stodvacitka píše: ↑27 srp 2018 20:51
prosím o radu, mamka od někoho dostala na jemno mleté čili. Já už jsem pár papriček usušila a teď přemýšlím, jak je co nejefektivněji pomlít a v čem... potřebovala bych, aby z papričky byl jemný pudr...
Ideální na mletí je určitě mlýnek
s mlecími kameny. Tedy nikoliv tříštivý. Nicméně bude asi dražší.
Levnější a běžnější je tříštivý mlýnek. Ten asi i budeš mít doma. to je taková ta věc, kde se velkou rychlostí točí nůž (nože) a rozsekává všechno, co do toho hodíš. V principu takový mixer.
Tím taky chilli "nameleš", ale pokud chceš jemné a rovnoměrně namleté chilli, tak to asi není ta úplně nejlepší volba. Při tom rozsekávání vznikají různě velké kousky. Můžeš sekat tak dlouho, až to bude všechno opravdu hodně malé, ale je to hodně riskantní. Pomalu tam bude vznikat jemný prach, který přístroj bude honit velkou rychlostí po obvodu nádoby. A ten prach se bude hodně zahřívat. Když podržíš spoušť moc dlouho, tak se ti to bude přepalovat. Musíš opatrně.
Ale abych se přiznal. Já osobně na tom "pudru" netrvám a s opatrností používám taky obyčejný tříštivý mlýnek. Mlýnek s mlecími kameny je opravdu mnohem lepší (měl jsem možnost porovnat), ale je to další krám do domu, pro který nemám žádné jiné využití.
A mimochodem. Chilli se mele až v okamžiku, kdy ho potřebuješ (alespoň zhruba). Skladuje se usušené v hermeticky uzavřené nádobě (nějaká sklo s patentem třeba). Když ho nameleš, tak ti bez ohledu na způsob uskladnění bude rychle vyprchávat. Ztratí chuť, vůni i sílu. Nenamleté vydrží o dost déle. Skladuj to celé a jednou za čas si namel kolik budeš potřebovat třeba na měsíc dopředu, nebo tak nějak.
Edit: A ještě doplním, ať je to komplet. Správně usušené chilli má být takové, že když ho v prstech zlomíš, tak praskne se slyšitelným lupnutím. Pokud se jenom ohne, tak je to moc mokré. Skladovat a mlít je potřeba opravdu hodně suché. Ono to poznáš i při tom mletí. Špatně usušené chilli se mele jenom hodně blbě.