Stránka 1 z 6

CHILLIOVICE

Napsal: 16 led 2012 10:55
od TATA
CHILLIOVICE

Zdravím přátelé.

Rád by se s vámi podělil o letitou zkušenost s nakládáním chilli do tvrdého čistého alkoholu.
Před mnoha lety jsem na nějakém rádiu zaslechl rozhovor s človíčkem, který jezdí na zahraniční montáže do různých zemí, různých kontinentů, zejména exotických jako je Afrika a Asie.
Vyprávěl, že v začátcích měl on i jeho kolegové neuvěřitelné zdravotní problémy se zažíváním apod. Zdravotní stavy jednotlivých lidí byly jak na houpačce, chvíli jim bylo lépe a pak přicházela recidiva.
Jeden z toho týmu lidí jednoho dne šel kolem " chýše " jednoho z domorodých spolupracovníků z montáže ( Ind )a ten mu doporučil, aby si všichni každé ráno dali panáka tvrdého alkoholu s naloženými chilli papričkami. Dostal flašku a dle rady kažé ráno dali frťana. Během pár dní prý byli všichni OK. Praktikují to do dnes a jsou bez jakýchkoliv problémů.

Když jsem toto vyslechl, řekl jsem si, že je bláznivina. Nakládat chilli do kořalky.
Když byla sklizeň, nedalo mi to. Řekl jsem si, že to zkusím. Koupil jsem pár lahví čisté 40% vodky a pár druhů ( Rocoto, Aji a Habanero Orange ) jsem rozkrájel ( jinak neprojdou hrdlem ) a natlačil.
Pak se louhuje asi měsíc, ale čím dýl, tím líp.

Jako příklad účinosti popíši příklad.
Má žena a dcerka ( zhruba od poliviny listopadu, až do začátku ledna ) si předávali bacili. Nejprve prodělali chřipky a posléze angíny.
Každý den jsem si po příchodu z práce nalil štamrdle a požil. O víkendech hned ráno.
Jsem přesvědčen, že to opravdu funguje.
Naprosto nic mi nebylo. Nic. Snad jen mi párkrát teklo z nosu. Ale to bylo když jsem dlabal čínu plnou ohnivých milenek :)
Vřele doporučuji.
Zkuste to.

TATA

6922
6921

Re: CHILLIOVICE

Napsal: 17 led 2012 13:23
od Seminka-chilli.cz
Moc pěkný příklad a výborná zkušenost, díky Ti za ní. Určitě by stálo ještě za zmínku, že ředěná tinktura lze použít při chronické rýmě, tyčinkami do uší potřít nosní dírky a rýma se náhle uvolní.

Další výborné použití je na zánětlivé onemocnění šlach, kloubů, různé pohmožděniny, naraženiny, studené nohy, stačí jen potřít a lehce vmasírovat - jako francův nápoj :) Akorát doporučuji před použitím postižené místo důkladně omýt vodou a mýdlem, póry kůže se tak roztáhnou a kapsaicin pronikne do spodních vrstev kůže. Buďte ovšem obezřetní při použití pálivějších odrůd a možnost alergické reakce. Setkal sem se s člověkem, který si po semínkování Jolokií rozetřel ruce s lihem na končetinu a skučel bolestí jak moc ho to pálilo.

Re: CHILLIOVICE

Napsal: 23 led 2012 14:55
od zrizenec
TATA píše:CHILLIOVICE

Zdravím přátelé.

Rád by se s vámi podělil...
...plnou ohnivých milenek :)
Vřele doporučuji.
Zkuste to.

TATA
Zdravim,
chtel jsem se zeptat, jestli si zkousel nakladat i do neceho jinyho nez vodky, zejmena me zajimaji palenky(slivovice a vsechny ostatni -ovice), do rumu ci bechera by to asi nebylo to pravy. A pokud ne, zmeni vodka po ulezeni chut? Mam totiz dost problem s konzumaci vodky, dost mi vadi ta chut.

Druhej dotaz je, jestli si ji nekdy vypil vic nez panaka? Ucinek kapsicinu (roztahovani zil a redeni krve) s ucinkem alkoholu musi byt docela prisnej, ne?

Re: CHILLIOVICE

Napsal: 23 led 2012 15:37
od TATA
Zdravím.

K prvnímu dotazu:
Ano zkoušel. Udělal jsem si jednu půllitrovku z domácí hruškovice.
Výsledek byl stejný, jako kdybych dával vodku. Hruškovici jsem tím znehodnotil. Po odležení je alkohol tak ostrý, že stejně není cítit po ovoci z destilátu. Jen chilli :)
Osobně vodku nepiju. Pro macerování je důležité, aby ten alkohol byl čistý. A měl těch 40%
Nezkoušel bych v tomto směru experimentovat.

K druhému dotazu:
Nezkoušel. Je to pěkný mazec. Věř, že jeden stačí. Víc panáků by byla holá blbina. Opravdu to není k pití.
Je to lék.

Re: CHILLIOVICE

Napsal: 23 led 2012 15:50
od zrizenec
Takze se ani nevyplati investovat do drazsi vodky? Postaci obycejna kdyz chut stejne zanikne?

Re: CHILLIOVICE

Napsal: 23 led 2012 20:49
od TATA
Absolutně ne. Žádná drahá.
Sám mám rád kvalitní věci. V každém slova smyslu. A zejména, pokud jde o jídlo a pití.
V tomto případě jsem i já udělal vyjímku. Opravdu je zbytečné investovat do drahých kvalitních vodek apod.
Pokud Ti to ale stejně nedá, tak to zkus pro porovnání. Udělej si jeden vzorek třeba z půlitra vodky Božkov a druhý vzorek z Finladie.
Do obou dej stejné množství chilli. Po pár týdnech, lépe měsících si vem panáka a nalej si frťana z jedné a pak z druhé.
Jsem přesvědčen, že po těch dvou prckách budeš myslet na různé věci, ale na to, který z těch panáků byl Božkov a který Finlandia, určitě ne :)
Budu-li sumarizovat ........
Vodka obyčejná 40% ( ale né ty stáčené, co se prodávají )
Chilli víc, než míň ( záleží na odrůdě )....bude-li to potom brutálně ostrý masakr, tak si člověk může nalít míň. Popřípadě zředit.
Bude-li však macerát slabý, bude to k ničemu.

Re: CHILLIOVICE

Napsal: 30 led 2012 18:14
od JirkaXDU
6976

Re: CHILLIOVICE

Napsal: 30 led 2012 18:28
od gandalf
Já jsem loni do 1/2 litru slivky /kterou stejně nemusim/ dal 1/2 Habanera a ostrý je to až až. Kořala jemně zrůžověla a chilli o barvu přišlo úplně.