Stránka 1 z 7

Švestková

Napsal: 04 zář 2015 23:38
od Pedro
Ahoj kolegyně a kolegové.

Pustil jsem se do dalšího ovocného experimentu. Kamarádovi dozráli švestky a tak jsem si natrhal. Umím si představit, jak většina řekne, že slivovice by byla super, ale nenene.
Takže je uvařeno, ochutnáno a fakt dobrý. Tak tedy dávám recept.
Ingerdience:

3 velké cibule
3 velké sladké papriky
6-8 rajčat
3 lžičky soli
4 polévkové lžíce cukru (švestky byly sladké)
švestek cca 3 litrový hrnec (váhu netuším)
chilli papričky dle chuti (dělal jsem 2 verze)
cca 08L vody
olej
skořice

Na oleji jsem osmažil (až zesklovatěla) na půlměsíce nakrájenou cibuli. Na to jsem dal vypeckované švestky, sůl, cukr, vodu a dusit. Po chvíli sladké papriky, rajčata a skořici cca 1 lžička. Dusil jsem cca 20 minut, pak jsem přidal chilli.
Do méně pálivé verze přišli 4 ks Aji pineapple.
A do pálivé darovaná TSM (dal jsem tam půlku, haba red 1 ks a pak cca 6-8 ks cayenké žluté.
Zase 15-20 minut povařit. Rozmixovat a dát do vyvařených sklenic.

Re: Švestková

Napsal: 05 zář 2015 17:05
od dlouhej
Tak dneska vyzkoušeno,omáčka je vynikající.Recept jsem dodržel,jenom jsem ještě trošku experimentoval s bylinkami-saturejka a citronový tymián,spokojenost.
Pěstování se věnuju několik let,jen jsem do letoška moc neřešil odrůdy a původ papriček-prostě jsem pěstoval "feferonky",co kdo dal.
Letos poprvé mám habanera,jedno chocolate jsem použil i do této omáčky a dost mě překvapila intenzivní specifická chuť-1 paprička dodala celému hrnci omáčky úplně jinou chuť i vůni,ale je to OK.
Díky za recept,určitě ještě dostane prostor. :thanx:

Re: Švestková

Napsal: 05 zář 2015 17:25
od Pedro
Rádo se stalo. Mně v tom baví ta kombinace švestka, skořice a chilli. Super. Tohle mám rád.
Tohle jsou obě dávky po vychladnutí na stole.
26838
26839

Re: Švestková

Napsal: 23 zář 2015 21:20
od Ossip_Zadkin
Zdravím, také jsem vyzkoušel. Na 1,3 kg švestek jsem použil 3 cibule, poloviční dávku rajčat a papriky, přidal trochu medu, tymiánu a asi 1/4 pytlíčku škořice. Papričky tam přišly 1x Naga Morich, 1x Habanero Red Savina a asi 4-5x Jamaican Squash Yellow. Proces jsem obrátil a nejdříve vše prošlo mixérem a poté jsem vařil cca. 30 minut. Výsledkem je o trochu tmavší a relativně ostrá omáčka. Když jsem přidal Nagu, tak mě ty páry málem vyhnaly z kuchyně:-)

Jirka

Re: Švestková

Napsal: 24 zář 2015 00:28
od Pedro
Ossip_Zadkin píše:Zdravím, také jsem vyzkoušel. Na 1,3 kg švestek jsem použil 3 cibule, poloviční dávku rajčat a papriky, přidal trochu medu, tymiánu a asi 1/4 pytlíčku škořice. Papričky tam přišly 1x Naga Morich, 1x Habanero Red Savina a asi 4-5x Jamaican Squash Yellow. Proces jsem obrátil a nejdříve vše prošlo mixérem a poté jsem vařil cca. 30 minut. Výsledkem je o trochu tmavší a relativně ostrá omáčka. Když jsem přidal Nagu, tak mě ty páry málem vyhnaly z kuchyně:-)

Jirka
A jaká byla chuť? Mě tam baví ta skořice :-)

Re: Švestková

Napsal: 24 zář 2015 00:32
od Colostomizer
Hezký :)

Právě zavařuju letošní druhou várku. Potřebuju jít spát, ale koníček je holt koníček :D Se nedá nic dělat.

Re: Švestková

Napsal: 24 zář 2015 05:52
od Pedro
Colostomizer píše:Hezký :)

Právě zavařuju letošní druhou várku. Potřebuju jít spát, ale koníček je holt koníček :D Se nedá nic dělat.
Tak koukám kolego mýváme stejné noční koníčky. Já také většinou dělám omáčky večer nebo v noci, když je klid.

Re: Švestková

Napsal: 24 zář 2015 08:29
od BlueShark
Stejně je to zajímavé, sice mám prkénko a nůž na chilli zvlášť, ale jak se říkalo, že když ty pálivé vaříš v hrnci atd, že to je pak cítit po bytě, dal jsem tam jednu velkou morugu a nic, volnělo to to jo, ale kočky nic, děti nic, já nic, nechápu, totéž první várka. Loni jsem dělal z okrasek a vonělo a štípalo to po bytě čím to? Morugu jsem dával na malé kousky až na konci vaření a šup do mixéru...