konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Recepty na domácí pikantní omáčky
Uživatelský avatar
matoha
Stálý člen
Příspěvky: 1321
Registrován: 21 čer 2016 17:16
Reputace: 564
Obrázky: 0
Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod matoha » 02 čer 2017 20:06

keď jej mám pridať gram na 2,5 kg asi to chuť veľmi nezmení fakt ma viac zaujíma to čo som sa konkrétne pýtal :)
2019 2018
2017 2016
ak mi niekto chce napísať poprosím radšej klasickú správu lebo čet cez mobil nevidím a cez pc tu skoro nechodím.ď ;)
:rollbaby:

Uživatelský avatar
matoha
Stálý člen
Příspěvky: 1321
Registrován: 21 čer 2016 17:16
Reputace: 564
Obrázky: 0
Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod matoha » 09 čer 2017 07:40

po čítaní študovaní vyhlášok pátraní kontrolných otázkach prepočtoch jednotiek atď :) som dospel k výsledku že na 2 kg zmesi sa dávkuje maximálne 1 gram sorbanu draselného případně kyseliny sorbovej (je lepšie použiť sorban draselný ale je problém ho zohnať v menšom množstve kyselina sorbová je bežné dostupná v potravinách).čo sa týka kyseliny citrónovej rovnaká dávka ani tej priemyselne vyrábanej by nemala zmeniť chuť produktu.tieto "éčka" sú v malých dávkach zdraviu neškodné práve naopak skôr prospešné.
keď na to nezabudnem pridám na jeseň aj praktickú skúsenosť hlavne čo sa týka kyseliny citrónovej (tá nie je ku konzervácii potrebná používa sa na zjemnenie chuti prípadne na dokyslenie ak je potrebné).

takže ak niekto potrebuje zakonzervovať z chilli čistú šťavu alebo čistú pastu prípadne pomazánku bez toho aby to bolo presolené alebo preoctované dá sa na to použiť sorban draselný alebo kyselina sorbová v pomere 1 gram na 2 až 2,5 kg zmesi.

:cooking:
2019 2018
2017 2016
ak mi niekto chce napísať poprosím radšej klasickú správu lebo čet cez mobil nevidím a cez pc tu skoro nechodím.ď ;)
:rollbaby:

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 5407
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Reputace: 9067
Obrázky: 0
Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod Tea Racer » 09 čer 2017 08:20

Pokud máš vše čisté i bez sterilizace tak to vydrží rok bez chemie. Jelikož sůl konzervuje a nemusí to byt přesolené. Nejlepsí konzervace je fermentace (nehodí se chutově na vsechno).

Sorban draselný je syntetický a alergen, jeho mnozství je regulovano, v žádném pripade není zdraví prospešný ani v malé dávce. Je to z ropy...
http://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E202
Pochopitelně konzumuj co uznás za vhodné, ale já bych osobne necpal chemii tam, kde není potreba. Za dodrzení čistoty elementární znalosti jak fungují prorozené konzervanty, tohle vůbec nemusis řešit. Nejsi vyrobní koncern kde je problem s hygienou kvuli mnozství a kvalita versus kvantita..

Din0
Stálý člen
Příspěvky: 681
Registrován: 14 lis 2012 09:21
Reputace: 422
Obrázky: 0
Bydliště: Praha

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod Din0 » 09 čer 2017 08:37

Souhlasím s tebou.
Pálí, pálí, to to pálí :firychil: :veryhot: :firy:

Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 920
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 583
Obrázky: 0

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod JurassicChilli » 09 čer 2017 08:41

Zaujímavé je, že ti ide o to, aby pasta nemala zmenenú chuť a pritom sa chystáš spraviť najväčšiu zmenu chuti a tou je var. Varené papriky sú chuťovo na míle vzdialené od surových. Navyše varené papriky sú na rozdiel od surových bez soli nechutné. Dúfam, že vieš do čoho ideš a držím ti palce nech sa ti to podarí a budeš s výsledným produktom spokojný. Ja si ale osobne neviem predstaviť využitie neslanej paprikovej pasty. Ako píšem, samotná bez soli bude nechutná a ak ju plánuješ používať do varenia, tak tam tá soľ nebude vadiť, pretože varené jedlo sa aj tak solí.
Keby som ja nutne trval na neslanej paste s nezmenenou chuťou, tak by som radšej rozmixoval papriky a dal by som ich zamrznúť do formičiek (kociek) na výrobu ľadu, aby sa po zamrznutí dobre dávkovali. Ono keď sa to tak vezme, tak aj to mrazenie mení chuť, ale myslím, že určite menej ako varenie.

Uživatelský avatar
matoha
Stálý člen
Příspěvky: 1321
Registrován: 21 čer 2016 17:16
Reputace: 564
Obrázky: 0
Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod matoha » 09 čer 2017 09:11

mrazák má obmedzený objem hľadal som iný spôsob.našiel som rozmixovať veľmi mierne obvariť a zakonzervovať.trochu soli áno ale len trochu a najlepšie bez octu.
o sorbane a jeho účinkoch som toho tento týždeň čítal toľko že už som toho mal vyše hlavy.inak sa dáva do vína bežne sa ním konzervuje mäso atď a keď natrafím na tie priaznivé účinky tak to tu dohodím.
nie všetky éčka sú v normálnych množstvách škodlivé.
2019 2018
2017 2016
ak mi niekto chce napísať poprosím radšej klasickú správu lebo čet cez mobil nevidím a cez pc tu skoro nechodím.ď ;)
:rollbaby:

Uživatelský avatar
matoha
Stálý člen
Příspěvky: 1321
Registrován: 21 čer 2016 17:16
Reputace: 564
Obrázky: 0
Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod matoha » 09 čer 2017 09:57

napríklad

V rozumných dávkách E200 kyselina sorbová má na lidské tělo je pozitivní účinek, pomáhá detoxikaci organismu a zlepšuje imunitní systém.

http://wildhealthh.com/cs/pages/1347204

čítal som toho kopec aj odbornejšie diskusie vyjadrenia odborníkov nebudem to teraz všetko hľadať a nechcem sa naťahovať s tvrdými zastancami bio kvôli tomu som to nehľadal ani to tu nedával.
kyselina sorbová sa dáva aj do produktov určených pre deti takže fakt o tom škoda viesť siahodlhé diskusie.aj glutamam sodný je v malých dávkach prospešný ale aj to bio zastancovia poprú.budú tvrdiť svoju pravdu rovnako ako budú tvrdiť vegetariáni že im stačí sója..a o tomto toto vlákno fakt nie je.komu vadí sorban draselný nesmie sa napiť džúsu ani vína ani si nesmie dať tatársku omáčku či kečup atď
2019 2018
2017 2016
ak mi niekto chce napísať poprosím radšej klasickú správu lebo čet cez mobil nevidím a cez pc tu skoro nechodím.ď ;)
:rollbaby:

Uživatelský avatar
gandalf
Stálý člen
Příspěvky: 2122
Registrován: 20 srp 2011 19:49
Reputace: 2411
Obrázky: 0
Bydliště: Netolice
Kontaktovat uživatele:

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod gandalf » 09 čer 2017 10:57

Konzervanty jsou, podle mého, nežádoucí. Proto si to pěstujeme abychom měli jistotu že je produkt "čistý". Konzervace buď sterilizací, nebo fermantací. Nic nebrání tomu abychom sklizené chilli zpracovávali postupně - receptů je nekonečné množství. Navíc, když navařim 50 flašek najednou, tak mi to zbytečně zabírá místo a je všechno stejný.


Zpět na „Recepty na domácí chilli omáčky / chilli sauce“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů