Mletí papriček

Jak nejlépe usušit a uskladnit
Kendy
Moderátor
Příspěvky: 2195
Registrován: 05 kvě 2015 13:46
Reputace: 757
Obrázky: 0

Re: Mletí papriček

Příspěvekod Kendy » 15 čer 2016 19:49

Ten tyčový mixér je vlastně taky tříštivý mlýnek.

Tříštivý mlýnek je o tom, že nějaké nože surovinu vysokou rychlostí rozmlátí a roztříští. Tyčový mixér a ten strojek z Lídlu fungují stejně.

Dražší jsou potom přístroje, které mají uvnitř něco jako "mlýnské kameny" a doopravdy chilli, nebo kávu pomelou v pravém slova smyslu.

Ty jsou lepší, protože v těch tříštivých se může káva i chilli přepalovat. Malé drobné části látají vysokou rychlostí po nádobě a tím se zahřívají. mohou se přepálit a káva, nebo chilli zhořkne.

Dá se mlít i na těch tříštivých. Já taky melu s tyčovým mixérem. Ale musíš opatrně. Nemůžeš to tam prostě dát a držet knoflík, dokud se ti to nezdá dost jemné. Je potřeba dělat přestávky a nechat surovinu vychladnout.

Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 909
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 571
Obrázky: 0

Re: Mletí papriček

Příspěvekod JurassicChilli » 15 čer 2016 19:59

Ďakujem za odpoveď. Moc mi pomohla. Tak ja teda ten kafemlýnek kupovať asi nebudem, ak to zvládne aj tyčový mixér. O tom pripalovaní viem. Niečo som si tu na fóre o mletí už prečítal, takže budem si dávať pozor. Mlieť budem po malých dávkach, ktoré využijem za pár dní. Nebudem mlieť naraz veľké množstvo, pretože by mi aj tak z mletých papričiek vyprchala aróma.

Kendy
Moderátor
Příspěvky: 2195
Registrován: 05 kvě 2015 13:46
Reputace: 757
Obrázky: 0

Re: Mletí papriček

Příspěvekod Kendy » 15 čer 2016 20:11

Musíš počítat s tím, že to neumeleš tak krásně rovnoměrně, jako je namletá kupovaná paprika. Budeš tam mít i větší a menší kousky. IMHO to nijak nevadí, ale počítej s tím.

Uživatelský avatar
franco
Stálý člen
Příspěvky: 255
Registrován: 13 led 2016 14:14
Reputace: 134
Obrázky: 0
Bydliště: Villa Fudemus

Re: Mletí papriček

Příspěvekod franco » 15 čer 2016 20:15

JurassicChilli píše:Ďakujem za odpoveď. Moc mi pomohla. Tak ja teda ten kafemlýnek kupovať asi nebudem, ak to zvládne aj tyčový mixér. O tom pripalovaní viem. Niečo som si tu na fóre o mletí už prečítal, takže budem si dávať pozor. Mlieť budem po malých dávkach, ktoré využijem za pár dní. Nebudem mlieť naraz veľké množstvo, pretože by mi aj tak z mletých papričiek vyprchala aróma.
Ak ti môžem poradiť, po zomletí presitkuj tú mletú papriku cez jemné sitko, čo ti zostane na sitku, šupni zas do mixéra. U nás sa volakedy mlela domáca sladká paprika v trieštivom mlynčeku vyrobenom z plastového kýbla a vysokootáčkového motora s nožom z nereze, taká zväčšenina trieštivého mlynčeka na kávu, no a po namletí sme preosievali papriku cez sitká na múku. :-)

Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 909
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 571
Obrázky: 0

Re: Mletí papriček

Příspěvekod JurassicChilli » 15 čer 2016 20:22

Kendy píše:Musíš počítat s tím, že to neumeleš tak krásně rovnoměrně, jako je namletá kupovaná paprika. Budeš tam mít i větší a menší kousky. IMHO to nijak nevadí, ale počítej s tím.
To by mi nevadilo. Kľudne môžu byť aj väčšie kúsky. Ide mi hlavne o to, aby to papriku rozdrvilo na sypkú hmotu. Pred pár rokmi, keď som pestoval chilli som sa bláhovo spoliehal, že mi papriky zomelie mlynček na mak, tak som bol sklamaný a celá úroda červeného Cayenne ostala nezomletá, pretože hoci boli papriky krásne usušené, tak pri mletí v mlynčeku na mak ako by stále v nich bol nejaký aromatický olejíček, ktorý bránil mletiu. Proste sa to na mlynčeku na mak zomlieť nedalo. Preto by som chcel byť na túto sezónu lepšie pripravený.

Kendy
Moderátor
Příspěvky: 2195
Registrován: 05 kvě 2015 13:46
Reputace: 757
Obrázky: 0

Re: Mletí papriček

Příspěvekod Kendy » 15 čer 2016 20:23

Jak jsem napsal. Používám na mletí nějaký ten cutter z tyčového mlýnku. Žádný problém nemám.

Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 909
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 571
Obrázky: 0

Re: Mletí papriček

Příspěvekod JurassicChilli » 15 čer 2016 20:32

franco píše: Ak ti môžem poradiť, po zomletí presitkuj tú mletú papriku cez jemné sitko, čo ti zostane na sitku, šupni zas do mixéra. U nás sa volakedy mlela domáca sladká paprika v trieštivom mlynčeku vyrobenom z plastového kýbla a vysokootáčkového motora s nožom z nereze, taká zväčšenina trieštivého mlynčeka na kávu, no a po namletí sme preosievali papriku cez sitká na múku. :-)
Super nápad. Niekde som tu čítal, že niekto používa aj paprikové vločky. To by tiež nemuselo byť zlé. Hrubšie vločky do gulášu a jemnejšie zomletá paprika na finálne dochucovanie na tanieri. :thumbup:

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 4922
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Reputace: 7482
Obrázky: 0
Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Mletí papriček

Příspěvekod Tea Racer » 15 čer 2016 20:49

Pokud to chci do jidla, kde se to bude delsi dobu varit, tak je nejlepší obyčejný a poctivý hmoždíř. Jinak tristivý mlynek. Ale papricky suším po pulkách a melu či rozmlatím tesne pred spotrebou, tím mi prijde zachovaní hlavne vůně.


Zpět na „Sušení chilli papriček - koření“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host