Stránka 1 z 3

Chilli pasta

Napsal: 29 zář 2011 09:05
od nolle
Zdravim, nemate nahodou nekdo nejaky recept na CHILLI PASTU? ne omacku ale PASTU :) ja znam jenom jednu

500 g chilli papriček
2 stroužky česneku
1 lžíce soli
1 lžíce kmínu
1/2 sklenice olivového oleje (125 ml)

Papričky omyjte a očistěte. Přidejte nasekaný česnek, sůl a kmín. Vše umixujte a do vzniklé pasty přilijte olivový olej. Přechovávejte v uzavřené sklenici.


nasel jsem ji na netu, takze je asi dost znama, ale pokud nekdo ma nejaky jiny typ, tak sem s tim :)

Re: Chilli pasta

Napsal: 25 črc 2018 14:40
od honzek86
Zdarec všem, oživím toto prehistorické vlákno z roku raz dva :) chci zkusit pastu, něco ve stylu maďarské pasty. Recept ale dost odlišný od toho o příspěvek výše. U nás v rodině to má velký odbyt a furt to všichni vozí z maďarska. Taková křiklavě červená a slaná. Jediný recept, co jsem našel na netu je směs chilli a kapií (poměr dle své výdrže a uvážení) a k této směsi ve váhovém poměru 1:1 (!!!) sůl. Promíchat, dát do sklenice a prý to vydrží věky. Dát na kilo paprik kilo soli mi přišlo dost, ale ve finále je to logické. Je třeba to konzervovat a vlastně se to připravuje na studeno (asi elektrický sekáček bych použil), čímž to neztratí svou úchvatnou barvu a chuť. Napadlo mě do toho dát trochu česneku, mám ale strach, aby nezpůsobil zkazení. Děláte toto někdo? Děláte to takto nebo jinak?

Re: Chilli pasta

Napsal: 25 črc 2018 16:37
od Tea Racer
Nejlepší je Chunanská chilli pasta..



300 g červených chilli papriček - nejčastěji se používají kayenské papričky, ale vyberte si dle možností a lásce k pálivému,
50 g čerstvého zázvoru,
50 g česneku,
50 ml rýžového vína, případně nějakého čirého, chuťově nevýrazného destilátu,
50 - 100 g cukru,
20 g soli.

Pak nech tyden kvasit pri pokojové teplote....

Re: Chilli pasta

Napsal: 25 črc 2018 17:06
od chris
Chunanská pasta je naprosto super, poslední sklenice z loňské sezóny dle tvého receptu, (uchovávám v chladničce) se za tu dobu uležela do stavu božská mana. Např. kydnout lžičku či lžíci (dle použitého chilli a odolnosti jedince) na obsah jedné krabičky sardinek ve vlastní šťávě...k tomu krajíček dobrécho chleba...jedna z mých nejoblíbenějších svačin :-)

Ale chunanku je imho jednak škoda zpracovat uplně na jemno, imho je lepší když se ponechají drobné kousky, a taky i nechat většinu semínek.
A navíc její chuť je díky zázvoru přecijen specifická, uplně do všeho se nehodí.

Takže letos taky koketuju s myšlenkou na nějakou čistě sladko-slanou pastu maďarského typu, velmi jemné konzistence, bez semínek. Např. jako základ marinád, pro namazání na bílé pečivo spolu se sladkou ovocnou marmeládou, atp.
Kdyby měl někdo tip či odkaz na ověřený recept, jehož výsledek by nebylo nezbytné uchovávat jen v chladničce, to by bylo skvělé.

Re: Chilli pasta

Napsal: 25 črc 2018 18:28
od honzek86
Tak ale mezi tou chunanskou a maďarskou je základní rozdíl :) ta druhá nekvasí, jen se udělá matla se solí a naplní sklenice. Ta chunanská - dost mi to připomíná onu bájnou srírachu, ne? Že by byl rozdíl jen v tom zázvoru? Pro mě za mě, asi rozdělím dozrálé chilli na půl a zkusím obě ... jednu maďarskou a jednu kvašenou. Jak ale zajistím, aby to správně prokvasilo? Mám strach, že se mi to zkazí. Nemá se tam ocet a sůl přidat až nakonec, aby nezastavily to kvašení?

Re: Chilli pasta

Napsal: 25 črc 2018 18:59
od chris
Chu nan dělej podle Tea Racera, má to odladěno, recept funguje při danném poměru surovin spolehlivě: post47570.html#p47570

Re: Chilli pasta

Napsal: 25 črc 2018 21:20
od gyver
Co sa tyka dostatocneho mnozstva soli, nasiel som komercny extrakt chilli, ktory je podla vsetkeho zakonzervovany cca. 83:17 iba solou. Zrejme ide o papriky prebehnute cez odstavovac:
http://www.chillis.sk/trinidad-skorpion ... -yellow/21
Pouzivaju kolegovia uz par mesiacov bez znamok pokazenia, skladovane pri kancelarskej teplote. :wave:

Re: Chilli pasta

Napsal: 25 črc 2018 21:50
od Tea Racer
Ano, delá se to tak, že se dá zázvor a česnek, to na dost jemno a pak chilli nahrubo i semínka... pak zamichat to ostatní. Já to skladuji ve sklepe, kde mam ted 19 °C, testuji i 3 roky staré chunan pasty, naprosto super záležitost, žádny konzervatny, chemie atd... a díky tomu, že to je kvasené to vydrzí a má to vsechny živiny :-)