Stránka 1 z 1

Rajče s ananasem

Napsal: 30 zář 2019 13:02
od Hanzman
Úroda letos byla solidní tak bylo třeba ji zpracovat.
Jedna z omáček, byl test mého vlastního receptu (další dvě byly z receptů na tomto fóru - moc všem děkuji).
Měl jsem doma kupu rajčat a jen z nich mi to přišlo takové nudné, tak jsem koupil ananas, který tomu dodal parádní chuť.

RED WIDOW - rajče s ananasem.

3 kg rajčat
4 kapie
1 celý ananas
4 střední cibule
6 stroužků česneku
chili papričky dle chuti (dělal jsem silnější omáčku, tak jsem dával 5x Jolokia Bhut Chocolade a k tomu 2x Habanera Peach)
mletá paprika
třtinový cukr
rýžový ocet
olej
sůl

Prvně jsem spařil a oloupal rajčata a nakrájel na kousky. Poté dal do pětilitrového hrnce na oleji smažit cibuli a po chvíli česnek na plátky. Jak cibule zesklovatěla, přidal jsem prosmáhnout kapii a poté chili papričky a chvilku pražil. V tu chvíli jsem málem utekl z kuchyně, protože to byla darda. Po chvíli jsem přidal mletou papriku (cca dvě lžičky), lehce osmahnul, přidal rajčata a pořádně zamíchal. Rajčat pustily hromadu šťávy, proto jsem nemusel vůbec přidávat vodu. Pokud bude ale nutné, tak klidně přidejte. No a pak jsem to všechno nechal dusit. Mezitím jsem si nakrájel ananas na kostky, který jsem po 20 minutách přidal do hrnce a nechal dalších 10 minut dusit. Pak přišel na řadu tyčový mixér, se kterým jsem vše v hrnci rozmixoval do hladka a nechal bublat na mírném ohni.
Pokud by byla omáčka moc řídka, je třeba nechat trochu redukovat taženým vařením a promícháváním, ale já to měl tak akorát.
Nastala fáze dochucování: 4 lžičky soli, 4 lžíce tř. cukru a cca 2-3 lžíce rýžového octa a doladil jsem podle mé chuti. Barva je taková oranžovější. Měl jsem toho asi 4 litry.
Nakonec jsem vše nalil do skleniček, zasteriloval.
Dneska (1 den po vychladnutí) odzkoušeno a je to fakt bomba. V práci jsem bral na košt a všichni chváli. I když má verze není úplně pro každého. "čokoládkové papričky" dodávají pekelný pomalý nástup, takže chuť omáčky je krásně cítit.
Fota bohužel nemám.