takže se mám co učit a začínám od nuly. Jako pěstování nepočítám to, že jsem na Vánoce 2015 dostal semínka s označením "Chilli", byly zaseté v hlíně v plechovce, občas jsem je zalil, po pár měsících je přítelkyně přesadila do květináčů, chvíli byly doma na okně, pak jsme je dali ven a tam už se "vychovávaly" samy (kromě občasného zalévání při velkém suchu). Taky podle toho dopadly, listy byly děravé (asi je něco jedlo), zcvrknuté, zvlněné. Plodů bylo poměrně dost, některé nestihly dozrát. Chuť nebyla nic moc, měly hodně semínek a málo dužiny.
Letos jsem se rozhodl to zkusit poprvé se zájmem a věnovat se jim...
...snad mě psaní deníku hned neomrzí, budu se ho snažit psát tak, aby si z něj případně něco vzal i jiný začátečník.

Co jsem si vybral pro pěstování:
- Carolina Reaper
- Trinidad Scorpion Moruga (uživateli Erben61 se omlouvám, někde jsem si tady četl, že roste z toho, když si začátečník vybere nějaké náročnější odrudy :wave: Tak doufám, že neporoste jen Erben61, ale i moje papriky)
- Naga Jolokia
- Habanero
- Gold Cayenne Pepper
- Serrenade
- Jalapeno

Vybral jsem si jich více s tím, že budu hlavně sbírat zkušenosti, učit se z chyb a budu rád, když se dospělosti dožije alespoň jedna.

Zasetí (tato fáze se mi povedla):
Datum zasetí bylo myslím 5.února.
Všechna semínka jsem měl ze snědených paprik, kupované bylo jen TSM. Kupované mělo vysokou klíčivost, hodně jich zahynulo spíše mojí chybou.
Koupil jsem malé pařeniště v Lidlu, hlínu v penny marketu (o škůdcích - smutnicích v některých substrátech jsem se dočetl až později, tak budu doufat, že to nebude tento případ).
Hlínu jsem nasypal do pařeniště, udělal důlky asi 3 až 8 mm hluboké, nasypal jsem do každého dva kusy semínek dané odrůdy a jemně zarhnul, neutlačoval.
Mimo hlíny jsem použil i tablety, Jiffy, ale jen pár.
Pařeniště poté putovalo na topení, teploměrem na infračervené záření jsem na něm naměřil kolem 28 stupňů (v místnosti max 24). Topení bývalo zapnuto asi 4 hodiny denně, v místnosti jsme měli zavřené dveře a nepouštěli tam chladný vzduch, aby se tam teplo drželo déle. Jednou denně jsem hlínu pokropil rozprašovačem, aby nikdy nebyla úplně suchá. Po pokropení jsem pařeniště vždy přiklopil poklopem, který má na krajích škvíry pro proudění vzduchu. Pokud to šlo, kropení jsem prováděl v době kdy se topilo, pařeniště se pak krásně zapařilo (nevím jestli to mělo nějaký smysl, ale já jsem z toho měl pocit začátečníka, že je to tak lepší).
Za týden se začaly objevovat první klíčky, nevylezlo jen Jalapeňo. U rostlinek, které nevylezly ani do dvou týdnů, jsem opatrně zkusil zatlačit na hlínu a zjistil jsem, že se na ní vytvořila pevnější vrstva a semínka možná proto nemohla nahoru. Proto jsem ji opatrně prohrábnul špejlí a snažil se rozdrolit pevné kusy hlíny. Po třech týdnech, kdy už klíčky byly venku, putovaly pařeniště na okna, aby byly na světle.

Po vyklíčení (fáze, kdy jsem se poučil z hloupé chyby)
Po vyklíčení, když už se mi zdálo, že se rostlinky vytahují moc do výšky kvůli nedostatku světla, jsem udělal vážnou chybu. Dal jsem je za okno na jižní straně, nechal jsem jim i víko na pařeništi aby jim bylo dost teplo. Ráno jsem se s nimi rozloučil a po příchodu z práce (byl zrovna první opravdu slunečný den tento rok) mě čekalo nemilé překvapení. Polovina rostlinek uhynula, některé byly jen povadlé (ty se nakonec vzpamatovaly), z některých se staly klikaté nitky. Toto zvěrstvo jsem jim provedl koncem února. Rozhodl jsem se, že ještě zkusím 1.března doplnit stavy, zajel jsem pro čerstvé Chilli do Lidlu, ve stejný den jsem je snědl a jejich semínka jsem zasadil. Rostlinky už jsou zase venku, nevylezlo jen už zmiňované Jalapeno.
Teď když jsem s rostlinkami doma, nechávám je stále na jižním okně, ale sleduji, kdy už svítí slunce hodně a podle toho je třeba přesunu na stůl, který je asi dva metry od okna. Pokud jdu mimo domov (do práce, výlet), tak je na stůl dám, i když zatím slunce nehřeje.
Půdu stále udržuji vlhkou, ale dávám pozor, aby tam nestála voda a neuhnily kořínky.
Ještě jsem zkusil jako specialitku zasadit semínko Jalapena, Habanera a Serrenade do jednoho důlku, že bych zkusil Bonsai, ale už teď po zkušenostech s usušením vlastní vinou tuším, že to nevyjde. Ale budu bojovat, třeba z toho bude alespoň jedna rostlinka.

