Stránka 1 z 1

Xylitol, Erythritol

Napsal: 29 kvě 2019 18:36
od JurassicChilli
Prosím vás, máte niekto skúsenosti s xylitolom a erythritolom pri výrobe chilli omáčok a ovocných sirupov? Chcel by som nimi nahradiť cukor, ale neviem, či je to možné. Na internete som síce našiel množstvo článkov o týchto sladidlách, ale nenašiel som v nich odpovede na moje otázky. Zaujímalo by ma hlavne to, či dokáže xylitol a erythritol kvasiť (napríklad pri výrobe srirachy) a pôsobiť tak fermentáciu ako klasický cukor. Zaujímalo by ma aj to či dokážu tieto sladidlá konzervovať potraviny tak ako cukor a ako je to potom s trvanlivosťou vyrobených produktov. U ovocných sirupov ma zaujíma aj to, či xylitol a erythritol vytvárajú rovnako hustú, sirupovitú konzistenciu ako cukor.
Používa niekto z vás tieto sladidlá pri zaváraní, alebo inom spracovaní paprík a ovocia?

Re: Xylitol, Erythritol

Napsal: 29 kvě 2019 22:58
od Tea Racer
Xylitol je ok.... pri kvaseni to je jedno ale, jelikož to prokvasí a žádny cukr tam nezůstane. Mám velmi dobré zkusenosti s kokosovým cukrem, hnědým cukrem...

Re: Xylitol, Erythritol

Napsal: 30 kvě 2019 10:06
od JurassicChilli
Ja som práve u jedného článku ktorý som čítal na internete zachytil informáciu, že by sa xylitol nemal používať pri pečení pečiva a koláčov z kysnutého cesta, pretože údajne nespôsobuje spolu s droždím jeho nakysnutie. Ale ktovie? Fermentácia je možno odlišný proces. Momentálne aj ja používam hnedý, trstinový cukor. Do omáčok toho cukru zase moc nejde, takže tam možno zostanem u toho trstinového. Prípadne ho zmiešam v pomere 1:1 s xylitolom, alebo erythritolom. Viac ma zaujímajú tie ovocné šťavy, pretože do ovocného, alebo bylinkového sirupu ide veľké množstvo cukru. Niekedy až 1 kg a to potom robí zo sirupu úplnú, kalorickú bombu. Preto uvažujem nad náhradou xylitolom, ktorý má o 40% menej kalórií, alebo ešte radšej erythritolom, ktorý má až o 95% menej kalórií ako cukor.