Stránka 1 z 3

Sladkokyselý lák nejen na Aji Charapity

Napsal: 18 zář 2018 21:18
od Holu
V mém tématu byl vznesen požadavek na lák, který používám na nakládání Charapit a okurek. Tak tady ho máte v měřítku na okurky, stačí jen upravit přiměřeně množství velikosti sklenice. U paprik to ještě zakápnout troškou oleje a samozřejmě nepoužívám kopr.


Lák, necháme 5 minut projít varem:
inkredience9 sklenic (po 500ml)1 sklenice (500ml)
voda1,9l2dcl
ocet0,6l0,7dcl
sůl8dkg0,9dkg
cukr15dkg2dkg
sacharin (lze nahradit cukrem)25ks3ks
Koření do sklenic (do každé)
1 okvětí kopru
2 kolečka mrkve
2 kolečka cibule
křen
1 lžička hořčičného semene
2ks hřebíčky
2-4ks nového koření
1 bobkový list
6ks pepř celý
kousek celé skořice

Sterilujeme 20 minut při 85°C


32384

52823

51920

Re: Sladkokyselý lák nejen na Aji Charapity

Napsal: 18 zář 2018 21:32
od Tea Racer
Sacharin? To snad ne?!!!
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E954

Doporučuji hnedý cukr, pokud se máte aspon trochu rádi. Nic z uhelného dechtu nebo toluenu... tím bych si papricky ani zdravi nikdy nenicil.

Re: Sladkokyselý lák nejen na Aji Charapity

Napsal: 18 zář 2018 21:35
od gyver
Díky, ono je to vždy ten klasický sladkokyselý... a recept ma každý nakoniec úplne iný :foods:
:thumbup:

Re: Sladkokyselý lák nejen na Aji Charapity

Napsal: 18 zář 2018 21:46
od Holu
Tea Racer píše:
18 zář 2018 21:32
Sacharin? To snad ne?!!!
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E954

Doporučuji hnedý cukr, pokud se máte aspon trochu rádi. Nic z uhelného dechtu nebo toluenu... tím bych si papricky ani zdravi nikdy nenicil.
Sacharin používám jako největší nouzi. Ten recept je ale původně dělaný na něj, tak jsem jeho množství uvedl a v závorce je uvedena náhrada - tedy cukr.

Nechci polemizovat, nakolik je sacharin nebezpečný. Jediná studie, která byla provedena a vyznívala silně negativně, byla provedena na tuším krysách s extrémním množstvím sacharinu v denní konzumaci. Tady se nejedná o žádné závratná čísla. Ale jak píši, ať si každý používá, co chce.

Re: Sladkokyselý lák nejen na Aji Charapity

Napsal: 18 zář 2018 22:07
od Tea Racer
Asi je to na osobních preferencích, já bych ho nepoužil ani v nouzi nejvyšší. Ono tech studií bylo hodne a vsechny se stejným vysledkem... ale jako zdrojova latka uhelny dehet a toluen nebude nikdy nic dobreho :-)

Re: Sladkokyselý lák nejen na Aji Charapity

Napsal: 18 zář 2018 22:17
od Holu
Neřešme sacharin, ať si tam dá každý co chce. Nabídl jsem dvě možnosti. Myslím, že si každý může vybrat, jestli sacharin nebo cukr..

Re: Sladkokyselý lák nejen na Aji Charapity

Napsal: 18 zář 2018 22:21
od Tea Racer
Já ho neřeším ani nepoužívam, jen mě zamrzelo, že tu vůbec je zmínen a to na 1. miste a v závorce je pak na 2. míste nahrazen cukrem. To svinstvo by vůbec nemelo byt na tomto foru zmíneno, ale každému co jeho jest.

Re: Sladkokyselý lák nejen na Aji Charapity

Napsal: 18 zář 2018 22:27
od Holu
Myslím si, že jsem to vysvětlil dostatečně, proč je to uvedeno tak, jak to je.