Stránka 1 z 1

Mochyňová omáčka

Napsal: 15 zář 2020 09:27
od JurassicChilli
Rád by som vám sem napísal recept na omáčku z mochyně peruánskej, ktorý som sám vymyslel. Bohužiaľ postup výroby som nenafotil, pretože omáčku som robil minulý rok ako pokus a nevedel som, že bude taká vynikajúca. Podľa podrobného popisu ju ale isto zvládne každý.

Najskôr si uvaríme nálev, ktorý pozostáva z:

1 litra vody
20 g soli
3 bobkových listov
5 ks nového korenia
20 ks čierneho korenia
20 ks koriandru (semeno)

Nálev privedieme do varu, odstavíme a necháme vychladnúť.

Pokiaľ nám nálev chladne, tak si očistíme 600 gramov chilli papričiek (druh papričiek si určí každý podľa chuti a dostupnosti). Ja som použil červené cayenne. Chilli papričky zbavíme semien a nakrájame na menšie kúsky (tak 2-3 cm), aby sa nám dali dobre naskladať do kvasnej nádoby. Ako kvasnú nádobu môžete použiť obyčajnú 0,7 litrovú fľašu na zaváranie. Do kvasnej fľaše natlačíme tých 600 gramov očistených chilli paprík tak, aby boli medzi nimi čo najmenšie medzery a zalejeme vychladnutým nálevom, aby boli papriky pod hladinou. Spolu k paprikám pridáme všetko korenie z nálevu a zvyšný, čistý nálev môžete vyliať, pretože ho už nebudete potrebovať.

Kvasnú fľašu prikryjeme papierovým obrúskom, zabezpečíme gumičkou a necháme kvasiť pri izbovej teplote 7 až 10 dní. Ak máte doma veľmi teplo a papričky vám vykvasia rýchlejšie, tak môžete dobu kvasenia skrátiť.

Po vykvasení obsah kvasnej fľaše t.j. vykvasené papričky, nálev a koreniny (okrem bobkových listov) dáme do mixéra a najemno rozmixujeme. Vykvasené bobkové listy zahodíme a nemixujeme ich, pretože by nám mohla omáčka zhorknúť. Rozmixovanú hmotu preložíme do hrnca.

Do uvoľneného mixéru dáme a na jemno rozmixujeme:

400 g mochyní peruánskych (samozrejme iba bobuľky bez lampiónkov)
200 g pečenej cibule (očistenej bez šupiek)
1 veľká hlávka pečeného cesnaku (očisteného bez šupiek)

POZNÁMKA: Cibuľa a cesnak musia byť upečené! Pečením trochu zosladnú a zjemní sa ich chuť. Čerstvá cibuľa a cesnak by svojou agresívnou vôňou a chuťou prebili vôňu a chuť paprík a mochyně a to u tejto omáčky nie je žiadúce.

Rozmixovanú mochyňovo-cibuľovo cesnakovú hmotu spojíme v hrnci s rozmixovanou paprikovou hmotou a privedieme k varu. Počas varenia pridáme ešte:

5 PL hnedého, trstinového cukru (môže byť aj obyčajný kryštál)
2 ČL soli

Tieto posledné dve ingrediencie pridávajte podľa svojej chuti a uváženia. Záleží hlavne ako budete mať kvalitne prekvasené papriky a ako kyslé budú mochyně. Ak budete robiť omáčku z kupovaných mochyní, tak sa dá predpokladať, že nebudú až tak dobre dozreté a sladké ako domáce mochyně. U mňa pri mojich vlastných mochyniach dopestovaných na záhradke si omáčka vyžiadala uvedených 5 polievkových lyžíc cukru a 2 čajové lyžičky soli.

Omáčku privedieme k varu. Za stáleho miešania necháme trochu prebublať a za horúca plníme do fľaštičiek, ktoré uzatvoríme uzáverom a postavíme dnom hore. Kto chce mať 100% istotu aby sa mu omáčka nepokazila, môže ju na druhý deň po vychladnutí ešte sterilizovať, ale nie je to nutné.

Ako píšem v úvode, omáčku som varil minulú sezónu a nechal kvalitne rok uležať. Pred pár dňami som ju vyskúšal a je lahodná! Julo Satinský by povedal, že je to úplné nebíčko v papuľke. Prvý test omáčky prebehol na pečenom kurati s ryžou a skvele sa k nemu hodila. Chuť omáčky je príjemne papriková s jemnými, ovocnými tónmi mochyně.

Túto sezónu budem mochyňovú omáčku opäť robiť, ale s malou zmenou. Použijem silnejšie papričky, pretože cayenne sú po zriedení mochyňou, cibuľou a cesnakom už dosť slabé na môj vkus. Takže túto sezónu ju priostrím nejakými habanerkami, alebo nagou morich.

A tu je výsledný produkt.

69150