Stav živých k 12.3.:
Carolina Reaper - žije 5 z 16 semínek
Trinidad Scorpion Moruga - 3 z 10
Naga Jolokia - žádné z 6 semínek nevylezlo
Habanero - 14 z 18
Gold Cayenne Pepper - 2 z 22
Serrenade - 7 z 8
Jalapeno - 0 z 8


Otázky na zkušené:
1) Mají papriky raději přímý sluneční svit, nebo je jim to jedno a stačí i obyčejné denní světlo (=jsou ve stínu)?
2) Na okně které strany je vystavujete? Jižní?
3) Kdy přesazovat. Četl jsem, že až se objeví první opravdové lístky (2.pár). Ty už mám, ale jak velké ideálně ty listy mají být? Až dorostou ten první pár?
4) Hnojit až při přesazení z místa na klíčení do druhého květináčku? Nebo později?
5) Pokud mi v Jiffu vyrostly obě dvě rostlinky, jak je rozdělit? Normálně Jiff nastřihnout, oklepat od hlíny a nějak opatrně zkusit rozplést kořeny?

Snad se zase do týdne až dvou ozvu a budu mít méně otázek a více úspěchů. A mimochodem, pokud jste němeli ještě papričku Serrenade, určitě stojí za vyzkoušení. Pal je sice celkem slabý, ale je tam. Hlavně mě zaujala ta chuť, sladká a šťavnatá paprika.
Přeji pěkný den.

Re: Začátečník 2017 (z okresu F-M) - můj zápisník

Napsal: 12 bře 2017 15:55
od Holu
Zdravím a vítej.

Založ si téma venkovni-galerie-pestovani-chilli/ nebo vnitrni-galerie-pestovani-chilli/ podle tvého způsobu pěstování.

Wow, docela sis teda naložil s těma superhotama. Jak se ale říká, proti gustu ...

Tak když už jsi to takhle hezky napsal, tak ti trošku poradím.

a) Všem radím to dělat tak, že semínka nezahrabávat (obzvlášť, pokud se jedná o JIFFY). Stačí je položit na tabletu a opravdu mírně zamáčknout.

b) odpovědi na otázky
1) Jak které. Některé vyžadují polostín a větší vlhkost vzduchu. Jiné se rády sluní co nejdéle to jde.
2) Na všech co to jde. :-) Já nesvítím. Jižní je exklusive pro palmy a divošky, které to vyžadují, zbytek západní okno.
3) Přesazuji jakmile na to mám chuť a čas. Rostliny musí ale mít nejméně 2 páry pravých lístků.
4) Hlavně nehnojit hned po přesazení. Většina substrátů je předhnojená + JIFFY je předhnojené. Po přesazení určitě několik týdnů nehnojit.
5) Nedělám to, nemám na to čas při takovém množství. Já jednoduše ten slabší kousek vytrhnu. Jsou tady ale kolegové, co nechávají obě v jednom JIFFY. Na to se ale musíš zeptat jich, jak to funguje/vypadá. Já to nikdy nezkoušel. Pokud bys to ale přeci jen chtěl dělat tou cestou, co říkáš, tak se stejně nevyhneš tomu, že už budou mít kořeny propletené a oddělení bez porušení kořínků může být velice problematické.

Re: Začátečník 2017 (z okresu F-M) - můj zápisník

Napsal: 12 bře 2017 16:07
od Tea Racer
5) Pokud se rozhodneš mít dve v kvetníku, nech je.
Pokud ne, stačí jiffu rozmáčknout trochu a druhou rostlinku špejlí vynadat... Nekdy natrhnu obal jiffu když to nejde, snažím se nevytahovat jen koreny, ale vydloubnout s trochou substratu z jiffy.

Re: Začátečník 2017 (z okresu F-M) - můj zápisník

Napsal: 12 bře 2017 17:27
od Bacula
Ahoj, vítám Tě tady, v seznamu máš celkem náročnější druhy. Kde budeš finálně pěstovat? Jinak určitě přeji ať se daří.

