konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Recepty na domácí pikantní omáčky
Uživatelský avatar
matoha
Stálý člen
Příspěvky: 1321
Registrován: 21 čer 2016 17:16
Reputace: 564
Obrázky: 0
Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod matoha » 09 čer 2017 11:05

áno áno určite áno ja to všetko beriem :) ale ušetríte ma prednášok o škodlivosti.lebo cukor neškodí?soľ neškodí?ocot je tiež v poriadku?sójová omáčka tiež?aj paradajkový pretlak?atď..

ja som chcel vedieť bezpečné dávkovanie nič viac.zistil som ho nakoniec sám tak som ho tu dopísal
2019 2018
2017 2016
ak mi niekto chce napísať poprosím radšej klasickú správu lebo čet cez mobil nevidím a cez pc tu skoro nechodím.ď ;)
:rollbaby:

Kendy
Moderátor
Příspěvky: 2195
Registrován: 05 kvě 2015 13:46
Reputace: 759
Obrázky: 0

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod Kendy » 09 čer 2017 11:28

Konzervant je I sůl, ocet, cukr... Cokoliv, co prodlouží trvanlivost je konzervant.

konzervanty- látky, které prodlužují trvanlivost potravin tím, že je chrání proti zkáze způsobené mikroorganismy, nebo které potraviny chrání před růstem patogenních mikroorganismů

Tyhle debaty se velmi často zvrhávají v jakýsi ideologický boj o to, co je "chemie" a co není (malá nápověda - všechno je "chemie"). Každý ať si to dělá jak chce, ale přesvědčovat ostatní o tom, že "takhle se to má dělat, jinak se pomalu trávíš"... To nikam nevede.

Jestli matonoha potřebuje vědět, kolik má někam dát něčeho, tak jestli to někdo ví, tak mu jistě poradí. Ale nezrazujte ho od toho jenom kvůli ideologii.

Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 920
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 583
Obrázky: 0

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod JurassicChilli » 09 čer 2017 13:16

Čo sa týka toho dávkovania, tak každý výrobca ho uvádza na obale trochu odlišne. U ovocia je to 0,3 g/kg - 0,4 g/kg a u zeleniny 0,8 g/kg - 1,0 g/kg. Asi bude najlepšie keď sa budeš riadiť pokynmi na obale s kyselinou sorbovou od konkrétneho výrobcu od ktorého ju kúpiš. Neviem ale ako je to vypočítané. Či výrobcovia počítajú aj s tým, že v produktoch budú iné konzervanty (soľ, ocot), alebo nie. Ak do tej svojej pasty vážne neplánuješ dávať žiadnu soľ a ocot, tak budeš musieť zrejme zvýšiť podiel kyseliny sorbovej až na nejakých 1,5 g/kg a spoliehať sa na to, že to v uvedenom dávkovaní zvládne zakonzervovať.

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 5407
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Reputace: 9067
Obrázky: 0
Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod Tea Racer » 09 čer 2017 14:10

2 Matoha, to nemá s BIO nic spolecného i na Tvem odkazu píší z čeho to je, kdybys to četl, nebudes to obhajovat.
Navic jak tu rikaji vsichni je to naprosto zbytečné to tam cpát. Drtivá vetsina lidí jsou stejne popelnice a je jim to uplne jedno, nikdo ti nic "necpe". Sám se rozhodni jestli tam budes davat cosi z ropy co je množstvím regulované a nebezpečné...

Uživatelský avatar
math
Stálý člen
Příspěvky: 300
Registrován: 31 srp 2016 12:47
Reputace: 155
Obrázky: 0
Bydliště: Vajnory, Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod math » 09 čer 2017 15:05

Ojoj, taky maly flame... snad to tu nevybuchne a nebudeme po sebe strielat morugami :-)
Zaujala ma tato tema a trocha som hladal...
---
Potassium sorbate is a salt of sorbic acid which is naturally found in some fruits (like the berries of mountain ash). The commercial ingredient is synthetically produced creating what is termed a “nature identical” chemical (chemically equivalent to the molecule found in nature).
---
Kyselina sorbova sa teda nachadza aj v prirode - napr. v plodoch jarabiny. To, ze sa dnes identicka molekula vyraba z ropy, vobec neznamena, ze sa o 50 rokov nemoze vyrabat z raseliny, lavoveho kamena alebo nebodaj, z jarabiny.
Vajnory, Bratislava
https://vzahradke.blogspot.sk/

Bacula
Stálý člen
Příspěvky: 2224
Registrován: 26 lis 2016 15:57
Reputace: 3634
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod Bacula » 09 čer 2017 15:12

Za padesát roků mě to trápit nebude, teď mi připadá zbytečné si to do domácího produktu cpát.
Bacula

Uživatelský avatar
OMO
Stálý člen
Příspěvky: 2195
Registrován: 03 říj 2012 19:03
Reputace: 3021
Obrázky: 0
Bydliště: Uh. Hradiště
Kontaktovat uživatele:

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod OMO » 09 čer 2017 15:22

Sorban je fajn, je to asi nejmenší zlo. Lepší ho tam trochu dát a mám jistotu, že mi to nezačne plesnivět. Plíseň v počátcích není vidět a je daleko horší než samotný konzervant. Doma to jde samo bez toho, ale po otevření se to musí hned spotřebovat a nemít otevřenou čili omáčku 2 měsíci v lednici.
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce

Uživatelský avatar
matoha
Stálý člen
Příspěvky: 1321
Registrován: 21 čer 2016 17:16
Reputace: 564
Obrázky: 0
Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)

Re: konzervácia sorban draselný (kyselina sorbová) kyselina citrónová

Příspěvekod matoha » 09 čer 2017 15:38

do omáčky samozrejme ide aj soľ aj cukor aj ocot tam to fakt netreba keď však chcem uchovať (takmer čerstvé) chilli a nechcem všetko sušiť a do mrazáku sa tiež všetko nezmestí tak nejaký spôsob na to musím nájsť a našiel som na to ako najoptimálnejšiu kyselinu sorbovú.ak existuje lepší spôsob určite sa mu brániť nebudem

edit
k tým limitovaným množstvám..vo veľkých množstvách je škodlivá aj čokoláda aj cukor aj soľ aj všetko..nedám na kilo zmesi 5 gramov sorbanu rovnako ako nezjem 5 kíl čokolády za deň

edit 2
ešte k tej rope.ropa je prírodný produkt.ťaží sa aj na lekárske účely.konkrétne aj na morave nie ďaleko od moravskej novej vsi.mám tam kamaráta pred časom sme išli okolo videl som kladivá neveril som tomu zastavili sme aby som sa mohol opýtať či je to fakt tak a je to fakt tak.
2019 2018
2017 2016
ak mi niekto chce napísať poprosím radšej klasickú správu lebo čet cez mobil nevidím a cez pc tu skoro nechodím.ď ;)
:rollbaby:


Zpět na „Recepty na domácí chilli omáčky / chilli sauce“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 hostů