Pepinuv první rok

Naše pěstitelské snažení v roce 2021
Uživatelský avatar
radkiii
Stálý člen
Příspěvky: 225
Registrován: 30 led 2019 23:04
Reputace: 363
Obrázky: 0
Bydliště: Uherský Brod, 251 m n.m.

Re: Pepinuv první rok

Příspěvekod radkiii » 10 zář 2021 18:38

Ja osobne priebežne konzumujem a čo nezjem dávam sušiť. Výrobok až keď je väčší zber :)
Inak môžeš to dávať do chladničky, vydrží v pohode pár týždňov

Pepino
Stálý člen
Příspěvky: 124
Registrován: 07 úno 2021 19:34
Reputace: 220
Obrázky: 0
Bydliště: Střední Čechy

Re: Pepinuv první rok

Příspěvekod Pepino » 10 zář 2021 18:53

V lednici je skladuju běžně a taky ujídám, každej den :D Něco málo jsem dal sušit při pokojové teplotě na utěrku, sušičku nemám... Někde jsem četl, že to lidi navlékají na nit a zavěšují do prostoru na dobře větrané místo....

vsezved
Stálý člen
Příspěvky: 775
Registrován: 09 pro 2019 22:24
Reputace: 2350
Obrázky: 0
Bydliště: Stod

Re: Pepinuv první rok

Příspěvekod vsezved » 10 zář 2021 21:03

Na to sušení při pokojové teplotě pozor!
Musíš mít v místnosti suchý vzduch a ideálně někde do průvanu. Bez rozkrojení je to hodně obtížné i v sušičce a časově i energeticky několikanásobně náročnější. Já jsem sušil první rok rozkrojené na niti a 90% letělo do koše, protože to zhnědlo a při rozkrojení jsem uvnitř identifikoval plíseň v pokročilém stádiu, takže to zkonzumoval koš. Pokud nemáš sušičku, lze dobře použít i trouba na mírnou teplotu, ideálně elektrická. Troubu je vhodné trošku nastevřít, nebo alespoň často větrat a otírat kondenzát ze dveří.
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: Pepinuv první rok

Příspěvekod chris » 11 zář 2021 00:30

:smart:
43237
2017. moje první pěstební sezóna, heirloom Peperoncino. :D

Ale vsezved má pravdu: chce to:
- nadprůměrně suchý vzduch v bytě
- rozumné počasí a teploty venku. Fotka je z řijna, ale předtím bylo týdny pohodové babí léto.
- jen odrůdy s rozumnou tenkou stěnou.
- usušil jsem za sezónu několik (tuším 6) nití, ale pak už byl přelom řijen/listopad, definitivně se změnilo počasí (a teploty venku), v důsledku se zvedla relativní bytová vlhkost, a poslední niť už jsem nedosušil, začalo to na ní semtam chytat plíseň (od stopky a/nebo od bodu propíchnutí).

Pepino
Stálý člen
Příspěvky: 124
Registrován: 07 úno 2021 19:34
Reputace: 220
Obrázky: 0
Bydliště: Střední Čechy

Re: Pepinuv první rok

Příspěvekod Pepino » 11 zář 2021 15:01

Díky za rady, je pravda, že to schne fakt špatně. Něco jsem nakrájel na třetiny, něco na kolečka :D proste zkouším, ale nic ještě nedoschlo do té míry, že by to šlo lámat.

Asi zkusím tu troubu, nebo se na sušení vykašlu a sežeru to čerstvý.

Blbý je, že i v lednici je to po pár dnech takový kožený a tváří se to, že to každou chvíli začne hnít. Tak mě napadá, můžu to dát do mrazáku a ve chvíli, kdy budu mít dostatečné množství, udělat z toho chu-nan?

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: Pepinuv první rok

Příspěvekod chris » 11 zář 2021 16:10

Můžeš, ale:
- mražení vyrobí z tekutiny v buňkách led. A ten propíchá a roztrhá buněčné stěny. Důsledek je ten, že ihned po rozmrznutí je ze zmraženého ovoce, zeleniny, atp. "molekulární bláto". :)

Tím pádem:
- zapomeň na křupavé kousky
- je potřeba zpracovat surovinu obratem po rozmrznutí, to rozmrzlé bláto je ideální živná hmota, takže když to rychle neobsadí ty správné, tak se do toho během pár hodin pustí takové mikrobiální a houbové kmeny, které tam nechceš.
- případný následný kvasný proces může být dost bouřlivý, poměr plocha vs objem částic v té kaši je řádově větší než když to člověk jen naseká na makroskopické kousky.

Což v důsledku znamená že zrovna chunanka z toho imho nebude to pravé ořechové, už kvůli těm chybějícím kouskům.
Když vše půjde správně, tak ti imho vznikne takové "pyré alá chunan". :)
Což nutně neznamená že by nemohla být dobrota, prostě to jen nebude klasické Hunan_chopped_chilli.

Obecně to pro fermentované omáčky problém není, pokud má být konzistence hotového výrobku "hladká, sirupovitá, medovitá,..." tak jde i mražené suroviny použít zcela v pohodě.

Pepino
Stálý člen
Příspěvky: 124
Registrován: 07 úno 2021 19:34
Reputace: 220
Obrázky: 0
Bydliště: Střední Čechy

Re: Pepinuv první rok

Příspěvekod Pepino » 14 zář 2021 12:01

Mozna necham chunanku na jindy a zkusim svestkovou, kterou si spousta z vas vychvaluje v prislusnem vlakne. Ale jeste me tak napada, pred nejakou dobou jsem tu postoval kytku, ktera mela cerne tecky na plodech i na stonku. Něco jsem ošmikal, ale stejně se to po kytce rozlezlo.... Otazkou je, jestli plody s touto vadou, jsou neskodne a da se to jist. Nebo jestli se daji pouzit alespon na kapsaicinovou mast, nebo rovnou vyhazet na kompost??

Diky :)

7572675717

Uživatelský avatar
Blixa
Stálý člen
Příspěvky: 404
Registrován: 13 črc 2021 07:50
Reputace: 1310
Obrázky: 0
Bydliště: Stredné Slovensko, 568m n.m.

Re: Pepinuv první rok

Příspěvekod Blixa » 14 zář 2021 12:33

Čaves Pepino,
zrejme nie si sám :rn: viď príspevky: ODKAZ1 - ODKAZ2 - ODKAZ3 (na konci príspevku)
Či sú plody neškodné to sa netrúfam povedať, ja som rastlinku zatiaľ len izoloval od ostatných, má tie škvrny na stonkách, listoch a aj na jednom plode, ostatné už dozrievajúce sú v pohode.
Dôvod: chladno, vlhko, zálievka - ochrana: hypermangan ODKAZ4 ale neskúšal som ešte.
Hudobná výchova no.28 - LEXUS - Jedu si na Slovensko... chaka boom!


Zpět na „Co jsme pěstovali v roce 2021“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů