bavíte sa o substráte či starý či nový..čo je to nový substrát?kúpený predhnojený z obchodu?tak zoberiem starý substrát trochu ho vyhnojím granulami a mám to isté či nie?alebo ani nevyhnojím keď chcem hnojiť až v nádobe.ja nechávam aj staré korene tie vlásočnice veď to cez zimu zmrzne a u mňa aj vyschne lebo to jednoducho vyschnúť nechám.iné rastliny s takým substrátom problém nemajú tak myslím že ani papriky s tým problém mať nebudú.
rovnako sa starý použitý substrát dá použiť ako výsevný keď ho preosejete.
jedine čo nenechám vyschnúť a zmrznúť tak to je substrát s mykorhízou ktorý mi zvýšil a ktorý dávam pri prvom presadení sadeníc do pollitrových nádob.ten prezimuje pri normálnej teplote a vlhký.
Kendyho Terasa
Re: Kendyho Terasa
Při skončení sezóny prostě vezmu igelitový pytel, květináč po okraji objedu zahradnickou lopatkou a za stonek vytáhnu celou kytku včetně komplet kořenového balu. Takže květináč zůstane prakticky prázdný. Kytku držím za spodní část stonku, vložím do pytle a zuřivě zatřepu. Substrát včetně velmi slabých kořínků opadá do pytle a na kytce zůstanou větší kořeny. Kytka s kořeny jde do kompostu.padr píše:Necháváš v tom substrátu přes zimu i staré kořeny? Z jedné strany je to biologický materiál, který se rozloží a pohnojí, z druhé zas může pomáhat udržovat choroby a škůdce.
Malé kořínky se přes zimu prakticky rozpadnou.
Substrát nechej v pytli uzavřený. Nebo pokud je hodně mokrý, tak ho samozřejmě trošku proschnout můžeš nechat. Pokud ho ale necháš moc dlouho nezakrytý, tak ti přeschne a ztratí schopnost jímat vodu. Naliješ do něj vodu a ta proletí květináčem jak po suchém jehličí. Prakticky všechno zase z květináče vyteče. Dá se to zase zvrátit, ale je to zbytečná práce navíc.
Dohnojit můžeš až na jaře (granulované hnoje jsou už fermentované, nemusí se dávat už na podzim), ale jestli chceš, tak ho můžeš přidat už na podzim. Já granulát přidám až v květnu při přesazení kytek do finálních květináčů.
Re: Kendyho Terasa
Nějak v poslední době nestíhám posílat příspěvky... Moc práce jak doma, tak v práci.
Alespoň tedy pár fotek z dnešní přípravy Chilli mix hot sauce.
Menší cibule nakrájena na větší kousky, lehce osmažené. Trošku víc, než zesklovatěná. K tomu 250g sladké papriky. Použil jsem Anahaimy a nějaké kapie, 250g směsi chilli. V mém případy Ajiny (lemon drop a pinapple), něco El Oro da Equador a pro lepší pal pár Long slim Cayenn a jedna Haba red. K tomu kilo rajčat. Všechno nakrájené na větší kousky. 5 stroužků česneku. Taky na větší kousky. 2 špetky soli, Jedna o něco větší špetka pepře 4 barev.
A dusíme... Dlouho dusíme. Pro začátečníky. Dusí se pod pokličkou na mírném ohni. Směs má jenom lehce bublat. Doufám, že tato rada se nikoho nedotkla, ale zjistil jsem, že ne každému je jasné, jak je to s dušením. A "dusí" bez pokličky.
Nechal jsem dusit opravdu hodně dlouho. Přes 3 hodiny.. Není až tak úplně nutné dusit tak dlouho, ale neměl jsem čas se k tomu vrátit a dorazit to. Takže jsem jenom jednou za čas směs zkontroloval, jestli mi nehoustne.
Po dlouhém a pečlivém mixování.
Přidal jsem další ingredience. 2.5 polévkové lžíce vinného octa, 1.5 lžíce třtinového cukru, cca 113g rajčatového protlaku (patří tam 70g, ale papriky byly žluté a chtěl jsem tomu přidat víc červené barvy), velká špetka sušené bazalky a velká špetka sušené petrželové natě. Bazalka a petrželka jsou lepší čerstvé, ale nějak jsem to nedomyslel. Už jsem bylinky ostříhal a připravil na zimu. Čerstvé bylinky nebyly.
A necháme probublávat a redukovat. Tak dlouho, dokud směs nebude mít tu správnou hustotu. minimálně ale 10 minut, aby se přidané suroviny provařily. Pohled jak do pekla ;-)
A ve finále už jenom nalít do sklenic a během tohoto procesu zamazat všechno na co člověk sáhne
A teď už jenom nechat vychladnout, zanést do spíže a nechat nějaký ten týden rozležet. Dobrou chuť.
Alespoň tedy pár fotek z dnešní přípravy Chilli mix hot sauce.
Menší cibule nakrájena na větší kousky, lehce osmažené. Trošku víc, než zesklovatěná. K tomu 250g sladké papriky. Použil jsem Anahaimy a nějaké kapie, 250g směsi chilli. V mém případy Ajiny (lemon drop a pinapple), něco El Oro da Equador a pro lepší pal pár Long slim Cayenn a jedna Haba red. K tomu kilo rajčat. Všechno nakrájené na větší kousky. 5 stroužků česneku. Taky na větší kousky. 2 špetky soli, Jedna o něco větší špetka pepře 4 barev.
A dusíme... Dlouho dusíme. Pro začátečníky. Dusí se pod pokličkou na mírném ohni. Směs má jenom lehce bublat. Doufám, že tato rada se nikoho nedotkla, ale zjistil jsem, že ne každému je jasné, jak je to s dušením. A "dusí" bez pokličky.
Nechal jsem dusit opravdu hodně dlouho. Přes 3 hodiny.. Není až tak úplně nutné dusit tak dlouho, ale neměl jsem čas se k tomu vrátit a dorazit to. Takže jsem jenom jednou za čas směs zkontroloval, jestli mi nehoustne.
Po dlouhém a pečlivém mixování.
Přidal jsem další ingredience. 2.5 polévkové lžíce vinného octa, 1.5 lžíce třtinového cukru, cca 113g rajčatového protlaku (patří tam 70g, ale papriky byly žluté a chtěl jsem tomu přidat víc červené barvy), velká špetka sušené bazalky a velká špetka sušené petrželové natě. Bazalka a petrželka jsou lepší čerstvé, ale nějak jsem to nedomyslel. Už jsem bylinky ostříhal a připravil na zimu. Čerstvé bylinky nebyly.
A necháme probublávat a redukovat. Tak dlouho, dokud směs nebude mít tu správnou hustotu. minimálně ale 10 minut, aby se přidané suroviny provařily. Pohled jak do pekla ;-)
A ve finále už jenom nalít do sklenic a během tohoto procesu zamazat všechno na co člověk sáhne
A teď už jenom nechat vychladnout, zanést do spíže a nechat nějaký ten týden rozležet. Dobrou chuť.
Re: Kendyho Terasa
Ahoj
měl bych dotaz k odrůdě Tabasco. Pěstuje to někdo?
Měla by to být okraska..
Do jaké velikosti dorůstá? Kolik potřebuje substrátu? Kolik se toho dá z jedné rostliny velmi zhruba sklidit. A případně jestli má její pěstování nějaké zvláštnosti/rozdíly proti běžně pěstovaným odrůdám..
Předem dík
měl bych dotaz k odrůdě Tabasco. Pěstuje to někdo?
Měla by to být okraska..
Do jaké velikosti dorůstá? Kolik potřebuje substrátu? Kolik se toho dá z jedné rostliny velmi zhruba sklidit. A případně jestli má její pěstování nějaké zvláštnosti/rozdíly proti běžně pěstovaným odrůdám..
Předem dík
- matoha
- Stálý člen
- Příspěvky: 1321
- Registrován: 21 čer 2016 17:16
- Reputace: 564
- Obrázky: 0
- Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)
Re: Kendyho Terasa
tabasco nie je veľmi okraska ale frutescens - môže vyrásť riadny krík budeš možno aj strihať.a možno ju pôjdem aj ja
Re: Kendyho Terasa
Já vím z jakého je druhu. Nějak jsem brouzdal a hledal něco o tabascu a našel tohle:matoha píše:tabasco nie je veľmi okraska ale frutescens - môže vyrásť riadny krík budeš možno aj strihať.a možno ju pôjdem aj ja
http://www.chilli-semena.cz/kategorie/o ... k/tabasco/
Píšou tam, že je to "okrasná paprička". Možná ve smyslu, že je hezká. Dál v textu není nic moc zajímavého. Z fotek, co tam mají, mi to teda jako okraska moc nepřipadalo, tak se ptám, jestli s ní má někdo osobní zkušenost.
Zkusil bych ji. Sice moc místa nemám (a letos budu mít ještě méně ). Ale taky nemám žádnou frutescens. Kdyby nebyla příliš náročná na prostor, tak bych ji zkusil. Je to přece jenom klasika.
- matoha
- Stálý člen
- Příspěvky: 1321
- Registrován: 21 čer 2016 17:16
- Reputace: 564
- Obrázky: 0
- Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)
Re: Kendyho Terasa
je dosť náročná na priestor (aj preto ju strihajú lebo rastie ako divá) aj keď na južnom slovensku odkiaľ som to zohnal asi nenarástla taká veľká ako napríklad tu:
http://www.thehotpepper.com/topic/16867 ... -a-tabasco
(treba ten link skopírovať lebo či ho dám normálne natvrdo či cez "odkaz" ani tak ani tak mi to nefunguje)
http://www.thehotpepper.com/topic/16867 ... -a-tabasco
(treba ten link skopírovať lebo či ho dám normálne natvrdo či cez "odkaz" ani tak ani tak mi to nefunguje)
Naposledy upravil 2 dne Kendy; celkem upraveno 16x.
Důvod: Upraven tag pro odkaz na url
Důvod: Upraven tag pro odkaz na url
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 1010
- Registrován: 01 bře 2015 20:51
- Reputace: 643
- Obrázky: 0
- Bydliště: kajsik v Goralii
Re: Kendyho Terasa
Já jsem Tabasco měl a dokonce ze shopu který uvádíš a byl jsem spokojený s výnosem (podobný výnosu Cayenne) a velikostně byla zhruba stejná jako Cayenne, Thai Orange, Ring of Fire... jen byla taková více křovitá (což je logické vzhledem k Frutescens)Kendy píše:Já vím z jakého je druhu. Nějak jsem brouzdal a hledal něco o tabascu a našel tohle:
http://www.chilli-semena.cz/kategorie/o ... k/tabasco/
Píšou tam, že je to "okrasná paprička". Možná ve smyslu, že je hezká. Dál v textu není nic moc zajímavého. Z fotek, co tam mají, mi to teda jako okraska moc nepřipadalo, tak se ptám, jestli s ní má někdo osobní zkušenost.
Zkusil bych ji. Sice moc místa nemám (a letos budu mít ještě méně ). Ale taky nemám žádnou frutescens. Kdyby nebyla příliš náročná na prostor, tak bych ji zkusil. Je to přece jenom klasika.
Porovnání vzrůstu a skladby někdy z dob jnež šly ven
Thai Orange
Tabasco
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 21 hostů