Zaváranie vs olej

Ostatní recepty s chilli
Uživatelský avatar
Colostomizer
Stálý člen
Příspěvky: 1084
Registrován: 01 bře 2014 14:45
Reputace: 169
Obrázky: 0

Re: Zaváranie vs olej

Příspěvekod Colostomizer » 29 srp 2014 11:36

lobo píše:Mám hodně plodů Zimbabwe bird a jakéhosi Hybrida, který měl být původně Twilight ale pálí asi třikrát víc a plody rostou vzhůru jako svíce , tak mě napadlo je dát do menších sklenic společně namíchat a zalít extra virgin olivovým olejem, a uložit do temna.

Nevím ale zda se nezkazí i když předpokládám že olivový olej to zakonervuje ? nemáte někdo zkušenost ?? Sušit papričky moc nechci, moc mi nešmakujou chybí mi u nich ta šťavnatost.
Nerad Ti kazím plány, ale takhle se zcela jistě během několika týdnů zkazí ... Papričky patří do oleje jenom sušené včetně přísad (česnek, koření, atd.), sic to v závislosti na okolní teplotě začne během několika dní až týdnů nekontrolovaně kvasit, v horším případě hnít. Teoreticky se to dá omezit tím, že papriky zaliješ horkým olejem (75-80 stupňů), nicméně ani to ke konzervaci nemusí stačit. To bys musel papriky ještě krátce povařit a to by byl rázem konec s křupavostí. Navíc základním pravidlem nakládání do oleje je nepřítomnost vzduchu ... a v paprikách jaksi není vakuum, že :) Takže bys je musel ještě napůlit.

Já Zimbabwe Bird především suším, ale pokud Ti to nešmakuje můžeš je:

1) zkvasit (mléčná fermentace) - spíše jako dodatek do směsi s jinými paprikami (jalapeños)
2) zavařit - tomu já moc nefandím (výsledek stejný jako po fermentaci, ale je tam tepelná úprava)
3) zmrazit - dobrá alternativa k sušení, možná budou i trochu křupat
4) zomáčkovat - ve směsi s pálivějšími paprikami (klasické nebo fermentované omáčky)
5) vyudit - pouze teoreticky, u těchto drobků prakticky moc nepřichází v úvahu


Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017


Uživatelský avatar
proki73
Moderátor
Příspěvky: 909
Registrován: 03 dub 2013 22:00
Reputace: 36
Obrázky: 0

Re: Zaváranie vs olej

Příspěvekod proki73 » 29 srp 2014 16:22

Colostomizer píše:
lobo píše:Mám hodně plodů Zimbabwe bird a jakéhosi Hybrida, který měl být původně Twilight ale pálí asi třikrát víc a plody rostou vzhůru jako svíce , tak mě napadlo je dát do menších sklenic společně namíchat a zalít extra virgin olivovým olejem, a uložit do temna.

Nevím ale zda se nezkazí i když předpokládám že olivový olej to zakonervuje ? nemáte někdo zkušenost ?? Sušit papričky moc nechci, moc mi nešmakujou chybí mi u nich ta šťavnatost.
Nerad Ti kazím plány, ale takhle se zcela jistě během několika týdnů zkazí ... Papričky patří do oleje jenom sušené včetně přísad (česnek, koření, atd.), sic to v závislosti na okolní teplotě začne během několika dní až týdnů nekontrolovaně kvasit, v horším případě hnít. Teoreticky se to dá omezit tím, že papriky zaliješ horkým olejem (75-80 stupňů), nicméně ani to ke konzervaci nemusí stačit. To bys musel papriky ještě krátce povařit a to by byl rázem konec s křupavostí. Navíc základním pravidlem nakládání do oleje je nepřítomnost vzduchu ... a v paprikách jaksi není vakuum, že :) Takže bys je musel ještě napůlit.

Já Zimbabwe Bird především suším, ale pokud Ti to nešmakuje můžeš je:

1) zkvasit (mléčná fermentace) - spíše jako dodatek do směsi s jinými paprikami (jalapeños)
2) zavařit - tomu já moc nefandím (výsledek stejný jako po fermentaci, ale je tam tepelná úprava)
3) zmrazit - dobrá alternativa k sušení, možná budou i trochu křupat
4) zomáčkovat - ve směsi s pálivějšími paprikami (klasické nebo fermentované omáčky)
5) vyudit - pouze teoreticky, u těchto drobků prakticky moc nepřichází v úvahu
měl bych otázku k bodu 1-2 jak může byt výsledek stejný když při zavařování se používá okurkoví nálev a při mléčné fermentaci pouze slaná voda a nebo se mílím?

Uživatelský avatar
Colostomizer
Stálý člen
Příspěvky: 1084
Registrován: 01 bře 2014 14:45
Reputace: 169
Obrázky: 0

Re: Zaváranie vs olej

Příspěvekod Colostomizer » 29 srp 2014 16:57

proki73 píše:měl bych otázku k bodu 1-2 jak může byt výsledek stejný když při zavařování se používá okurkoví nálev a při mléčné fermentaci pouze slaná voda a nebo se mílím?
Nemýlíš se, ale chuťový vjem a konzistence paprik je prakticky stejná. Výsledkem obou technik jsou papriky naložené v kyselém nálevu. Slanost z roztoku po fermentaci vymizí, běžně se tam přidává i koření, takže výsledné nálevy jsou velmi podobné.

Důležitý rozdíl je ale v tom, že po zavaření dostanete mrtvý tepelně upravený produkt se ztrátou části vitamínů, zatímco po fermentaci jsou veškeré látky v paprikách zachovány a ještě přibudou zdraví prospěšné bakterie. Mléčná fermentace by neměla nijak výrazně měnit obsah capsaicinu, pouze pokud v dalším kroku použijete octové kvašení, pak mám zkušenost, že se pal mírně sníží ...

Ještě je ale dobré si uvědomit, že fermentované papriky jsou živý organismus a vyvstává zde tedy nutnost uchování v chladničce nebo ve velmi studeném sklepě. A samozřejmě to nevydrží roky, nicméně měsíce bez problému ...


Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017


Uživatelský avatar
proki73
Moderátor
Příspěvky: 909
Registrován: 03 dub 2013 22:00
Reputace: 36
Obrázky: 0

Re: Zaváranie vs olej

Příspěvekod proki73 » 29 srp 2014 17:19

bohužel s tvrzením že chutě jsou si podobné nemohu souhlasit protože už jen z důvodů že při okurkovém nálevu se přidává cukr a při kvašení okurek a běžném zavařování jsou chutě take jíné ale ovšem zavaření má jednu velkou výhodu a to že zavařeniny vydrží roky

Uživatelský avatar
vavy.p
Stálý člen
Příspěvky: 457
Registrován: 13 úno 2014 17:18
Reputace: 4
Obrázky: 0
Bydliště: Velká Bíteš
Kontaktovat uživatele:

Re: Zaváranie vs olej

Příspěvekod vavy.p » 29 srp 2014 22:03

Člověče ty tvrdíš, že kvašáky ti chutnaj stejně jako okurky v sladko-kyselým nálevu.? Nestrhal ti kapsaicin chuťové buňky.?

Uživatelský avatar
Colostomizer
Stálý člen
Příspěvky: 1084
Registrován: 01 bře 2014 14:45
Reputace: 169
Obrázky: 0

Re: Zaváranie vs olej

Příspěvekod Colostomizer » 30 srp 2014 09:18

Chlapi, jak tak o tom přemýšlím, tak už to tak asi bude :) Škoda jen, že to nemůžu vykázat jako nemoc z povolání ...


Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017


piatok13
Nový člen
Příspěvky: 12
Registrován: 30 črc 2014 15:27
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: Zaváranie vs olej

Příspěvekod piatok13 » 12 zář 2014 13:02

A čo robíte s plodmi, ktoré nestihli alebo celkom určite nestihnú dozrieť?

Uživatelský avatar
proki73
Moderátor
Příspěvky: 909
Registrován: 03 dub 2013 22:00
Reputace: 36
Obrázky: 0

Re: Zaváranie vs olej

Příspěvekod proki73 » 12 zář 2014 14:45

[quote="piatok13"]A čo robíte s plodmi, ktoré nestihli alebo celkom určite nestihnú dozrieť?[
ahoj dá se snímy dělat uplně vše usušit zavařit zamrazit


Zpět na „Ostatní chilli recepty“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 hostů