KVAŠÁKY

Co pěstujete mimo chilli papriček
Uživatelský avatar
franco
Stálý člen
Příspěvky: 255
Registrován: 13 led 2016 14:14
Reputace: 134
Obrázky: 0
Bydliště: Villa Fudemus

Re: KVAŠÁKY

Příspěvekod franco » 04 srp 2016 18:45

JurassicChilli píše:Tak kvašáky už sú hotové. Trochu som improvizoval podľa lobovho a francovho receptu. Okrem uhoriek som tam dal kôpor, mladé, zelené plody koriandru, čierne a nové korenie, list čiernej rýbezle, bobkový list, cesnak, tri kúsky chilli Volante F1 a jeden Beros. Nechcel som ich spraviť moc pálivé, pretože ich budú jesť aj iní členovia domácnosti. Do tej veľkej fľašky (neviem koľko má objem asi 4,5 alebo 5L) išlo 1,5L nálevu do ktorého som rozmiešal trochu viac než tri plné lyžice soli. Bolo to slané ako šľak, tak snáď to tak bude dobre. :thumbup: Teraz už len vydržať kým to zkvasí.
Tak mi napadlo... Myslíte, že by týmto spôsobom išlo nakvasiť aj mladé cuketky, kukuričky, alebo napríklad karfiol (květák)?
Tej soli sa dal veľa . :-) stačí kopcovitá polievková lyžica na 1 l vody.
Kvasiť sa dá naozaj skoro všetko ako povedal aj rak102, ale nie všetko aj chutí. Po mojich pokusoch a nezdaroch som ostal pri kvasených uhorkách a potom pickles: biela kapusta(zelí) najemno nastrúhaná, mrkva najemno nastrúhaná, čerstvé čili nadrobno nasekané, soľ a nastrúhaný čerstvý chren. Druhá moja oblúbená kombinácia je cvikla nahrubo nastúhaná, čili ,chren a soľ. Len u pickles to nezalievaš vodou ako uhorky, ale natlačíš to do zaváraninovej fľaše alebo najlepšie do špeci súdka na pickles a zaťažíš to. po 2 týždňoch máš užasnú chuťovku. :-)

rak102
Stálý člen
Příspěvky: 282
Registrován: 12 kvě 2015 21:24
Reputace: 178
Obrázky: 0
Bydliště: Kostelany nad Moravou

Re: KVAŠÁKY

Příspěvekod rak102 » 04 srp 2016 20:17

franco píše:
JurassicChilli píše:Tak kvašáky už sú hotové. Trochu som improvizoval podľa lobovho a francovho receptu. Okrem uhoriek som tam dal kôpor, mladé, zelené plody koriandru, čierne a nové korenie, list čiernej rýbezle, bobkový list, cesnak, tri kúsky chilli Volante F1 a jeden Beros. Nechcel som ich spraviť moc pálivé, pretože ich budú jesť aj iní členovia domácnosti. Do tej veľkej fľašky (neviem koľko má objem asi 4,5 alebo 5L) išlo 1,5L nálevu do ktorého som rozmiešal trochu viac než tri plné lyžice soli. Bolo to slané ako šľak, tak snáď to tak bude dobre. :thumbup: Teraz už len vydržať kým to zkvasí.
Tak mi napadlo... Myslíte, že by týmto spôsobom išlo nakvasiť aj mladé cuketky, kukuričky, alebo napríklad karfiol (květák)?
Tej soli sa dal veľa . :-) stačí kopcovitá polievková lyžica na 1 l vody.
Kvasiť sa dá naozaj skoro všetko ako povedal aj rak102, ale nie všetko aj chutí. Po mojich pokusoch a nezdaroch som ostal pri kvasených uhorkách a potom pickles: biela kapusta(zelí) najemno nastrúhaná, mrkva najemno nastrúhaná, čerstvé čili nadrobno nasekané, soľ a nastrúhaný čerstvý chren. Druhá moja oblúbená kombinácia je cvikla nahrubo nastúhaná, čili ,chren a soľ. Len u pickles to nezalievaš vodou ako uhorky, ale natlačíš to do zaváraninovej fľaše alebo najlepšie do špeci súdka na pickles a zaťažíš to. po 2 týždňoch máš užasnú chuťovku. :-)
JJ,ne vsechno kvasene chutna.Cukety bych urco nekvasil.Ja to skousel a tak nejak tam vyleze takova divna dynova chut,ktera vsechno prerazi.Ale zase takovej kvetak a turin,neboli vodnica s cervenou repou dohromady jsou moc dobre.

Uživatelský avatar
franco
Stálý člen
Příspěvky: 255
Registrován: 13 led 2016 14:14
Reputace: 134
Obrázky: 0
Bydliště: Villa Fudemus

Re: KVAŠÁKY

Příspěvekod franco » 04 srp 2016 22:22

Cukety ani mne nechutili, tie som aj vyhodil. Skúšal som aj vodnicu, ale to by sa už blížilo ku Kim či. :-) Obyčajná červená reďkovka tiež skončila na komposte.

Uživatelský avatar
oskar69
Stálý člen
Příspěvky: 759
Registrován: 05 srp 2014 14:35
Reputace: 808
Obrázky: 0
Bydliště: uherskohraďišťsko

Re: KVAŠÁKY

Příspěvekod oskar69 » 05 srp 2016 11:20

vím že od kvašáků je to daleko, ale...

ja kvasím -zelí + alma + klasická "slovenská bílá" paprika + jalapenos + květák, no zelí se mi válí v chodbě, ale ty trochu pálivky ne a ne zrát :( mám jen ALMY, no uvidím co o víkendu, jinak udělám jen do 4L flaše, a kýbl 20L nechám na podzim
jinak loni jsem zkoušel přidat mrkev a petržel - a peržel fuj hnuj, mrkev to chce nějakou menší

rak102
Stálý člen
Příspěvky: 282
Registrován: 12 kvě 2015 21:24
Reputace: 178
Obrázky: 0
Bydliště: Kostelany nad Moravou

Re: KVAŠÁKY

Příspěvekod rak102 » 06 srp 2016 07:39

Petrzel nebrat.jedine co se pridat tak je rapikaty celer,pekne mlade rapiky a to je v tom moc dobre.

Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 920
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 583
Obrázky: 0

Re: KVAŠÁKY

Příspěvekod JurassicChilli » 10 srp 2016 12:10

Tak to vyzerá, že sa mi namiesto kvašákov podarilo urobiť rýchlokvašáky. :thumbup: Dnes som koštnul jednu uhorku a chuťovo je už vynikajúca a vykvasená a to som ich robil len nedávno (zajtra tomu bude týždeň, čo som ich dal kvasiť). Bobkový list ktorý trochu vytŕčal z nálevu už začal aj plesnivieť, takže to celé asi budem musieť urýchlene zjesť, pretože do Vianoc by nevydržali.

Kendy
Moderátor
Příspěvky: 2195
Registrován: 05 kvě 2015 13:46
Reputace: 759
Obrázky: 0

Re: KVAŠÁKY

Příspěvekod Kendy » 10 srp 2016 12:17

Je to jako kvašené zelí. Všechno musí být ponořené, pokud možno bez přístupu vzduchu.

Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 920
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 583
Obrázky: 0

Re: KVAŠÁKY

Příspěvekod JurassicChilli » 10 srp 2016 12:41

Ono to v podstate je celé ponorené až na tie bobkové listy, ktoré vyplávali na povrch. Fľašu mám prikrytú šróbovacím uzáverom, ale nie je zašróbovaný až na doraz. Nechal som ho asi na pol závitu nedotiahnutý. Bál som sa, že vo fľaši budú vznikať plyny a že to buchne.


Zpět na „Ostatní“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů