Tak jsem narazil na starší vlákno a s odstupem času jsem dost souvislostí zažil, zjistil a vstřebal.j
Přesvědčil jsem se po 4-5 letech, že velká nádoba neznamená velkou rostlinu a vše dokonalejší.
Pokud jsou dokonalé podmínky (živiny / světlo / teplota / vlhkost substrátu) pak bezesporu bude platit BIGGER POT BIGGER PLANT.
Pěstuji převážně na balkóně, kde jsem loni zažil hodně špatný rok, rostliny mám v 7l a 11l nádobách plus nějaký ten klasický truhlík nebo i větší.
Tyto nádoby opravdu nemívám prorostlé kořeny (neberu-li rajčata), zkrátka kořeny jsou maximálně do 2/3 nádoby, někdy ani to ne.
Dávám tomu za příčinu černé plastové nádoby, které se mi na balkóně (JZ) přehřívají a kořenům to nesvědčí, hlína přesychá, velké výkyvy / šoky.
Habanera mi tento tragický rok prakticky neplodily (říkám si zdali jsem nepoužil nějaký špatný substrát mixlý s předloňským), dával jsem snad poprvé pod rostlinky malou hrstku kravských granulí. Možná tím že žbrdliny nejsou kryté a je tam dost i vítr, to je další klíč k neúspěchu.
Letos zkusím ošetřit závětřím nádob a černý plast obalím na světlou. To jen tak pár slov k mé neúrodě, pramenící i s psychické nepohody loni, rostliny to vycítí, letos doufám že bude vše už jinak
Jak psal výše Erben, kořeny soupeřící o místo mezi sebou se opravdu rozrůstají mnojem rychleji a mohutněji. Stejně tak jako kořeny v nádobách, kde je dle mého ne úplně optimálně výživná půda, hledaji ji - proto se rozrůstají. Pokud rostlina má vůči své velikosti dostatek živin a je v malé nádobě a má je pravidelně, neexpanduje dále. Nemá to zapotřebí, důkazem je i Tea Racer, mistr indooru a malých nádob
Vše se vším neskutečně souvisí.
Rovin jak na tyto souvislosti pohlížet je moc. Budu rád když kdokoliv něco zajímavého co postřehl za svůj chilli život zde zmíní.