Stránka 1 z 3

Nejen chilli živ je člověk aneb Mezi chillenci je i mnoho gurmánů

Napsal: 15 črc 2016 07:50
od Erben61
Ahoj přátelé. Sice jsem tenhle receptík i povídáním obšlehl z Facebooku ,ale je to z mého oboru a je to tak dobrý, že mi to nedalo to sem nepřidat.Ostatně chilli je tam také zmíněno a je tam také zmínka evokující jistého barda zde!!!!
Kadlíkova vepřová pochoutka

Suroviny a postup:
5 kg libové vepřové maso 0,5 kg vepřový podbradek 0,5 kg vepřové kůže česnek /moc/ sůl pepř kmín

Po dlouhé době jsem ochutnal konzervu zvanou - vepřové ve vlastní šťávě. Po rozdýchání šoku, vydesinfikování dutiny ústní rumem a zkrmení konzervy psům, jsem vyrazil do místního řeznictví a zakoupil suroviny. Maso jsem nakrájel na drobné kostky, kůže předvařil (použil jsem zkonzervovaný vývar z kořeněného laloku, viz můj předchozí recept). Do masa jsme vmíchal sůl s rozetřeným česnekem (moc), opepřil, pokmínoval, a dal na dva dny odležet do lednice.

Poté jsem do sklenic dal na dno kousek předvařené kůže, sklenice nadusal masem, toto zakryl dalším kusem kůže, zalil necelým deci masového vývaru.

Steriloval jsem 2x po 1,5 hodině na teplotu 100°C - 110°C, v rozmezí 24 hodin. Náklady na půlkilogramovou sklenici byly cca 22 korun, chuť ve srovnání s tím koupeným bramborovosojovoseparátním amarounem nesrovnatelná...
Vím, že podobné recepty tady jsou, ale přesto jsem neodolal. Takovouto sklínečku masa, krajíc čerstvého chleba, cibuli, pár zavařených feferonek "beraních rohů", a pochopitelně studené pivo, tak si představuji snídani pravého moravského zemana!!!
32456
32455
TAK ZDAR TVOŘIVOSTI A AŤ VÁM CHUTNÁ :thumbup: :thumbup: :tiphat:

Re: Nejen chilli živ je člověk aneb Mezi chillenci je i mnoho gurmánů

Napsal: 15 črc 2016 08:14
od wlasta1
V jednoduchosti je síla...

Re: Nejen chilli živ je člověk aneb Mezi chillenci je i mnoho gurmánů

Napsal: 15 črc 2016 09:10
od Kendy
Vypadá to nádherně..

Ale
Náklady na půlkilogramovou sklenici byly cca 22 korun
To bych chtěl teda ten výpočet vidět. Už jenom kvůli tomu, že samotná sklenice stojí tak 10.

Re: Nejen chilli živ je člověk aneb Mezi chillenci je i mnoho gurmánů

Napsal: 15 črc 2016 09:53
od Erben61
Ale ale oni se sklenice dají použít i vícekrát a do ceny to samozřejmě započítáno není,pane počtáři. ;) ;) :thumbup:

Re: Nejen chilli živ je člověk aneb Mezi chillenci je i mnoho gurmánů

Napsal: 15 črc 2016 10:45
od Kendy
Erben61 píše:Ale ale oni se sklenice dají použít i vícekrát a do ceny to samozřejmě započítáno není,pane počtáři. ;) ;) :thumbup:
I kdyby to tam nebylo (a proč? tu sklenici přece koupit musím), tak mi to pořád silně nesedí.

Je tam půlkila masa. To se jak vejde do 22 korun? Podbradek, kůže, česnek, práce, energie a pár dalších blbostí.

Nechci, aby to vypadalo, že nějak zpochybňuju ten recept. Jistě je to skvělá věc a asi si ho vyzkouším..

Ale 22 korun za půl kila masa ve vlastní šťávě? I když levně koupíš, tak slušné, libové (jak je požadováno v receptu) asi těžko koupíš pod 100 za kilo. Pokud nebudeš nakupovat v supermarketu ve slevě, ale v místním řeznictví (jak je psáno v receptu), tak řekněme 130-150 korun za kilo.

Na uvedenou cenu se nejspíš nedostaneš ani v případě, že v průběhu procesu zmizí sousedův Bobík.

Ale jestli maso někde nakoupíš (a v receptu se o tom píše)...No tak to teda těžko. Tebe to netřísklo do očí pane počtáři?

Re: Nejen chilli živ je člověk aneb Mezi chillenci je i mnoho gurmánů

Napsal: 15 črc 2016 11:52
od OMO
Neřeště prachy, ale jak ten recept ještě vylepšit :) Já bych třeba přidal čili :o)

Re: Nejen chilli živ je člověk aneb Mezi chillenci je i mnoho gurmánů

Napsal: 15 črc 2016 11:53
od Kendy
OMO píše:Neřeště prachy, ale jak ten recept ještě vylepšit :) Já bych třeba přidal čili :o)
Rozhodně!

Re: Nejen chilli živ je člověk aneb Mezi chillenci je i mnoho gurmánů

Napsal: 15 črc 2016 16:14
od Erben61
:dunno: Počtář, nepočtář....náklady nenáklady.22Kč je asi opravdu hodně málo,pisatel zřejmě nezapočítal náklady jako elektriku ap. nehledě na to, že je psáno půlkilová sklenice a né půlkila masa. Musím uznat, že na pana hnidopicha, byl sousedův Bobík docela vtipná úvaha, je vidět, že jsi v mládí horlivě studoval Čtyřlístek, v němž se však jistě nepsalo, že i řezníci mívají akce a že cena plece která je na toto ideální se pohybuje v tomto případě okolo 80 Kč za kilo což je tak na 5-6 sklenic s tím, že tam přijde ještě lalok a vývar, takže mě to tedy bez té elektriky o moc víc nevychází.Howg ,ostatně nedával jsem to sem kvůli cenovým rozborům ,ale protože se na to sbíhají sliny a vtipné poznámce o moravském šlechtici, kam si jistě každý důvtipný člen fóra dosadí pana Barona z Žop. :thumbup: :tiphat: