Mochyně-rady, typy, zkušenosti

Co pěstujete mimo chilli papriček
pavi
Stálý člen
Příspěvky: 121
Registrován: 02 bře 2020 09:47
Reputace: 435
Obrázky: 0
Bydliště: Praha-východ, 236 m n.m.

Re: Mochyně-rady, typy, zkušenosti

Příspěvekod pavi » 21 črc 2020 06:38

Děkuji za radu. Večer až zajde sluníčko ji dám spršku Harmonie Váípník.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: Mochyně-rady, typy, zkušenosti

Příspěvekod chris » 28 črc 2020 17:17

Jak jsem tak dneska lil těch 8 konví co balkónové kytky za poslední den a půl vychlastaly, tak jsem si našel chvilku na zkouknutí peruánky.
A je čas konstatovat 2 věci:
- z pěstebního hlediska je to úspěch, kytka parádně roste, tvoří plody, vytváří další a další výhony, prostě ideál.
- z plánovacího hlediska je to fail, tahle kytka je pro můj balkón příliš veliká a rozložitá.

Ke dnešku už by určitě byla rozsáhlejší než bylo předloni galapážské rajče na konci sezóny, což byla nejrozložitější kytka kterou jsem kdy na balkóně měl.
Na fotce níže je stav ke dnešku. Musel jsem jí ostříhat nějakých 40-50% výhonů (i s květy a nasazenými plůdky, grrr...), jinak by už ke dnešku nastaly tři věci:
- vedle rostoucí CGNka by neměla už žádné slunce
- truhlík by nebylo kudy zalévat
- bych se nedostal ke konvi, hadici, špagátu, nůžkám, hnojivům,... které jsou uloženy v jinak nevyužitelném slepém rohu balkónu.
Nebýt toho průběžného stříhání tak by ke dnešku měla nějakých odhadem 130+ nasazených lampiónků, s tím brutálním stříháním to tipuju na nějakých 80+.
Z fotky je imho dobře vidět že už jí budu muset tento týden začít natvrdo stříhat i shora, :( co není z fotky moc vidět (chtělo by to video) je to, že začíná být problém jí nějak rozumně vyvazovat, zrovna dneska kdy docela hodně funí je to naprosto neokecatelné.

67550

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: Mochyně-rady, typy, zkušenosti

Příspěvekod chris » 01 srp 2020 20:12

Peruánka mi začala trošku moc vytvářet žluté listy. Jsou to důsledně dolní nebo střední listy a důsledně ty blíže u zadní stěny, mimo přímé slunce. Imho stahuje dusík pro nový růst. Listy zůstanou důsledně zdravé, žádné poškození tkáně, jen prostě během 2-3 dní zežloutnou. Typicky to začně na té straně která je blíže ke slunci. Všechny ostatní listy, a všechny mladé listy jsou zcela zdravé a mají i správný odstín.
Kdyby rostla v novém substrátu tak to asi vyhodnotím jako přirozený shoz starých listů.
Tím že má 4 roky starý (byť každoročně decentně oživovaný) substrát, tak si myslím že je na čase začít tenhle truhlík trošku více (proti ostatním truhlíkům) přikrmovat v zálivce. Mám totiž podezření, že by to jinak dopadlo podobně jako loni, kdy vedle rostoucí Dorsetka měla několik týdnů nedostatek výživy kvůli tomu, že mochyně (pineapple) rostoucí na stejné zálivkové vodě dokázala vysosat všechen příkrm, a na Dorstetku už toho moc nezbylo. Letos tam roste CGNka, a už bylo na pár listech vidět, že by se za trošku více průběžné výživy vůbec nezlobila.

Bacula
Stálý člen
Příspěvky: 2224
Registrován: 26 lis 2016 15:57
Reputace: 3634
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.

Re: Mochyně-rady, typy, zkušenosti

Příspěvekod Bacula » 01 srp 2020 21:39

Také mi peruánka žloutne, tak začala dostávat častěji výživu. Dnes jsem z ní sklidila asi 10 plodů.
Bacula

Uživatelský avatar
stankar
Stálý člen
Příspěvky: 1364
Registrován: 06 dub 2012 18:16
Reputace: 1311
Obrázky: 0
Bydliště: Nový Jičín, 285mnm

Re: Mochyně-rady, typy, zkušenosti

Příspěvekod stankar » 06 srp 2020 15:54

Me Tomatillo hromadne napadly svilusky, takze jsem musel aplikovat jedy :(

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: Mochyně-rady, typy, zkušenosti

Příspěvekod chris » 12 srp 2020 15:28

Devadesát dní v životě Mochyně peruánské. :D :laugh: :yikes: :megalol:
65162
68064

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: Mochyně-rady, typy, zkušenosti

Příspěvekod chris » 20 srp 2020 22:35

Jedno drobné varování pokud by někdo uvažoval o peruánce v nádobě:
Vemte vážně to, co tu ve vlákně před pár lety zmiňoval JurassicChilli, peruánka chlastá fakt hodně.
I přes to že ji fakt radikálně sestřihuju (nebýt toho, tak je kytka minimálně o 45% rozsáhlejší) tak ve stavu rozrostlosti v těchto dnech nemá problém vychlastat samozavlažovák za 1,2-1,5 dne.
Mám ji ve dvojici s CGN21500 a dohromady mají k dispozici 16-18 litrů vody v zásobníku, plus něco málo litrů nasáklých v substrátu. A i přesto je v tom stavu, ve kterém teď je, schopna vysosat veškerou vodu za pouhý den a půl. Druhý den (po zálivce do plna) už začíná během odpoledne svěšovat část výhonů.
Btw, a to jsem semínko dal klíčit opravdu hodně pozdě, skoro o dva měsíce později proti std. termínu.
A ani nemusí být teploty vysoko nad 30° jaké bývají na přelomu červenec/srpen, stačí typické srpnové počasí kdy je přes den slunečno, lehounce pofukuje, a během odpoledne se teplota ve stínu blíží zespoda ke 30°.
Pokud bych měl dostatek místa a nemusel ji brutálně zastřihovat, mohl ji nechat růst jak bych chtěla, tak odhaduju že by potřebovala (ve stavu do kterého by se rozrostla ke dnešnímu dni) nějakých 12-15 l/den.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: Mochyně-rady, typy, zkušenosti

Příspěvekod chris » 01 zář 2020 19:05

Dvě fotky ze dneška:
68774
68768

Tohle je stav při průběžném razantním stříhání. Pokud bych jí nemusel zastřihovat a vymezovat, tak by tahle jedna kytka zabrala ke dnešku něco jako 15-30 krychlových metrů. 2x2 až 3x3 metrů na šířku, a 3-4 m na výšku. :-O

Btw, zatímco před pár týdny byli první už "dozrálé" plody (tj. v čerstvě už suchých lampióncích) chuťově sice fajn, ale žádný super odvaz (tj. velmi srovnatelné s tím co člověk může koupit někde v krámě pokud je zrovna mají), tak ke dnešku jsou plně dozrálé plody na kytce už zcela jiný level. :D

Takže jedno doporučení: počkejte si a nechte plody peruánky na kytce plně vyzrát, od okamžiku kdy už je lampiónek suchý to chce ještě tak alespoň 3-4 týdny na to, aby se chuť plně dotvořila.


Zpět na „Ostatní“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 hostů