Studený máj, ve stodole ráj .
Máš dobré vodní zásoby a krásné kytky
tydzej - 2019, podruhé odvážně!!
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 521
- Registrován: 05 říj 2017 12:27
- Reputace: 1654
- Obrázky: 0
- Bydliště: Chudčice, 247 m.n.m.
Re: tydzej - 2019, podruhé odvážně!!
Dnes jsem tady na fóru "radil" nové člence, co je dobré pěstovat a co z toho pak udělat za majdu (teda pro mě). No a nějak jsem při tom dostal chuť. Vím, že je v květnu ještě brzo, ale neodolal jsem, prohrábl poslední zbytky ovoce v mražáku a vyrobil mirabelkovou marmeládu s mátou. No na googlu jsem si zjistil, že to vlastně nejsou mirabelky, ale slivoň myrolabán. takže to vlastně je Myrolabánová marmeláda, což zní nějak divně...
Původní recept jsem si našel na netu, jen ho nakonec lehce vytunil jednou mraženou papričkou Genghis Khan Brain a mátou. Ingredience co jsem měl doma: mirabelky, hřěbíček, skořice, kys. citronová, vanilkový cukr, třtinový cukr, voda, zbytek pytlíku želírfix (pektogel), čerstvý zázvor. V původním receptu je panák rumu, já použil miniaturu nějakého letitého kalvádosu z mé sbírky. Začal jsem s jednou rozporcovanou papričkou Genghis Khan Brain bez semínek rozvařenou ve vodě. Na závěr před zhoustnutím jsem tam prdnul 4 lístky čerstvé máty ze zahrady.
Ovoce nebylo mnoho, takže výsledkem jsou 2,5 skleničky od dětské výživy. Dvě plné skleničky jsou přecezené přes sítko pro normální lidi, zbytek je pro gurmány - s kousky chilli, mátu jsem vyřídil do odpadu. Kdyby to bylo z mirabelek (žluté plody), použil bych Jolokii Peach taktéž z mražáku.
Výsledný produkt, co jsem tak uchutnal olizováním vařečky, lžičky, sítka a kastrólku, se myslím povedl, už se těším.
No a protože musím počkat, až se to lehce zaleží, zakousl jsem na závěr pár lžiček Masochisty od loba...
P.S.: Kdyby někdo z brněnska chtěl, mám zamraženo ještě pár pytlíku se zipem - TSM Red, Jolokia Peach a Gengis Khana, vše bez semínek, rád se rozdělím. Když ho (mrazák) otevřu, krásně se z něj line vůně papriček, naštěstí maso a ostatní nenačichlo.
Původní recept jsem si našel na netu, jen ho nakonec lehce vytunil jednou mraženou papričkou Genghis Khan Brain a mátou. Ingredience co jsem měl doma: mirabelky, hřěbíček, skořice, kys. citronová, vanilkový cukr, třtinový cukr, voda, zbytek pytlíku želírfix (pektogel), čerstvý zázvor. V původním receptu je panák rumu, já použil miniaturu nějakého letitého kalvádosu z mé sbírky. Začal jsem s jednou rozporcovanou papričkou Genghis Khan Brain bez semínek rozvařenou ve vodě. Na závěr před zhoustnutím jsem tam prdnul 4 lístky čerstvé máty ze zahrady.
Ovoce nebylo mnoho, takže výsledkem jsou 2,5 skleničky od dětské výživy. Dvě plné skleničky jsou přecezené přes sítko pro normální lidi, zbytek je pro gurmány - s kousky chilli, mátu jsem vyřídil do odpadu. Kdyby to bylo z mirabelek (žluté plody), použil bych Jolokii Peach taktéž z mražáku.
Výsledný produkt, co jsem tak uchutnal olizováním vařečky, lžičky, sítka a kastrólku, se myslím povedl, už se těším.
No a protože musím počkat, až se to lehce zaleží, zakousl jsem na závěr pár lžiček Masochisty od loba...
P.S.: Kdyby někdo z brněnska chtěl, mám zamraženo ještě pár pytlíku se zipem - TSM Red, Jolokia Peach a Gengis Khana, vše bez semínek, rád se rozdělím. Když ho (mrazák) otevřu, krásně se z něj line vůně papriček, naštěstí maso a ostatní nenačichlo.
- Quentin_Bull_89
- Stálý člen
- Příspěvky: 1465
- Registrován: 09 kvě 2018 17:58
- Reputace: 1963
- Obrázky: 0
- Bydliště: Kypr, Oroklini
Re: tydzej - 2019, podruhé odvážně!!
Jak moc v tom vyniká ta chuť máty?
„Chilli je jako plamen: jakmile neroste, zhasíná.“
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 521
- Registrován: 05 říj 2017 12:27
- Reputace: 1654
- Obrázky: 0
- Bydliště: Chudčice, 247 m.n.m.
Re: tydzej - 2019, podruhé odvážně!!
No je to tam cítit, závisí na množství a délce louhování... není to špatné. Přivedl mě na to loňský pokus jahodové marmelády s mátou. Chce to vyzkoušet, každý má jinou "hubu".
Obecně se asi víc hodí ke sladšímu, proto ji lidi dávají hlavně k jahodám.
Obecně se asi víc hodí ke sladšímu, proto ji lidi dávají hlavně k jahodám.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 521
- Registrován: 05 říj 2017 12:27
- Reputace: 1654
- Obrázky: 0
- Bydliště: Chudčice, 247 m.n.m.
Re: tydzej - 2019, podruhé odvážně!!
Zdravím vespolek , po týdnu a něco je čas na další report mého snažení. Jak říká klasik: "Co říci závěrem!" : tak nějak to roste, annuumky jsou konečně v záhonu, ale pohled na ně je slušně řečeno nic moc. Naproti tomu sladké papriky, kterým jsem se zas až tak moc nevěnoval, vypadají podstatně lépe. Ale neházím flintu do žita, to se zlepší.
celkový pohled do fóliáku
prostřední řada, cukety, dýně , patizon, melouny
záhon z jedné strany...
... a z druhé, v popředí sladké papriky, vpravo rajčata, úplně vzadu dva záhonky s hráškem, řepou a ředkvičkama
nejvíc se líbí ve fólii CGN21500
a takhle to vypadá, když použijete do směsi i část domácího kompostu, do kterého jste na podzim vyházeli rajčata.
V každém grow bagu teď mám kromě chillenky i 10-15 rajčat.
celkový pohled do fóliáku
prostřední řada, cukety, dýně , patizon, melouny
záhon z jedné strany...
... a z druhé, v popředí sladké papriky, vpravo rajčata, úplně vzadu dva záhonky s hráškem, řepou a ředkvičkama
nejvíc se líbí ve fólii CGN21500
a takhle to vypadá, když použijete do směsi i část domácího kompostu, do kterého jste na podzim vyházeli rajčata.
V každém grow bagu teď mám kromě chillenky i 10-15 rajčat.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 521
- Registrován: 05 říj 2017 12:27
- Reputace: 1654
- Obrázky: 0
- Bydliště: Chudčice, 247 m.n.m.
Re: tydzej - 2019, podruhé odvážně!!
Letos jsem si řekl, že to nebudu lámat přes koleno jak loni, kdy jsem poctivě odstraňoval všechny květy do druhé půlky června. S tím, že kdyby náhodou kytka květ udržela, tak ho potom štípnu. No nějak jsem to podcenil...
... a teď je mi líto je odstranit. Ale asi budu muset, kytky jsou ještě malé. Pimenta de Neyde.
.
.
.
moje zátiší s rocoty na terase, svítí na ně do cca. 11:30, potom až do večera ve stínu, tak uvidíme
přezimované Rocoto Peruvian Red už taky nasadilo
... a teď je mi líto je odstranit. Ale asi budu muset, kytky jsou ještě malé. Pimenta de Neyde.
.
.
.
moje zátiší s rocoty na terase, svítí na ně do cca. 11:30, potom až do večera ve stínu, tak uvidíme
přezimované Rocoto Peruvian Red už taky nasadilo
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 521
- Registrován: 05 říj 2017 12:27
- Reputace: 1654
- Obrázky: 0
- Bydliště: Chudčice, 247 m.n.m.
Re: tydzej - 2019, podruhé odvážně!!
No dnes večer jsem se nějak rozepsal, tak sem postnu ještě jeden příspěvek. Snad to nebude moc vadit, není o chilli. Minulý víkend jsem si udělal radost a navštívil jsem brněnský Extrem food festival. Co se týče chilli, byli tam dva stánky od lokálních výrobců chilli produktů, nebudu je tady jmenovat. Výrobky dobré, samo jsem tam něco uchutnal z majd, chutney atd. Dokonce tam roznášeli na tácu čerstvé chilli na skus, od Jalapeňo, přes nějakou thajsou chilli papričku +-100k SHU, Habanero žluté a červené až po Carolinu Reaper. Hecovali mě, tak jsem si dal dva menší kousíčky Karolínky. No popravdě parkrát jsem si škytl, ale bylo to fajn. Ale hlavní bylo ochutnat něco z toho, co člověk normálně v hospodě nenajde. Takže tam prodávali čerstvé mušle s citronem, šneky, holoubata, žabí stehýnka, krokodýla, velblouda, hadí maso, štíra (za 350Kč kus). No a samozřejmě to nej lákadlo pro lidi byly červi, cvrčci...
... pokud se člověk přenese přes vzhled, není to špatné. Teda denně bych to asi nejedl, ale jinak ok. Nějaké to foto přiložím. Moji fotečku s cvrčkem na jazyku teď nemám, musím ji stáhnout z jiného mobilu, pokud by byl zájem
tam uprostřed v tom červeným kolečku jsem já, triko z vypalováku 2 jako reklama je samozřejmost
za 100Kč papírový tácek s drobotinou, k tomu kydanec sladkokyselé chilli omáčky
přesný druh si bohužel nepamatuju - chutnají trošku jak chipsy
cvrčci, vzhledově nejméně sympatičtí, chuťově vynikající
larvy Bource Morušového, chutnali hodně po hlíně a bramborách
nějaké to chilli k zakousnutí
... pokud se člověk přenese přes vzhled, není to špatné. Teda denně bych to asi nejedl, ale jinak ok. Nějaké to foto přiložím. Moji fotečku s cvrčkem na jazyku teď nemám, musím ji stáhnout z jiného mobilu, pokud by byl zájem
tam uprostřed v tom červeným kolečku jsem já, triko z vypalováku 2 jako reklama je samozřejmost
za 100Kč papírový tácek s drobotinou, k tomu kydanec sladkokyselé chilli omáčky
přesný druh si bohužel nepamatuju - chutnají trošku jak chipsy
cvrčci, vzhledově nejméně sympatičtí, chuťově vynikající
larvy Bource Morušového, chutnali hodně po hlíně a bramborách
nějaké to chilli k zakousnutí
- Quentin_Bull_89
- Stálý člen
- Příspěvky: 1465
- Registrován: 09 kvě 2018 17:58
- Reputace: 1963
- Obrázky: 0
- Bydliště: Kypr, Oroklini
Re: tydzej - 2019, podruhé odvážně!!
Pěkný report, s červy už mám rovněž zkušenost, leč o trochu živější, miska živých moučných červů. Člověk si nesmí připustit, že se mu to trochu v puse bude chvíli hýbat. A mohu potvrdit, opravdu lahoda.
„Chilli je jako plamen: jakmile neroste, zhasíná.“
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti