Sušené chilli papričky - chilli koření

Jak nejlépe usušit a uskladnit
Uživatelský avatar
matoha
Stálý člen
Příspěvky: 1321
Registrován: 21 čer 2016 17:16
Reputace: 564
Obrázky: 0
Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)

Re: Sušené chilli papričky - chilli koření

Příspěvekod matoha » 10 led 2018 21:54

aká je cena toho mlynčeka s kameňmi?od koľko začína?
2019 2018
2017 2016
ak mi niekto chce napísať poprosím radšej klasickú správu lebo čet cez mobil nevidím a cez pc tu skoro nechodím.ď ;)
:rollbaby:

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: Sušené chilli papričky - chilli koření

Příspěvekod chris » 10 led 2018 23:45

ok:
na vločky, viz
43747
používám tyčák, resp. příslušenství k němu.
Toť pro mne univerzální zdroj, někdy je použito jak je, jindy, typicky pro puožiti nikoliv při vaření ale při stolování jde tohle do stolního mlýnku.
Stolní mlýnek: ačkoliv jsem se dost bál že to už bude potřebovat mlýnek s kovovým jádrem, tak NEvraždy jsou zcela v pohodě mlýt Ikea kořenkovýmy mlýnky stolními. Díky obsahu olejů se to trochu lepí, ale furt pohoda, precizní dávkování. Za ty peníze není lepší řešení.

Jak je to s vraždami nevím, tuhle jsem zahlédl že Lexter zmiňoval vraždy do mlýnku, chtěl jsem se ho sám zeptat jak to má pojato, protože imho vraždy už budou tak olejovité, že budou potřebovat nikoliv keramické jádro mlýnku, ale ocelovou klasiku (jakou mají např. Lodos mlýnky na kávu nebo třeba Tescoma červený mlýnek na chilli).
Btw, ten tescomácký není levný, ale má imho tu dobrou vlastnost že si díky výrazné rudé barvě nikdo z rodiny nesplete mlýnek na pálivou papriku (řekněme 30k shu) s mlýnkem s obsahem vřažd (řekněme 300k+ shu).

Uživatelský avatar
mab
Stálý člen
Příspěvky: 320
Registrován: 05 črc 2016 17:13
Reputace: 401
Obrázky: 0
Bydliště: Vyškov

Re: Sušené chilli papričky - chilli koření

Příspěvekod mab » 11 led 2018 07:36

Hlavní rozdíl pořádného mlýnku s kameny je v tom, že mele stejnoměrně. Hrubost je nastavitelná a káva (nebo dejme tomu chilli) je namleto na danou hrubost a ne na hrubé kousky i prach v jednom. Dále tyto mlýnky nepřepalují kávu (chilli) protože jsou pomaloběžné a netříští obsah, ale ubrušují.

Pro dlouhodobé využití je duležité mít stroj s pořádným motorem a velkými kameny. Typický představitel pro domácnost je Gaggia MDF nebo Rancilio Rocky. Na větší množství ideálně repasovaný kavárenský mlýnek např http://www.baristaservis.cz/26-repasova ... ky-na-kavu (s obchodem nemám nic společného, našel google) U těchto mlýnků pozor, většinou se nevejdou v kuchyni pod linku.

Sám mám už hromadu let Rockyho a ten rozdíl v mletí (kávy) oproti tříštivým je obrovský.

Kendy
Moderátor
Příspěvky: 2195
Registrován: 05 kvě 2015 13:46
Reputace: 757
Obrázky: 0

Re: Sušené chilli papričky - chilli koření

Příspěvekod Kendy » 11 led 2018 08:36

mab píše:
11 led 2018 07:36
Sám mám už hromadu let Rockyho a ten rozdíl v mletí (kávy) oproti tříštivým je obrovský.
Děkuji za info. Předám to dál.. Ale ta cena.. Ta cena...

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 4934
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Reputace: 7505
Obrázky: 0
Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Sušené chilli papričky - chilli koření

Příspěvekod Tea Racer » 11 led 2018 08:51

Je to jak bylo psáno s kávou, kdo ochutnal kávu namletou kameny a tříštivým, už tříštivý nepoužívá. :-)
Možná u chilli není takový rozdil, asi ne když nameles na tříštivém a hned použijes, ale kámen je kámen. Na hodne dobre sušene používám léty odzkoušený hmoždíř po babičce. :-)

Na aukru se dá koupit ledacos, cena lepsí...

Kendy
Moderátor
Příspěvky: 2195
Registrován: 05 kvě 2015 13:46
Reputace: 757
Obrázky: 0

Re: Sušené chilli papričky - chilli koření

Příspěvekod Kendy » 11 led 2018 09:11

Já to nerozporuju. Kolegovi jsem taky hned na základě jeho požadavku doporučil nějaký mlýnek s kameny. Ale nedokázal jsem mu doporučit konkrétní typ.

Chilli tedy melu na tříštivém. Hodně opatrně. S přestávkami, aby se mi nepřepalovalo. A samozřejmě není umleté stejnoměrně. Ale vařím z toho. Myslím, že tam to až tak nevadí.

U kávy je to rozhodně o něčem jiném. Tam zrnitost rozhoduje o chuti, síle.. Dokonce i o způsobu přípravy.

To s tím hmoždířem je dobrý nápad. Mám doma, používám, ale ne na chilli. To vůbec není špatná myšlenka. Děkuji.

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 4934
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Reputace: 7505
Obrázky: 0
Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Sušené chilli papričky - chilli koření

Příspěvekod Tea Racer » 11 led 2018 09:25

Zkus hmoždíř třeba na divošky, rozpadnou se parádně a vůbec vše hodne dobře sušené. Jinak se nebráním to rozstříhat i nůžkami, není pro mne nutné to mít na prach, záleží pochopitelně co a jak kdo vaří.

Kendy
Moderátor
Příspěvky: 2195
Registrován: 05 kvě 2015 13:46
Reputace: 757
Obrázky: 0

Re: Sušené chilli papričky - chilli koření

Příspěvekod Kendy » 11 led 2018 10:13

Půjdu dneska koupit pořádné koleno. V sobotu ho upeču s marinádou z chilli, koriandru a medu (plus pár dalších věcí). Ideální počin pro otestování hmoždíře na chilli a koriandr.

Ještě jednou dík.


Zpět na „Sušení chilli papriček - koření“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host