Erbovo pokročilé chillenství 2018

Naše chilli papričky v roce 2018
chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: Erbovo pokročilé chillenství 2018

Příspěvekod chris » 12 čer 2018 14:43

Mám to úplně stejně. Letos mám hlavně baccatum a to myslím/doufám že bude moje hranice kdy u čerstvě utržených plodů při jejich typickém palu ještě rozpoznám jemné chuťové rozdíly odrůd. Uvidíme.
300k+, haba, 7poty, bhut jolokia,...jsou fantastické a nezastupitelné v omáčkách, pyré, jako prášek,... ale chroupat celé čersvé plody není pro mne. Tyhle dobroty si dávkuju sice často, ale po kapkách a špičkách nože, nikoliv po hrstech a dekagramech :-)

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 5414
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Reputace: 9082
Obrázky: 0
Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Erbovo pokročilé chillenství 2018

Příspěvekod Tea Racer » 12 čer 2018 20:50

No tak to asi má každý, pár lidí co si hrají na hrdiny a myslí si, že snist milionovku z nich udela chlapa... o tom není reč. Takže to jíš a ne že nejíš. :-)

igelitovy
Nový člen
Příspěvky: 34
Registrován: 09 úno 2017 19:29
Reputace: 73
Obrázky: 0
Bydliště: 384 mnm

Re: Erbovo pokročilé chillenství 2018

Příspěvekod igelitovy » 12 čer 2018 21:53

S tým nejedením papričiek to mam tiež podobné, maximum je tak kúsok niečo palivejšieho a následne horúčavy :D alebo trošku korenia do jedla, ale papričky pestujem a aj som začal kvoli tomu že ma fascinovalo ake rôzne monštra dokážu vyrasť na tom kríčku, a je to aj taky "achievement" ked človeku dozreje po tom čo to pestoval od semienka :jalapeno:
Papričky maš inač parádne, a hlavne bojovník vyzerá super :thumbup:

Uživatelský avatar
Chozee77
Stálý člen
Příspěvky: 1513
Registrován: 11 bře 2017 13:45
Reputace: 2847
Obrázky: 0
Bydliště: Prostějov 223m n.m.

Re: Erbovo pokročilé chillenství 2018

Příspěvekod Chozee77 » 12 čer 2018 21:58

Erben61 píše:
12 čer 2018 14:03
Odpovím vám kluci v krátkosti. Asi tak....Mám rád ostrá jídla a mám rád různé čalamády s chilli a rád si zpestřím jídlo kapkou nějaký tý omáčky. Jako abych chroustal pálivý papriky k chlebu s máslem to fakt končím tak u slovenský bílý,, kápie". Ještě tak ochutnám nějaký ty annumky na bázi třeba Jalapeň nebo Bulgarian Carrot..ky. Jinak milionovky spíš jen očichám a olíznu, abych tak trochu věděl.....no a jak to moc pálí stejně moje receptory bolesti mi nedovolí rozpoznat cokoliv. A jinak jsem přesvědčen, že až na pár vyvolených, který mají ,,výcvik" a posunutý práh citlivosti na capsaicin, že většina různých borců stejně ví hovno co polykají a trpí úplně stejně jako ostatní. Třeba ty soutěže v pojídání, jsou sice dobrá zábava ale z hlediska zdravotního, je to pro většinu účastníků hazard s kolapsem. Nemluvě o následcích druhotných, což je taky docela brutální prdel. Baví mě celej ten proces ze semínka, kvetoucí kytky , brčálovejch plodů se sázkou na barvu, až třeba po výrobu prášku nebo omáčky a užiju si dost pálivosti a palčivosti už jenom při tý manipulaci až až. :dunno: :dunno: :dunno:
Takže chilli a growu zdar :wave: :tiphat:
Tvá láska a péče erbe k papričkám je úžasná 😇
Taky si nemyslím že zhltnout několik Super hotů jen tak do sebe....je spíš linč než známka toho že je někdo chlap 😀nikdy sem na takové soutěži nebyl...😀ale už sem něco zkusil...ale vždycky s jídlem...😇 a dá se to natrénovat...z každým přehnáním...se člověk posune o další stupínek víš...😎
A když si dáš mega peklo...tak i to šíleně pálivé pokaždé chutná jinak...😇není to že pak nic necítíš...☺️ chuťové kalíšky a receptory reagující na capsiicin jsou jiné ne stejné ☺️
Ať si každý dává co snese...na to je právě nejlepší ty bestie zpracovat jak to děláš dokonale ty 👍😎

A moc se těším až se zadaří a potkáme se osobně...☺️snad na vypalováku mi to vyjde...
A moc rád bych okusil nějakou tu tvoji vyhlášenou dobrotu 😍😇
Takže...chilli zdar a palu čest...a tvojí práci s papričkama dvojnásob...😍😇☺️
Vyhodili ho z okna!!! Tůnu... Tůnu??? Tolik toho zas nebylo...🤟😎 Jára Da Cimrman

Uživatelský avatar
honzek86
Stálý člen
Příspěvky: 918
Registrován: 21 zář 2017 12:13
Reputace: 761
Obrázky: 0
Bydliště: Újezd u Uničova

Re: Erbovo pokročilé chillenství 2018

Příspěvekod honzek86 » 12 čer 2018 22:37

Mluvíte mi z duše, já si právě říkám, že jediný využitelný způsob pro super-pálivky je usušit a umlýt, nebo dobrá omáčka ... protože u toho prvního reguluješ množství a to druhé naředíš dalšími surovinami. Erbene, mám otázku jako dělanou na tebe :) v historii vláken jsem si všiml, že jsi mistr kuchař přes omáčky. Zkusím to popsat, snad se do toho nezamotám - vzhledem k tomu, že preferuješ decentní pal a ne úplné umrtvení huby, tak předpokládám, že i omáčky děláš tak, aby pálily tak akorát. Když tedy použiješ do omáčky nějakou milionovku (třeba nějakou Dorset Nagu, 7 POD, Nagabrain apod.) - jaké váhové procento v té omáčce tvoří ta paprička, aby to mělo pal, ale nevypalovalo to díru do žaludku? A hlavně - hraje potom roli chuť papričky? Když dáš super-pálivku do omáčky a prdneš do toho další ingredience, bude to mít nějakou specifickou chuť té chilli, takže když tam dám jinou super-pálivku, bude to chutnat trochu jinak? Dám příklad - roste mi tam Nagabrain Chocolate, která má prý úžasnou chuť a aroma, ale taky pekelný pal. Potřebuji pro ní najít recept, abych zužitkoval tu chuť a zároveň stáhnul pal natolik, že tu chuť budu cítit. Je omáčka ta správná volba?
"Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently." (Henry Ford)
honzek86 2018 - první sezóna
honzek86 2019 - druhá sezóna
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html

Uživatelský avatar
Erben61
Stálý člen
Příspěvky: 2405
Registrován: 12 zář 2014 16:32
Reputace: 5228
Obrázky: 0
Bydliště: Plzeň

Re: Erbovo pokročilé chillenství 2018

Příspěvekod Erben61 » 13 čer 2018 00:23

Jasně, pokusím se ti odpovědět. Asi je nutný předeslat, že jsem opravdu kuchař a svýho času, myslím docela dobrej. Proto mám jistý zkušenosti a vycvičený cit pro kombinaci. Tím netvrdím, že ten cit nemůže mít třeba zedník. A s tím vařením omáček, to mělo taky svůj vývoj, před třeba 4-5 lety kdy jsem vařil první omáčky, taky jsem se tak nějak přidržoval receptů a postupně jsem si to upravoval a vkládal do toho svoje zkušenosti. To se týká jak kombinace surovin tak i chilli. Víceméně se dá říct, že jak jde sezona a jsou dostupný a za přijatelnou cenu různý suroviny, tak taky postupně například dozrávají různý druhy chilli. Chilli kombinuju, dá se říct, že směs více druhů je vždycky lepší než jednodruhovka. Samozřejmě, že se snažím chilli ochutnat, zjistit chuť vůni atd atd a s tím pak pracuji. V podstatě se tedy dá říct, že každá várka omáčky je originál a v podstatě neopakovatelná, i když si třeba zaznamenávám poměry surovin a druh chilli které do jednotlivé várky dám, je zřejmé, že třeba napřesrok bude -nebude, stejný druh chilli mít tu sílu a kvalitu ,kterou měl vloni.Ostatně tak, jako třeba jablko, broskev a další ovoce. Snad jsem se vyjádřil dost pochopitelně i pro laika. Kdybys chtěl ještě něco vědět, napiš, rád poradím, ale přesný recepty nečekej, víš jak-výrobní tajemství atd. :wave: :tiphat:

Ještě takovej dodatek.....když se třeba dívám v TV na pořad Zdenka Polreicha....tak vím dost přesně co udělá, dost pravděpodobně jaký zvolí suroviny, koření atd co neumím je to , jak on to umí podat a prodat. Kuchařina je nejen řemeslo, ale i dar, někdo jej má někdo ne, něco se dá naučit něco je od pána Boha. Asi tak. :dunno:
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

Uživatelský avatar
Chozee77
Stálý člen
Příspěvky: 1513
Registrován: 11 bře 2017 13:45
Reputace: 2847
Obrázky: 0
Bydliště: Prostějov 223m n.m.

Re: Erbovo pokročilé chillenství 2018

Příspěvekod Chozee77 » 13 čer 2018 05:18

Mistrem kuchařem se člověk musí narodit...👍😎
Jak u jiných řemesel...a to ostatní nějak přijde samo...😇
Já mám tu výhodu že sem asi vděčný strávník...co mu defakto chutná všechno...kila hovoří jasně 😀
Druhá polovička vaří výborně ale nikdo nemiluje tu sílu capsiicinu jak já..tak můj vrchol kulinářského snažení je si vyrobit sám jen ty přísady do jídel...😍😇😎
Což sem si loni poprvé vyzkoušel..a se vším spokojenost veliká...😇
Letos bychh chtěl zase něco vyzkoušet a to tu všemi vychvalovanou Srí rachu ...MAB mě do toho překecává už od loňska..ale nějak sem neměl odvahu...tak letos se zedník o to chce pokusit...😀😀😀😇
Jediné co už teď vím..že to jemně pálit určitě nebude😍😀takže to bude pro normalni stravniky také jen pár kapek do jídla 😇
Vyhodili ho z okna!!! Tůnu... Tůnu??? Tolik toho zas nebylo...🤟😎 Jára Da Cimrman

Uživatelský avatar
honzek86
Stálý člen
Příspěvky: 918
Registrován: 21 zář 2017 12:13
Reputace: 761
Obrázky: 0
Bydliště: Újezd u Uničova

Re: Erbovo pokročilé chillenství 2018

Příspěvekod honzek86 » 13 čer 2018 07:23

Díky Erbene :wave: takhle to stačí. Prostě chuť hraje roli. Nejen ten pal. A když to vhodně zkombinuju, tak ta chuť je přes pal i cítit ;)
"Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently." (Henry Ford)
honzek86 2018 - první sezóna
honzek86 2019 - druhá sezóna
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2018“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 30 hostů