Jakým způsobem sušit chilli?

Jak nejlépe usušit a uskladnit
queenas
Stálý člen
Příspěvky: 252
Registrován: 27 zář 2012 16:31
Reputace: 78
Obrázky: 0

Re: Jakým způsobem sušit chilli?

Příspěvekod queenas » 09 bře 2013 16:45

Ja mam zkusenosti takove, ze ze dvou druhu palivek, co jsem pestoval, spicka nepalila vubec (opravdu jen ten malinky konec). Cim vys, tim palivejsi. Nerekl bych, ze vypreparovani seminek z papricky nejak markantne snizi celkobou palivost. Ale rekl bych, ze duzina okolo seminek (bliz ke stopce) pali vic, nez ta u spicky...

sembeth
Stálý člen
Příspěvky: 130
Registrován: 17 úno 2013 21:55
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: Jakým způsobem sušit chilli?

Příspěvekod sembeth » 09 bře 2013 18:11

queenas píše:Ja mam zkusenosti takove, ze ze dvou druhu palivek, co jsem pestoval, spicka nepalila vubec (opravdu jen ten malinky konec). Cim vys, tim palivejsi. Nerekl bych, ze vypreparovani seminek z papricky nejak markantne snizi celkobou palivost. Ale rekl bych, ze duzina okolo seminek (bliz ke stopce) pali vic, nez ta u spicky...
Hm, i takto by mohlo být ;) Schválně otestuju na čerstvé jolokii, tj. celou (testnuto dneska), následně pak další bez semínek a samostatně semínka. Pak bude doufám moudřejší.

dnešní test jolokie zde: viewtopic.php?f=69&t=1122&start=24" onclick="window.open(this.href);return false;

drood
Nový člen
Příspěvky: 7
Registrován: 15 kvě 2013 15:31
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: Jakým způsobem sušit chilli?

Příspěvekod drood » 16 kvě 2013 16:40

Semena paprik nikdy nepálí. Ale normálně se to těžko pozná, protože kdo je asi omyje tak, aby na nich nezbyl žádný capsaicin, že? Ale nejvíc pálí právě tzv. semenicový sloupek, na kterém ta semena uvnitř papričky rostou a který je vyživuje. Proto u některých méně pálivých zeleninových paprik stačí ta vnitřní žebra odstranit a pálit přestanou.

drood
Nový člen
Příspěvky: 7
Registrován: 15 kvě 2013 15:31
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: Jakým způsobem sušit chilli?

Příspěvekod drood » 16 kvě 2013 17:10

gandalf píše:Tu papričku musíš sušit rozřezanou /stačí rozpůlit/, nebo zplesniví!
Jednou jsem dostal od kolegy v práci pytel papriček. Sousedi to vypěstovali ve skleníku, jezdí pracovně do Afriky, tak si přivezli semínka. Nevím odrůdu, ale bude to asi nějaká Jolokia. Semínka jsem zasel a urodilo se mi jich mraky, ale taky mi jich při sušení spousta zplesnivěla. Tak jsem je pak sušil rozpůlené na niti a ty jsou perfektní. Ovšem při krájení jsem zjistil, že některé jsou plesnivé už na rostlině. Zvenku to není vidět, ale uvnitř je černá. Suším je navlečené na niti za tabulí skla v rámu, opřeném o cihlovou zeď, na kterou celý den svítí slunce. Letos jsem z nich zasel semena a vzešlo 100%, takže jim to očividně nevadí.

Uživatelský avatar
gandalf
Stálý člen
Příspěvky: 2122
Registrován: 20 srp 2011 19:49
Reputace: 2411
Obrázky: 0
Bydliště: Netolice
Kontaktovat uživatele:

Re: Jakým způsobem sušit chilli?

Příspěvekod gandalf » 16 kvě 2013 18:07

Plíseň se dovnitř plodů na rostlině dostane zpravidla tehdy, jestliže je plod přezrálý a začne praskat. Sklon k plesnivění mají zejména "masitější" druhy /Haba a pod./

JuraS.
Stálý člen
Příspěvky: 240
Registrován: 18 lis 2013 13:39
Reputace: 1
Obrázky: 0
Bydliště: Praha - Žižkov
Kontaktovat uživatele:

Re: Jakým způsobem sušit chilli?

Příspěvekod JuraS. » 20 lis 2013 08:56

Dávám námět na sušení. Občas seženu domácí uzené klobásy. Jsou čerstvě vyuzené, tzn. měkké. Ty chutnají manželce co by dokázala kilo klobás sníst na posezení. Jenže mě chutnají tvrdé, ve kterých je koncentrovaná chuť. Tak jsem teď vymyslel domácí sušičku. V paneláku. Na talíř jsem položil klobásy a ten postavil na stůl. Kolem talíře jsem z jedné strany (de fakto z 1/3 talíře) rozmístil 3 ventilátory do počítače. Vzal jsem co se mi doma válelo. 2x 9cm vysokootáčkový a 1x 12cm s teplotním čidlem. Ty jsem namířil na klobásy a zapojil do starého 200W zdroje z PC co mám upravený jako 12V zdroj. Takhle to foukalo 3 dny kdy jsem občas otočil talíř a za tu dobu jsem klobásy vysušil skoro na troud. Takže takhle budu sušit i papriky..nehledě, že v troubě mám vrtuli, jen nevím jaký vzduch zvolit abych papriky místo sušení nespálil...

Uživatelský avatar
Dr.Pedr
Stálý člen
Příspěvky: 1399
Registrován: 28 pro 2011 11:26
Reputace: 159
Obrázky: 0
Bydliště: KOLÍN

Re: Jakým způsobem sušit chilli?

Příspěvekod Dr.Pedr » 20 lis 2013 10:32

JuraS. píše:Dávám námět na sušení. Občas seženu domácí uzené klobásy. Jsou čerstvě vyuzené, tzn. měkké. Ty chutnají manželce co by dokázala kilo klobás sníst na posezení. Jenže mě chutnají tvrdé, ve kterých je koncentrovaná chuť. Tak jsem teď vymyslel domácí sušičku. V paneláku. Na talíř jsem položil klobásy a ten postavil na stůl. Kolem talíře jsem z jedné strany (de fakto z 1/3 talíře) rozmístil 3 ventilátory do počítače. Vzal jsem co se mi doma válelo. 2x 9cm vysokootáčkový a 1x 12cm s teplotním čidlem. Ty jsem namířil na klobásy a zapojil do starého 200W zdroje z PC co mám upravený jako 12V zdroj. Takhle to foukalo 3 dny kdy jsem občas otočil talíř a za tu dobu jsem klobásy vysušil skoro na troud. Takže takhle budu sušit i papriky..nehledě, že v troubě mám vrtuli, jen nevím jaký vzduch zvolit abych papriky místo sušení nespálil...


http://m.heureka.cz/susicky-potravin/concept-so-1040/" onclick="window.open(this.href);return false;

JuraS.
Stálý člen
Příspěvky: 240
Registrován: 18 lis 2013 13:39
Reputace: 1
Obrázky: 0
Bydliště: Praha - Žižkov
Kontaktovat uživatele:

Re: Jakým způsobem sušit chilli?

Příspěvekod JuraS. » 20 lis 2013 10:38

Vím o nich..jenže nemám nafukovací kuchyň ani byt pro věc kterou použiju párkrát za sezonu...


Zpět na „Sušení chilli papriček - koření“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti