Stránka 1 z 1

Domácí Pista a sriratcha

Napsal: 21 srp 2020 19:12
od diabolus
68298


68299


68300

Re: Domácí Pista a sriratcha

Napsal: 21 srp 2020 19:52
od Tea Racer
Moc hezké, trochu mi chybí bližší popis, suroviny, postup atd...a co je pista?

Re: Domácí Pista a sriratcha

Napsal: 21 srp 2020 22:48
od chris
@TeaRacer: Erős Pista alias maďarská papriková pasta :-)

@diabolus: Jestli ta poslední fotka výsledných produktů nezkresluje (mobily to s automatickým vylepšování fotek docela často přehánějí, ale podle barevnosti okolních předmětů by tohle nemusel být ten případ), tak ti vyšla naprosto parádní barva omajdy. :thumbsup:

Re: Domácí Pista a sriratcha

Napsal: 22 srp 2020 04:46
od Kuki058
Nadhera ...kolko chilli to zhltlo? A akeho? Inac ta farba ... Bomba uplne ako original ;)

Re: Domácí Pista a sriratcha

Napsal: 22 srp 2020 10:44
od diabolus
Jak píše Chris...je to maďarská papriková pasta...kupujeme to v Hungárii a u bratrů na Slovensku. Ale od té doby co jsem narazil na recept na internetu si to dělám sám...
Co se týče surovin, tak na tom v podstatě nic není...nějaké chilli, nějaké kapie(či jakákoliv jiná paprika) a sůl.
Tady je recept podle kterého to dělám...akorát tam dávám míň soli...Tato konkrétní dávka byla asi ze 2,5kg kápií, 200g chilli(vyvážená kombinace jsou habanera,rawitt a cayene ale klidně si namíchejte kdo co snese a co mu jede) a cca 60dkg soli....kutrovačem jsem to rozšmelcoval viz. první obrázek...přidal sůl. a potom promíchal...jak už tu kdosi psal v receptech-patláma y patláma :rofl: A přes cedník jsem to propasíroval....z toho je Ëros Pista....z toho tekutého zbytku je sriratcha..tu jsem vyrobil tak, že jsem tu tekutinu začal ohřívat a přidával jsem škrob na zahuštění...a nebojte že by to ohřevem ztratilo pal nebo nebeskou chuť!!! :jalapeno: Jenom se pak nezalekněte, že přidáním škrobu barva sriratchi trošku zesvětlá....Můžu říct, že tato várka se extrémě povedla!!! :thumbup:
Co se týče barviček sriratchi, tak mobil trošku zkresluje, ale tato fotka odpovídá celkem reálu ,-)

Re: Domácí Pista a sriratcha

Napsal: 22 srp 2020 13:15
od Erben61
Ahoj. Neodpustím si bejt trochu hustej s vědomím, že máme různé chutě a požadavky na kvalitu a hustotu výrobku.
Podle tvého popisu Sriratchy, mi to přijde, jako když sleješ vodu z okurek, zahustíš solamylem a vydáváš to za Okurátchu.
Možná jsi to zapomněl napsat, ale chybí mi tam pro tyhle výrobečky podstatný moment-kvašení.
Taky vyrábím srírachu a přidávám červenou kapii, aby to bylo poživatelné, ale ty sladké právě pustí kvanta vody, tu musím většinou slít, abych dosáhl přijatelné hustoty. Přidávám ještě česnek a ,,zkutrovanou" hmotu nechám zkvasit.
Zkus zkouknout tenhle receptík, je výborná.
http://nuselskakuchta.blogspot.com/2014 ... racha.html :angry1: :angry1:

:wave: :tiphat:

Re: Domácí Pista a sriratcha

Napsal: 22 srp 2020 13:55
od diabolus
Erben61 píše:
22 srp 2020 13:15
Ahoj. Neodpustím si bejt trochu hustej s vědomím, že máme různé chutě a požadavky na kvalitu a hustotu výrobku.
Podle tvého popisu Sriratchy, mi to přijde, jako když sleješ vodu z okurek, zahustíš solamylem a vydáváš to za Okurátchu.
Možná jsi to zapomněl napsat, ale chybí mi tam pro tyhle výrobečky podstatný moment-kvašení.
Taky vyrábím srírachu a přidávám červenou kapii, aby to bylo poživatelné, ale ty sladké právě pustí kvanta vody, tu musím většinou slít, abych dosáhl přijatelné hustoty. Přidávám ještě česnek a ,,zkutrovanou" hmotu nechám zkvasit.
Zkus zkouknout tenhle receptík, je výborná.
http://nuselskakuchta.blogspot.com/2014 ... racha.html :angry1: :angry1:

:wave: :tiphat:
Neééé to je v pohodě....jen mi bylo líto vylít tu pálivou kapalinu při výrobě pisty když jsem to dělal poprvé...tak jsem vymýšlel jak to zpracovat...

Co se týče kvašení....všechno nechávám tak jak je-bez kvašení. A nemám strach že by to zkyslo,zplesnivělo nebo tak. U nás je taková spotřeba, že se to prostě nestíhá zkazit...
Ted budu zkoušet poprvé nechat prokvasit zelené chilli co jsem ted poobíral podle receptu na Chunanku tuším že od Racera...Až budu mít víc plodů, tak zkusím ten "originál" co je na Nuselské kuchtě.

Ale pokud s tím někdo má problém, tak to klidně přejmenuju ....třeba na Diabolův mls :thumbup: :tiphat: :respect: