Stránka 1 z 6

konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Napsal: 02 čer 2017 09:43
od matoha
klasický recept na čistú chilli omáčku alebo skôr pastu tak aby zostala čo najviac zachovaná chuť papričiek.papričky pomlieť povariť a teraz tá konzervácia.na nete sa líšia info aj o spomenutých konzervantoch aj o ich množstvách.
čo je lepšie použiť sorban draselný alebo kyselinu sorbovú respektíve prečo a čím sa to líši.a ďalšia otázka sa týka množstva dajme tomu na kilo výslednej zmesi.koľko sorbanu draselného (kyseliny sorbovej) a k tomu koľko kyseliny citrónovej tak aby to nebolo nad normu a aby to krátko zavarené aj vydržalo ako klasická zaváranina aspoň rok.
otázka je tu kvôli vynechaniu octu cukru aj soli pri konzervácii kvôli zmenám chuti produktu.

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Napsal: 02 čer 2017 13:46
od Zrzek
Já je jenom za tepla naleju do skleniček, otočím dnem hore a v leničce se mi žádná zatím nezkazila (jak dlouho ale nevím). Po otevření rychle spotřebovat a pozor na cibuli, ta je prevít.

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Napsal: 02 čer 2017 14:27
od matoha
práveže to chcem na dlhšie a v chladničke toľko miesta nemám.

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Napsal: 02 čer 2017 14:56
od Tea Racer
Záleží jak moc se máš rád :-)
Já treba vůbec kdy tohle čtu na etikete nekupuji....
Používám klasickou a stoletím overenou konzervaci napriklad kvalitní solí (hymalájská), cukrem, jablečnym octem atd.... mám sklep kde je v lete i 20°C omáčky vydží i 2 roky...

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Napsal: 02 čer 2017 16:02
od Bacula
Pokud nechceš ochucovat octem kvůli změně chuti, kyselina citronová ti také změní chuť.

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Napsal: 02 čer 2017 17:15
od matoha
čítal som že kyselina citrónová chuť zjemní a nie zmení.
a nečítal som o nej ani o sorbane draselnom nič zlé skôr že v malých dávkach prospieva.takže tak.
a jj pýtam sa presne na tieto tri konzervanty ostatné ma tu veľmi nezaujímajú.

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Napsal: 02 čer 2017 19:41
od Bacula
Nevím, jak by mohla zjemnit a neovlivnit chuť, je kyselá, takže i po přidání do zavařeniny okyselí, tj ovlivní chuť. Navíc třeba u ovocných džemů ovlivňuje i barvu, například jahodová marmeláda při jejím použití ztratí hezky sytou jahodovou barvu. Troufám si říct, že se zavařováním mám dlouholeté zkušenosti.

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Napsal: 02 čer 2017 20:02
od gandalf
Já jsem na Tea Racerovo doporučení /díky/ dělal chu-nanskou chilli pastu - dělá se to za studena, bez konzervantů /pouze fermentace za pokojové teploty/. Úžasná věc, mohu jen doporučit. Přirozená barva, chuť ..... Dělal jsem ji na sklonku loňského léta a v lednici drží beze změn. Jen jsem tam dal silnější druhy chilli a tak je pekelná.