Re: Začátečník 2017 (z okresu F-M) - můj zápisník

Napsal: 13 bře 2017 10:27
od GreyRaven
Ahoj,

s rozdělováním Jiffy mám dobrou zkušenost. Pro jistotu jsem klíčila dvě semínka v jedné tabletě, že jednu rostlinku případně zahluším, když vzejdou obě. Jenže mi jich pak bylo líto (klasika) :-D . Vysela jsem v Jiffy semínka dost daleko od sebe, takže jsem nakonec většinu v pohodě rozdělila.

Obal Jiffy natrhnu (nastřihnu), opatrně stáhnu (pozor na kořínky pokud už jsou skrz). Pak tabletu v prostředku zmáčknu a zkouším rozdělit. Někdy to jde snadno rozpůlit a někdy zas jsou kořínky dost propletené. Násilím to neškubu od sebe, ale pomačkám každou tu půlku, abych to trošku rozvolnila a ještě vcelku položím (ať nic neutrhnu) a pomůžu si špejlí, trošku to rozhrabu a je odděleno. Letos mám takto rozdělenou většinu rostlin a i když nějaký ten kořínek byl přecijen utržen, řekla bych, že se mají čile k světu :happy: . Když na to půjdeš opatrně, tak bych se toho nebála :yes:

36887

Re: Začátečník 2017 (z okresu F-M) - můj zápisník

Napsal: 14 bře 2017 17:49
od Erben61
Zdravím Tě a vítám. Už dva dny přemýšlím, jak zareagovat na to že jsi mojí maličkost zmínil, jestli mám bejt hodnej nebo zlej. :dunno:

Nicméně v první řadě budu citovat kolegu Holu-Holua :jalapeno:

,,Wow, docela sis teda naložil s těma superhotama. Jak se ale říká, proti gustu ..."

Faktem je, že jsem to kdesi napsal a vysvětlím proč. Někdy mi to přijde, jako kdyby si někteří dotyční poprvé obuli brusle a chtěli hned naskočit do NHL do lajny vedle Jardy Jágra a tehdy se to nějak ve nahromadilo, tak jsem vystříkl trochu koncentrovaného capsaicinu.
Vesměs tu rádi a trpělivě poradíme a pomůžem jak se dá, někdy však člověk vyčte z příspěvku věci které ho pak nutí k takovýmto výkřikům. Jinak podle toho jak si pojal příspěvky jako deník, ty nebudeš tento případ, tenhle přístup se mi docela líbí, jen bych připomněl, že deník se píše denně nebo alespoň co nejčastěji. A fotečky....ty jsou taky ceněný a žádoucí, někdy 1 fotka řekne víc, stránkové pojednání.
Taky se mi líbí, že jsi se přiznal k uvaření rostlinek, je to brutální chyba, ale jako kuchař mám pro těžký začátky kulinářských učedníků pochopení. Takže ať se Ti daří Človeče :wave: :tiphat:

Re: Začátečník 2017 (z okresu F-M) - můj zápisník

Napsal: 14 bře 2017 20:53
od petr.polasek
U těch superpálivek vs. začátečníci jde především o to, že nevědí, do čeho jdou především ve smyslu pálivosti plodů a jejich následného využití. Spousta lidí říká "pěstuji ty nejpálivější papričky," ale pak po ochutnání je přejde úsměv (za přepokladu, že jim dozrají). Takto jsem již pár lidí od pěstování těchto "vražd" odradil. Je pravda, že hlavně předpěst těchto odrůd je trochu obtížnější, na stranu druhou to ale zase není až tak velký problém. Úspěch závisí především na lokalitě a možnostech pěstitele. Sám sice jedu Morugu, ale je to kvůli sousedovi, který má tyto extrémnosti rád. Uvidíme, jestli v mých podmínkách dojde, dle mé loňské zkušenosti s Habanery by to klapnout mohlo. Stejně se na tuto odrůdu budu jen dívat, resp. plody rozdám. To samé platí i pro další superpálivky, které zkouší. Zde může již být problém s dozráním, vyseli jsme je dle mého názoru pozdě. Ale uvidíme. Každopádně rozhodnutí, co budeš pěstovat, je na tobě. Přeji ti hodně úspěchů.

Re: Začátečník 2017 (z okresu F-M) - můj zápisník

Napsal: 14 bře 2017 21:14
od matoha
navarí z toho omáčku alebo usuší a pomelie na korenie.len plynovú masku si treba zaobstarať :-D pri varení ani nie ale pri mletí..