Faboš 2019 - poprvé v jiffech

Naše pěstitelské snažení v roce 2019
Uživatelský avatar
Faboš
Stálý člen
Příspěvky: 1675
Registrován: 05 črc 2018 13:49
Reputace: 5904
Obrázky: 0

Re: Faboš 2019 - poprvé v jiffech

Příspěvekod Faboš » 08 srp 2019 09:59

Ahojte
Mám 2 dotazy.
1. Začíná mě dozrávat Praetermisum a nějak nevím co s tím. Je to jen slupka plná semínek a chuť... cítím takovou hořkost na jazyku. Na co to tedy kdo používá?

2. Kdo má zkušenosti se sušením v sušičce? Zajímá mě především, když budu sušit zaráz superhota a jemnopalku, zda se těmi superhotovými výpary nějak ovlivní ta jemnopalka?

Uživatelský avatar
Chozee77
Stálý člen
Příspěvky: 1513
Registrován: 11 bře 2017 13:45
Reputace: 2847
Obrázky: 0
Bydliště: Prostějov 223m n.m.

Re: Faboš 2019 - poprvé v jiffech

Příspěvekod Chozee77 » 08 srp 2019 10:14

Já to suším první na slunci na plechu..ty superhoty ale jen...a jak se to smrskne na ty gumáky tak to dám dosušit do sušičky..ale hlavně nesuším doma,to by vyhnalo i termity 😁😁😁 suším v garáži..usušené dávám do sedmiček a zavřu.a jak to je tvrdé a láme se to tak to je nejlepší čas to pomlet,v tříštivém mlýnku na kávu..je pak z toho jemný prášek..ten pak proseju přes jemné sítko..a to hrubé co zůstane dávám do mlýnku na sůl..a je z toho super chilli sůl..
Ty jemné si myslím že nemá ceny sušit ne ?? Že je daleko lepší je využít na zavaření třeba..tam si myslím je využití málo pálivých papriček lepší než je sušit...
Ale když to chceš taky usušit tak to zkus..typl bych že se ten pal na málo pálivé nějak extra nepřenese při sušením společně se superhoty...ale vyzkoušené to nemám 🙂
Vyhodili ho z okna!!! Tůnu... Tůnu??? Tolik toho zas nebylo...🤟😎 Jára Da Cimrman

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 5414
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Reputace: 9076
Obrázky: 0
Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Faboš 2019 - poprvé v jiffech

Příspěvekod Tea Racer » 08 srp 2019 11:36

Pokud správně dozraje praetermissun, je velice aromatické a chutné, taková exploze chuti, prudky ale velmi krátký pal. Nejlépe k nakládaní syra, sušení, chilli sůl je z toho parádní. Suším na modemu ve víčkach od sklenic.

Uživatelský avatar
Faboš
Stálý člen
Příspěvky: 1675
Registrován: 05 črc 2018 13:49
Reputace: 5904
Obrázky: 0

Re: Faboš 2019 - poprvé v jiffech

Příspěvekod Faboš » 08 srp 2019 11:49

Chozee77 píše:
08 srp 2019 10:14

Ty jemné si myslím že nemá ceny sušit ne ?? Že je daleko lepší je využít na zavaření třeba..tam si myslím je využití málo pálivých papriček lepší než je sušit...
Sušíme jemný běžně, neboť to není jen pro mě... Jen mám letos poprvé sušičku tak sem si chtěl ušetřit čas a šupnout to tam naráz. Jen právě nevím zda ty jemnost hubky nešmrncnu trochou TNT... No budu muset vyzkoušet.

Uživatelský avatar
Faboš
Stálý člen
Příspěvky: 1675
Registrován: 05 črc 2018 13:49
Reputace: 5904
Obrázky: 0

Re: Faboš 2019 - poprvé v jiffech

Příspěvekod Faboš » 08 srp 2019 11:53

Tea Racer píše:
08 srp 2019 11:36
Pokud správně dozraje praetermissun, je velice aromatické a chutné, taková exploze chuti, prudky ale velmi krátký pal. Nejlépe k nakládaní syra, sušení, chilli sůl je z toho parádní. Suším na modemu ve víčkach od sklenic.
No s tím palem to potvrzuji. Čili to mám ještě málo zralé? Co jsem chutnal, tak byly výrazně červené.

Uživatelský avatar
Chozee77
Stálý člen
Příspěvky: 1513
Registrován: 11 bře 2017 13:45
Reputace: 2847
Obrázky: 0
Bydliště: Prostějov 223m n.m.

Re: Faboš 2019 - poprvé v jiffech

Příspěvekod Chozee77 » 08 srp 2019 12:44

Faboš píše:
08 srp 2019 11:49
Chozee77 píše:
08 srp 2019 10:14

Ty jemné si myslím že nemá ceny sušit ne ?? Že je daleko lepší je využít na zavaření třeba..tam si myslím je využití málo pálivých papriček lepší než je sušit...
Sušíme jemný běžně, neboť to není jen pro mě... Jen mám letos poprvé sušičku tak sem si chtěl ušetřit čas a šupnout to tam naráz. Jen právě nevím zda ty jemnost hubky nešmrncnu trochou TNT... No budu muset vyzkoušet.

Já to právě abych ušetřil místo v sušičce tak suším první na plechu venku na sluníčku, jak se to seschne tak do sušičky se toho vleze daleko víc než když tam dáš čerstvý, hlavně dužnatý plody plný vody...to se pak hodně smrskne a z celé sušičky budeš mít pak tak dvě hrsti sušeného... Nehledě o tom že aby sušička vysušila čerstvé mokré plody,tak musí jet o hodně déle...🙂
Vyhodili ho z okna!!! Tůnu... Tůnu??? Tolik toho zas nebylo...🤟😎 Jára Da Cimrman

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 5414
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Reputace: 9076
Obrázky: 0
Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Faboš 2019 - poprvé v jiffech

Příspěvekod Tea Racer » 08 srp 2019 21:42

Faboš píše:
08 srp 2019 11:53
Tea Racer píše:
08 srp 2019 11:36
Pokud správně dozraje praetermissun, je velice aromatické a chutné, taková exploze chuti, prudky ale velmi krátký pal. Nejlépe k nakládaní syra, sušení, chilli sůl je z toho parádní. Suším na modemu ve víčkach od sklenic.
No s tím palem to potvrzuji. Čili to mám ještě málo zralé? Co jsem chutnal, tak byly výrazně červené.
Tak zkus je jeste o chvíli dele nechat, zralé, prakticky samy opadávají ty plody... jdou velmi snadno odlomit, bez stopičky.

koniash
Stálý člen
Příspěvky: 1553
Registrován: 19 lis 2016 18:44
Reputace: 4877
Obrázky: 0
Bydliště: Valašské Meziříčí

Re: Faboš 2019 - poprvé v jiffech

Příspěvekod koniash » 09 srp 2019 22:25

:tiphat: nazdar kamaráde,nutně sháním okurky na zavaření,ovšem podmínka je BIO,bez postřiku,nemáš nějaký zdroj??hned bych si přijel,můj stálý dodavatel z biofarmy na Jižní Moravě je letos plajte a do chemizovaných se mi pranic nechce :dunno: :dunno: :dunno:
co pálí jak sviňa,nestíhá bolet


Zpět na „Co jsme pěstovali v roce 2019“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti