Stránka 1 z 1

Ohnivé palačinky s pomerančovou habanarmeládou

Napsal: 28 lis 2017 08:54
od honzek86
Jelikož mám rád pomerančovou marmeládu, napadlo mě vylepšit ji trochou habanera a je to pecka! Zkuste :) Jedná se o dokonalou chuťovou kombinaci.

POMERANČOVÁ HABANARMELÁDA:
Ingredience na cca 2 malé zavařovací skleničky (pro více marmelády si znásobte množství):
- 2 čerstvá habanera (použil jsem červené, barevně by se možná více hodilo orange/peach) ... při tomto poměru to má velmi decentní, avšak výrazný pal. Pro zkušenější pojídače ohně nebude problém pár papriček přidat, nebo nasadit papričky o vyšších voltech)
- 150ml vody
- 3-5 sladkých pomerančů (na kvalitě nešetřit, kupte nějaké dobré, hlavně plné šťávy. Buď 5 normálních, nebo 3 takové ty "giga")
- 1 klacek skořice
- 250g třtinového cukru
- 1 citrón
- velký panák whiskey

Postup:
1) Z poloviny pomerančů okrájíme kůru škrabkou a trochu nasekáme na cca 0,5-1cm kousky. Ale pozor! Jen tu oranžovou vrstvu, ne tu bílou nahořklou, co je vespod. Z druhé poloviny pomerančů nastrouháme kůru na jemno (opět jen tu oranžovou vrstvu).
2) Šup s tím do hrnce.
43746

3) Ze všeh pomerančů okrájíme nožem kůru a to tak, abychom seřízli i slupku z měsíčků (až na dužinu) - zároveň ale s co nejmenšími ztrátami materiálu. Chce to pečlivost.
43745

4) Nožem vyřízneme měsíčky z přepážek. Dělejte to nad hrncem, ve kterém už máte kůru, ať co nejvíce šťávy skončí v marmeládě a ne na stole. Tohle je asi největší drbačka. Doporučuji co největší pomeranče. Já jsem sehnal jen ty malé a byl to docela poděl.
43743

5) Do hrnce vymačkáme šťávu z jednoho citronu.
6) Ta vyřezaná torza pomerančů a ořezané kůry nejdříve pořádně vymačkáme do hrnce, než je vyhodíme. vyteče z nich ještě kvantum šťávy.
7) Chilli papričky nařežeme na malé kousky. Já osobně jsem odstranil jadřince a semínka. Přeci jen je to marmeláda a ne salát. Je to ale volba každého.
8) Šup s tím do hrnce.
9) Semínka z pomerančů a citrónu nevyhazujeme! Zavážeme je spolu se skořicí (můžete ji nalámat) do plátěného váčku. Semínka obsahují přírodní pektin a zahustí směs. Čili už nepřidáváme žádný želírovací prostředek, recept je čistě přírodní.
10) Šup s váčkem do hrnce.
43744

11) Přidáme vodu a cukr a přivádíme k varu. Po dosažení varu lehce stáhneme oheň, aby to jen bublalo. Ze začátku se to moc nemusí míchat, když to houstne, tak neodcházejte, ať se to nepřipálí. Bude se to vařit cca 40min. Směs bude tmavnout (hnědnout) a houstnout.
43742

12) Až bude konzistence dle vašich požadavků (taková lepivá - pokud chcete želé, tak opravdu musíte přidat pektogel), tak hrnec odstavte, kopněte do toho panáka Whiskey a promíchejte. Nezapomeňte vyndat váček s kořením :) Naplňte sklenice a obraťte vzhůru dnem.
43741

PALAČINKY:
Udělejte palačinky dle svého oblíbeného receptu a podávejte s marmeládou :cooking: :D nechci nikomu cpát ten svůj, jelikož neobsahuje chilli a není to tu tedy to klíčové :jalapeno: jedná se jen o estetický doplněk k habanarmeládě. Pokud ale projevíte potřebu, tak sem dodám i recept na palačinky ;) Palačinky dozdobte skořicovým cukrem a zavařenými mandarinkami.

Dobrou chuť! :foods:
43757

Re: Ohnivé palačinky s pomerančovou habanarmeládou

Napsal: 07 kvě 2018 11:07
od honzek86
Jen krátké vyhodnocení k mému zimnímu receptu :) dnes jsem v práci otevřel jednu zapomenutou marmeládu. Hába se v ní docela rozležela. Teď je to doopravdy marmeláda z pekla :D

Re: Ohnivé palačinky s pomerančovou habanarmeládou

Napsal: 21 čer 2018 14:04
od Jacopo.F.
Jak by to asi dopadlo s Morugou? Jeden plod mi zrovna dozrává a je mi líto jen tak sežrat s čočkou nebo špagetama.

Re: Ohnivé palačinky s pomerančovou habanarmeládou

Napsal: 21 čer 2018 14:32
od honzek86
Asi by to dopadlo stejně :) však to zkus. Mnou uvedené množství ingrediencí by mohlo být tak akorát na 3 sklenice marmelády s morugou pro někoho, kdo má plechovou hubu :) já osobně bych na 1 morugu množství ingrediencí tak ztrojnásobil. Nebo bych tam dal půlku a tu druhou snědl s čočkou nebo špagetama :thumbup: