Urychlení dozrávání plodů (papriček)

Ptejte se na dotazy ohledně rostlin a plodů
Scoville heat unit
Stálý člen
Příspěvky: 249
Registrován: 19 čer 2014 16:40
Reputace: 113
Obrázky: 0

Re: Urychlení dozrávání plodů (papriček)

Příspěvekod Scoville heat unit » 02 lis 2016 09:26

2 lobo: Díky! Sám jsem byl překvapen bohatou úrodou. A to jsem měl měsíc zpoždění kvůli přemokřeným JIFFům (pomalé klíčení) a přemokřenému substrátu (pomalý růst). Přesunem domů se mi však povedlo zpoždění více než vymazat.

Na Tvůj dotaz jsem vygoogloval odpověď. Doufám, že anglická verze je dostačující:

"Sambal (Oelek) is more of Indonesian and Malaysian origin. It is made from a variety of different chilis, usually a pepper like cayenne. Oelek means “grinding”, and as that might indicate, it is just ground chilis with little flavor added.
Use Sambal Oelek when you want to add heat without impacting the flavor of the dish. It’s not really used so much as a condiment  as it is used for cooking. I found a recipe online that was stupidly simple: mix hot fresh chilis with seeds and water until it forms a paste, then add salt."

Je to tedy vlastně pálivý koncentrát skoro bez chuti. V mojí variantě místo vody dávám rozvařenou cuketu (okolo 90% váhy je voda), přidám sůl a trochu oleje - ne všechny látky jsou rozpustné ve vodě. Někdy steriluju, někdy ne. Odhaduji, že můj Sambal má pálivost lehce pod 500 000 SHU. Používám ho při přípravě pikantních domácích marmelád, pomazánek a samozřejmě při vaření. :tiphat:


2 Camel: Dík! Už 2 sezony jedu Haba Red z vlastních semen. Nultou sezonu jsem měl pouze jednu rostlinu, a to Haba Red a pěstoval jsem doma, tak ke křížení nemohlo dojít. Je pravda, že už i původní rostlina mohla být cinknutá. Byla pěstována z kupovaných semen. :tiphat:

Scoville heat unit
Stálý člen
Příspěvky: 249
Registrován: 19 čer 2014 16:40
Reputace: 113
Obrázky: 0

Re: Urychlení dozrávání plodů (papriček)

Příspěvekod Scoville heat unit » 02 lis 2016 16:26

Do mého předchozího příspěvku se vloudila chybička - Vyprodukovaný Sambal má pálivost okolo 250 000 SHU a ne pod 500 000 SHU, jak jsem napsal. Sorry. :foods:

Uživatelský avatar
Erben61
Stálý člen
Příspěvky: 2405
Registrován: 12 zář 2014 16:32
Reputace: 5228
Obrázky: 0
Bydliště: Plzeň

Re: Urychlení dozrávání plodů (papriček)

Příspěvekod Erben61 » 02 lis 2016 17:30

Ahoj, moc pěkný výnos, všechny Tvé rostliny jsou řádně plodné. Mě napadá jen jedna výtka, proč takový množství jen jednoho druhu omáčky resp.Sambalu. Je trochu škoda všechny chutě svařit do jednoho ,,brousku´´. Mluvím li za sebe tak jsem se letos výrobou omáček vyřádil a zjistil jsem,že lépe chuťově vyšly jednodruhové omáčky, nebo alespoň tak, když jeden druh chilli byl dominující. Ale jak říkám, můj názor a vaření je alchymie o chuti a fantazii a tu máme každý jinou . Jinak super úrodička. :wave: :tiphat:
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

Scoville heat unit
Stálý člen
Příspěvky: 249
Registrován: 19 čer 2014 16:40
Reputace: 113
Obrázky: 0

Re: Urychlení dozrávání plodů (papriček)

Příspěvekod Scoville heat unit » 05 lis 2016 01:39

Díkas! Sám jsem byl výnosem dost překvapen.
Zvažoval jsem původně i výrobu jednodruhových sambalů. Neměl jsem ale tolik času a šlo by to i proti podstatě sambalu. Sambal je specifické koření, pálivý extrakt s minimem vlastní chuti, který se přidává do něčeho, aby dodal pálivost, ne chuť.
Velké množství paprik jsem i nasušil a ty používám, když chci dodat kromě palu i určitou chuť.
:firy:

Scoville heat unit
Stálý člen
Příspěvky: 249
Registrován: 19 čer 2014 16:40
Reputace: 113
Obrázky: 0

Re: Urychlení dozrávání plodů (papriček)

Příspěvekod Scoville heat unit » 01 pro 2016 16:52

Zbývající část paprik jsem nasušil. Skladuji je v 0,8l uzavřených sklenicích v suchu a temnu. Do každé sklenice přidávám silikagel.

35625

35626

:tiphat:

Uživatelský avatar
Maxim
Stálý člen
Příspěvky: 150
Registrován: 23 zář 2011 23:00
Reputace: 73
Obrázky: 0
Bydliště: España

Re: Urychlení dozrávání plodů (papriček)

Příspěvekod Maxim » 13 pro 2018 22:54

Kendy píše:
30 zář 2016 09:02
Tea Racer píše:Práve si pohrávám s myslenkou, jestli vse otrhat a dát dozrát nebo nechat na keřích a riskovat namrznutí. Jsou tu teploty blízko nule tak co je lepsí no ...
A proč to nechávat na keři, když venku budou tak nízké teploty, že to venku dozrávat prostě nebude?
Paprika neni klimaktericky typ, po utrzeni uz dál nedozrava, maximalne se zmeni barva; dojde jenom k degradaci chlorofylů, pigmentů zodpovědných za zelenou barvu plodů.
Klimaktericke plody, napr rajcata, kdyz jsou oddeleny od rostliny, za predpokladu, ze dosáhly fyziologického stavu který zajistuje vyrobu etylenu, pri optimalnich teplotach bez problemu dozraji.
O


Zpět na „Otázky týkající se rostlin a plodů“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů