Stránka 1 z 1

Sušená rajčata...

Napsal: 29 črc 2020 22:23
od diabolus
Co k tomu budete potřebovat:

- rajčata...dle origo receptu by to měla být San Marzano odrůda...ale já to každý rok dělám z obyčejných keříkových rajčat co koupím v hypermarketech....odrůdu neřeším
- olivový olej - já používám z pokrutin neb extra virgin se mi zdá jednak zbytečný a to jak cenou tak i aromatičností...ale dá se použít i obyč, např. řepka, slunečnice...moje mamka to z nich dělá
- sůl obyč kuchyňská ale nevidím důvod nepoužít i mořskou, hrubozrnou, himalájskou či podobně
- cukr krystal
- pepř mletý (můžete použít i chilli, ale doporučil bych něco slabšího a už nepřidávat syrové chilli do sklenic)
- bazalka...jak sušená tak čerstvá!!!
- tymián
- oregáno
- česnek
- nějaké ty sklenice se šroubovacím víčkem
- plechy nebo nějaké tácy, podnosy apod. na čem lze rajčata sušit

A teď hurá na recepis...

Mně se osvědčilo dávat nakrájená rajčata (cca 3-5mm plátky-tenší se vysuší na prach, tlustší se dýl suší a pak mají tendenci v oleji plesnivět - to je tím, že nejsou dostatečně vysušená)na plechy co jsou do trouby. Kdo chce, může plechy ještě vyložit pečícím papírem, ale to nedělám (jen u umělých hmot nebo dřeva)...Takže pokud už máte plátky obsypané plechy, můžeme přistoupit k solení, pocukrování a obylinkování (vše kromě čerstvé bazalky)rajčat. A to z obou stran. Za chvíli co dáte plechy na sluníčko, uvidíte, že rajčata začala pouštět kvanta vody...tu průběžně slívejte, ať to neleží ve vodě. A když už se plátky rajčat chytají k plechům, což v tomto počasí trvá 1-2 dny, plátky rajčat otočíte na druhou stranu a opět necháte vysušit...pokud už jsou plátky rajčat vysušené dost - poznáte to tak, že jsou již tvrdší ale nesmí být už jako troud!!! tak můžeme plnit sklenice rajčaty. Já to dělám tak, že naspodek dám na plátky nakrájený česnek, pak vrstvu rajčat, vrstvu česneku, bazalku (čerstvou!!!) a celé to opakuju - rajče, česnek, bazalka a poslední vrstvu dávám jen rajčata. Rajčata průběžně stláčím ve skleničce...jednak aby jich tam bylo víc :laugh: a jednak není potřeba tolik oleje. No a ve finiši zaleju celou sklenici olivovým olejem tak, aby všechny vrstvy byly pod hladinou oleje - to je d ů l e ž i t é !!! No a skladuju v temnu a spíš chladnu - ideálně ve skříni ve sklepě...Ale u nás to dlouho nevydrží, tak si s tím nelámu hlavu :-D :-D :-D :dance: Je s tím sice neskonalá p*cačka, ale vynaložené úsilí o p r a v d u s t o j í z a TO!!! Tu je pár fotek a garantuju vám, že to nebudou ty kožovité hnusy co koupíte za nekřesťanské $$$ v Kauflandu!!!!!!!

67584
67585
67583
67582
67581

Ještě poznámka...já preferuju sušení na sluníčku...je to levnější a dle mě i lepší co se týče chuti...ale dá se to provést i v sušičce, např. na ovoce, nebo v troubě pokud má trouba nejmenší teplotu 50-60°C. Toto je recept na klasická sušená rajčata jak to dělají Taliáni...ale můžete do sklenic zkusit dát nějakou syrovou chilli krásku nebo místo mletého pepře použít chilli, kayenský pepř apod. Když tak můžet v komentech napsat připomínky, či zkušenosti s tímto recepisem....

Stay :firychil: !!!

Re: Sušená rajčata...

Napsal: 30 črc 2020 10:48
od petr.polasek
Zajímavý recept, jen doporučím - vkládej obrázky přímo do příspěvku, lépe se v tom orientujeme :tiphat:

Re: Sušená rajčata...

Napsal: 30 črc 2020 10:52
od Praha
Vypadá to pěkně a docela mám chuť to vyzkoušet. :thumbup:

Re: Sušená rajčata...

Napsal: 30 črc 2020 15:24
od chris
:thumbsup: za to poctivé pomalé sušení na slunci.

Já mám nejraději polosušená, takže stopnu sušení někde poblíž konzistence žvýkačky. Olej dávám domácí panenský pokud k němu mám přístup, tj. když se občas zadaří a někdo ho přiveze ze středomoří. Když nemám, tak holt něco, co je po ruce. K těm polosušeným imho pasuje poctivý extra virgin parádně. A naopak, než vyhazovat penize za velkou většinu toho co tu prodávají hyper-super coby extra virgin, tak to je fakt lepší Sanza, chuťově to skoro nejde odlišit :-( a cena je úplně jinde :-)

Btw, https://youtu.be/HD9cCOJdFog?t=21 :D :D

Co se odrůdy rajčat týče, tak to by bylo na delší debatu, imho jsou na (polo)sušená rajčata v oleji i lepší odrůdy než klasické San Marzano. Ale on je taky rozdíl v tom jak chutnají plně dozrálé SanMar někde na zahrádce či trhu ve středomoří versus co a kdy dozraje v našem klimatu.
Na pomalou metodu na slunci je lepší když použitá odrůda není hodně šťavnatá kvuli kratší době sušení.
A pokud bych měl na výběr, tak bych nepoužil vyloženě kečupové odrůdy, pro tuhle metodu uskladnění mají na můj vkus moc sušiny a málo intenzivní chuť, ty je lepší nechat na domácí kečup.
Ale jak píšeš, vyhoví skoro každé rajče.

A jedna poznámečka: zkus vzít pár poupat kapari (bohatě stačí ty nakládané do láku které jsou ke koupení v malé skleničce v každém hyper-super), a až budeš vrstvit jednu sklenici tak jich tam několik přihoď (dle velikosti sklenice) a šup s ní někam do chladu a temna.
Teď přijde ta těžká část, dokázat alespoň tak týden, lépe dva, sklenici neotevřít a nesežrat. :D
Pak otevři a ochutnej. Myslím že nebudeš litovat. :wink:

Re: Sušená rajčata...

Napsal: 30 črc 2020 21:47
od diabolus
chris píše:
30 črc 2020 15:24

A jedna poznámečka: zkus vzít pár poupat kapari (bohatě stačí ty nakládané do láku které jsou ke koupení v malé skleničce v každém hyper-super), a až budeš vrstvit jednu sklenici tak jich tam několik přihoď (dle velikosti sklenice) a šup s ní někam do chladu a temna.
Teď přijde ta těžká část, dokázat alespoň tak týden, lépe dva, sklenici neotevřít a nesežrat. :D
Pak otevři a ochutnej. Myslím že nebudeš litovat. :wink:

Díky za komenty...všem....kapary nezní zle, ale někteří lidi je nemusí...takže to spíš dělám takové "univerzální"....a taky mi přijde že ty kapary bývají v již slaném nálevu, tak bych měl strach aby to nebylo přesolené :hmmm:
petr.polasek píše:
30 črc 2020 10:48
Zajímavý recept, jen doporučím - vkládej obrázky přímo do příspěvku, lépe se v tom orientujeme :tiphat:

Tak jsem opravil téma a vložil obrázky přímo do vlákna....

Re: Sušená rajčata...

Napsal: 31 črc 2020 06:24
od petr.polasek
Paráda :jalapeno: