Stránka 1 z 7

Podzimní dýňová chilli omáčka

Napsal: 21 zář 2014 15:42
od Colostomizer
Přichází podzim a s ním i dýňobraní, což mi vnuklo myšlenku, zda by se nedala dýně použít jako základ na chilli omáčku. Nebudu vás dlouho napínat ... samozřejmě že dala! :)

Ingredience:

1 střední dýně, nejlépe hokkaido (kvůli skvělé barvě a vynikající chuti)

20061

habanera dle libosti

20062

4 střední sladké červené papriky
3 velké mrkve
2 střední cibule
5-10 cm zázvoru
česnek dle libosti
čerstvé bylinky dle preference (rozmarýn, tymián, atd.)
olivový olej
rýžový ocet
tmavý třtinový cukr
sůl nebo umeocet


Postup:

1) Z dýně vybereme semínka, dužninu nakrájíme i se slupkou na plátky a vložíme do zapékací mísy vymazané olivovým olejem. Mezi dýni naklademe několik větviček bylinek. Vše ještě shora pořádně potřeme olivovým olejem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180-200°C přibližně 45-60 minut, až je dýně měkká.

20063

2) Mezitím pokrájíme na kostičky cibuli, sladkou papriku a mrkev. Cibuli lehce osmahneme na oleji, přidáme mrkev a sladkou papriku a chvíli restujeme.

3) Přimícháme česnek nakrájený na plátky, nasekaná habanera a vymačkanou šťávu z nastrouhaného zázvoru. Dusíme dostatečně dlouhou dobu, až zelenina změkne.

4) Přidáme pečenou dýni, pokud je třeba lehce podlijeme vodou a ještě několik minut dusíme. Bylinky ze zapékací mísy už nepoužíváme a vyhodíme.

5) Vše brutálně rozsekáme tyčovým mixérem do hladka. V tuto chvíli bude pravděpodobně třeba přidat určité množství vody, od kterého se bude odvíjet hustota výsledné omáčky. Necháme omáčku pár minut při mírném varu probublávat.

6) Fáze dochucování! Dle libosti přisladíme, dýně je však sama o sobě dost sladká, takže s cukrem opatrně. Přidáme rýžový ocet, případně dosolíme. Já místo soli používám umeocet. Teď už nevaříme, jenom několik minut prohříváme.

7) Poslední možnost ovlivnit konzistenci omáčky přidáním vody. Omáčka je primárně dost hustá, takže není třeba používat zahušťovadla, stačí pouze ředit vodou ...

8) Ke konzervaci přidávám kyselinu sorbovou, není to samozřejmě podmínkou, závisí to na vás. Omáčka ale vydrží v lednici déle otevřená a nekazí se ...

9) Omáčku nalejeme do sklenic a zavaříme. Líbí se mi ta barva!

20064

Ještě si dovolím jenom dvě poznámky k octům ...

1) Nejlepšího výsledku dosáhnete skutečně pouze s rýžovým octem, který má nejjemnější chuť a nepřebíjí ostatní ingredience. Normální kvasný lihový ocet nedoporučuji používat vůbec, byl by tam jako pěst na oko. Jablečný nebo vinný ocet už je lepší, ale rozhodně ne ideální.

2) Umeocet je spíš slaný než kyselý. Používám ho do omáček místo soli a výslednou kyselost musím balancovat rýžovým octem. S umeoctem je třeba pracovat opatrně, je dost výrazný, ale jeho chuť v omáčce během několika hodin výrazně zjemní ...

20065


Ať vám chutná!

:wave:

Re: Podzimní dýňová chilli omáčka

Napsal: 21 zář 2014 16:14
od gandalf
Já jí používám léta :-)

Re: Podzimní dýňová chilli omáčka

Napsal: 21 zář 2014 16:29
od Colostomizer
Tak to jsem tady s křížkem po funuse :-D

Re: Podzimní dýňová chilli omáčka

Napsal: 21 zář 2014 17:29
od gandalf
Ale NIKDY jsem to tajemství neprozradil!!

Re: Podzimní dýňová chilli omáčka

Napsal: 21 zář 2014 18:06
od Colostomizer
Promiň, příteli, kdybych já jenom uměl držet jazyk za zuby :weep: ... mohli jsme založit tajné Společenství dýně a byli bychom něco jako ilumináti ;)

Ale teď vážně ... používáš podobný postup nebo máš v receptu nějakou jinou vychytávku (tedy pokud není tajná)? :)

Re: Podzimní dýňová chilli omáčka

Napsal: 21 zář 2014 18:54
od gandalf
Trochu jsem to vymáknul jinak, ale základ SKORO stejný :-)

Re: Podzimní dýňová chilli omáčka

Napsal: 21 zář 2014 21:03
od lobo
Hmm tak ta vypada luxusne :angry1: Urcite vyzkousim

Re: Podzimní dýňová chilli omáčka

Napsal: 21 zář 2014 21:11
od gandalf
lobo píše:Hmm tak ta vypada luxusne :angry1: Urcite vyzkousim
A kura, je to vyzrazený .......