nezralé plody

Ptejte se na dotazy ohledně rostlin a plodů
Uživatelský avatar
Erben61
Stálý člen
Příspěvky: 2405
Registrován: 12 zář 2014 16:32
Reputace: 5228
Obrázky: 0
Bydliště: Plzeň

Re: nezralé plody

Příspěvekod Erben61 » 27 zář 2015 23:10

Berry píše:Já si předtím pár zralých chilli různých druhů nakrájel, dal do skleničky, dal trochu bazalky a zalil celé mou oblíbenou sojovkou (žádná vitana atd..) a pak zakápnul troškou oleje. A jalapeno asi byli nejlepší v tom, tak takhle udělám ty zelený asi.

Zajímavej nápad s tou sojovkou, určitě vyzkouším , variabilita jak chilli tak koření je nekonečná. Podobnej postup jsem zkoušel loni s chilli a s kečupem. Z obyčejného základního kečupu jsem přidáváním bylinek, chilli a oleje vymazlil výrobeček kterej všichni chválili. Zato pokus o čokoládu skončil krachem. Nějak se mi to zdrclo, byly z toho takový podivný karamely.
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

Uživatelský avatar
Berry
Nový člen
Příspěvky: 45
Registrován: 26 úno 2015 10:25
Reputace: 1
Obrázky: 0

Re: nezralé plody

Příspěvekod Berry » 07 říj 2015 10:49

Erben61 píše:
Berry píše:Já si předtím pár zralých chilli různých druhů nakrájel, dal do skleničky, dal trochu bazalky a zalil celé mou oblíbenou sojovkou (žádná vitana atd..) a pak zakápnul troškou oleje. A jalapeno asi byli nejlepší v tom, tak takhle udělám ty zelený asi.

Zajímavej nápad s tou sojovkou, určitě vyzkouším , variabilita jak chilli tak koření je nekonečná. Podobnej postup jsem zkoušel loni s chilli a s kečupem. Z obyčejného základního kečupu jsem přidáváním bylinek, chilli a oleje vymazlil výrobeček kterej všichni chválili. Zato pokus o čokoládu skončil krachem. Nějak se mi to zdrclo, byly z toho takový podivný karamely.
Tak už tam mám ty zelný nakrájený, sklidil jsem ještě mísu thai red s nějakejma neidentifikovatelnejma a ted přemýšlím co s tím. První várku co jsem sklízel ted i suším. Něco nakrájím do mrazáku a pak bych zkusil nějakou omáčku, asi něco vygooglim a zkusím lahvičku.

tifik
Stálý člen
Příspěvky: 68
Registrován: 28 čer 2015 08:38
Reputace: 1
Obrázky: 0

Re: nezralé plody

Příspěvekod tifik » 10 říj 2015 05:39

cakl píše:Ty zavařené nedozrálé je to pak tedy jedlé, má to i nějakou slušnou chuť nebo jak to potom zpracováváte? :)
To by mě taky zajímalo, protože na tom budu stejně. Do jídla asi no problem, ale dají se jíst samotné? Já třeba zavařené feferonky přikusuju téměř ke všemu :-)

Uživatelský avatar
Dr.Pedr
Stálý člen
Příspěvky: 1399
Registrován: 28 pro 2011 11:26
Reputace: 159
Obrázky: 0
Bydliště: KOLÍN

Re: nezralé plody

Příspěvekod Dr.Pedr » 10 říj 2015 09:05

Já je suším a to v celku (sušička)... před použitím to drtím v hmoždíři ...má to pěkné aroma... :tiphat:

tifik
Stálý člen
Příspěvky: 68
Registrován: 28 čer 2015 08:38
Reputace: 1
Obrázky: 0

Re: nezralé plody

Příspěvekod tifik » 11 říj 2015 09:24

Já bych ty nezralé nejraději zamrazil a pak zpracoval na omáčku, je to reálné?

Kendy
Moderátor
Příspěvky: 2195
Registrován: 05 kvě 2015 13:46
Reputace: 759
Obrázky: 0

Re: nezralé plody

Příspěvekod Kendy » 11 říj 2015 09:29

tifik píše:Já bych ty nezralé nejraději zamrazil a pak zpracoval na omáčku, je to reálné?
Myslím, že to je vcelku bez problémů. Možná bych je před tím zamražením nechal týden, dva týdny, někde na plechu u okna a dal jim šanci co nejvíc dozrát.

Ale zamrazit a následně rozvařit v omáčce, to je určitě v pořádku.

Scoville heat unit
Stálý člen
Příspěvky: 249
Registrován: 19 čer 2014 16:40
Reputace: 113
Obrázky: 0

Re: nezralé plody

Příspěvekod Scoville heat unit » 21 říj 2015 15:12

Já jsem doposud zelené papričky přimíchával ke zralým, abych zvýšil objem ochucovadla / chilli extraktu a snížil pal. U zralých hodně pálivých druhů paprik jsem jinak musel chilli extrakt ředit rozmixovanou cuketou, mrkví, sladkými paprikami a rajčaty.
V nejbližších dnech se chystám sklidit zbylou úrodu. Mráz cca před týdnem mi zdecimoval část úrody a nerad bych přišel o další. Zelených papriček bude dost (Squash Jamaican, Haba Red, Haba Choco, 7 Pot). Existuje nějaká cesta, aby zelené papričky dozrály i po utržení?

Uživatelský avatar
Vasjis
Stálý člen
Příspěvky: 1333
Registrován: 26 úno 2015 08:21
Reputace: 490
Obrázky: 0
Bydliště: České Budějovice

Re: nezralé plody

Příspěvekod Vasjis » 21 říj 2015 17:03

já nechal na utěrce pod topením cca 60 zelených papriček různých druhů a cca 30 do týdne červené a zbytek pomalu chytá barvu jako třeba Haba. red není red ale oranžový ale pořád to vypadá líp jak zelený :)


Zpět na „Otázky týkající se rostlin a plodů“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 18 hostů