Sušené maso s chilli

Ostatní recepty s chilli
Uživatelský avatar
lazar
Stálý člen
Příspěvky: 922
Registrován: 11 srp 2020 12:38
Reputace: 2991
Obrázky: 0
Bydliště: Žopy

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod lazar » 16 dub 2021 07:56

lazar píše:
16 dub 2021 07:48
No luxusně to vypadá :thumbup:, a chutnat to musí náramně :jalapeno:
Včil se dívám a pověsil sem můmíjáka 27.3, sice se mi dnes nezdá jal kameň, ale když vidím ten tvůj výsledek... asi ho prubnu...
Zas na druhou stranu ty máš můmijáka garnýžovýho, takže cca 21°C a já to plácám při cca 12°C... tož uvidíme :angry1:
Každé sousto je lepší než to poslední.. :angry1:
> foto 2021 < - > foto 2022 <
> foto 2023 < - > foto 2024 <

Pedro
Stálý člen
Příspěvky: 2183
Registrován: 09 zář 2014 21:20
Reputace: 4463
Obrázky: 0

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod Pedro » 16 dub 2021 12:19

lazar píše:
16 dub 2021 07:56
lazar píše:
16 dub 2021 07:48
No luxusně to vypadá :thumbup:, a chutnat to musí náramně :jalapeno:
Včil se dívám a pověsil sem můmíjáka 27.3, sice se mi dnes nezdá jal kameň, ale když vidím ten tvůj výsledek... asi ho prubnu...
Zas na druhou stranu ty máš můmijáka garnýžovýho, takže cca 21°C a já to plácám při cca 12°C... tož uvidíme :angry1:
Já bych ho prubnul... Však to máš téměř 3 týdny. Já kotletu sundal i po 12ti dnech. Jinak je na fotce vidět, že určitě to není ani u mne jak kámen, je to takový medium. Za mne ideál, však žena včera řekla, že mám udělat další...páč jsme cca 30% z mumiáka na fotce včera snědli.🤦

pavi
Stálý člen
Příspěvky: 121
Registrován: 02 bře 2020 09:47
Reputace: 435
Obrázky: 0
Bydliště: Praha-východ, 236 m n.m.

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod pavi » 19 dub 2021 08:08

Koukám, že sušení masa se pěkně rozjelo. Přidám taky své postřehy. Suším zatím jen vepřovou pečeni, kousky do 1 kg. Zasypávám směsí soli a cukru. Soli vrchovaté lžíce a cukru trochu méně plné ale více než rovné, takže poměr odhaduji tak 60:40, nevážím to. Osušené maso dám do co nejmenší krabičky, obalím ve směsi a ještě zasypu směsí. Nechávám v lednici 2 dny. Dříve jsem puštěnou vodu vylévala a dosypávala směs. Jednou jsem zapomněla vodu vylít a zjistila, že maso je pak lepší. Dnes už ji nevylévám, jen po jednom dni maso otočím a lehce posypu směsí. Po dvou dnech maso oplácnu, osuším a obalím v koření. Po vyzkoušení různých kombinací koření se rodinka usnesla, že nejlepší jsou 2 varianty jen barevný pepř a směs papriky, chilli a sušeného česneku. Takže teď už dělám jen tyhle. Někdy ještě před zasypaním solí s cukrem pokapu maso tekutým kouřem, ale jen 3 kapky z každé strany, aby to nebylo hořké. Suším zavázané v dětské pleně cca 2 týdny. Ze začátku kontroluji každý den, jestli není plena vlhká, pokud ano přebalím do čisté. Stává se to někdy u masa obaleného v paprikové směsi. Po týdnu zkontroluji a otočím maso o 180 stupňů. Za 14 dní není maso ještě úplně tvrdé, ale polovysušené. Dá se dobře krájet na tenké plátky a tuhost nám takto vyhovuje.
Včera zkontrolované a otočené týden sušené balíčky
72829

A znovu pověšené
72830

Za týden se do nich pustíme. Poslední várka z velikonoc je už pryč.
Zatím jsem neměla odvahu sušit krkovici, i když ji máme na běžné vaření radši. Mám obavu, jaké jsou po vysušení ty vniřní šlachy.
Takže dotaz na zdejší odborníky na sušení krkovice. Změknou ty šlachy nebo zůstanou takové tuhé, žvýkavé?

MartinS
Stálý člen
Příspěvky: 3519
Registrován: 15 čer 2014 19:44
Reputace: 3658
Obrázky: 0

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod MartinS » 19 dub 2021 11:34

Deje se vam to co me? Uriznete maso, druhy den na tom rezu jsou krystalky soli.
Ono i ten samy den kdyz se chvili pocka.
Je zvlastni ze i treba panenka, co byla v soli sotva jeden den, je takto prosolena.

Budu si s tim solenim muset dat bacha, zda se mi totiz presolene prakticky vsechno. Krome bucku.
A to nic nebylo v soli vice nez 2 dny.
Jakoze solim dost a stejne proste subjektivne pro me je to fakt za hranou.

Uživatelský avatar
lazar
Stálý člen
Příspěvky: 922
Registrován: 11 srp 2020 12:38
Reputace: 2991
Obrázky: 0
Bydliště: Žopy

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod lazar » 19 dub 2021 11:58

Já bych podezříval tu pragandu.. Když udím vůbec ji nepoužívám.
Jednou jsme museli nahonem naložit maso na uzení a flákli jsem tam pragandu, množství dle návodu a slaný to bylo tak že se to muselo po uzení převařit, jinak to ani pes nežral.. :bashead:
Každé sousto je lepší než to poslední.. :angry1:
> foto 2021 < - > foto 2022 <
> foto 2023 < - > foto 2024 <

MartinS
Stálý člen
Příspěvky: 3519
Registrován: 15 čer 2014 19:44
Reputace: 3658
Obrázky: 0

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod MartinS » 19 dub 2021 12:13

Hm dobra pointa. Je fakt ze hrubozrnna sul spolu s pragandou se me blbe odhaduje.

Takze priste bych to vzal na vahu a odmeril mnostvi. S tim ze ze Pragandy bych dal maximalne kolem 1/4 z celkoveho mnozstvi soli.

Nejak se me nechce to nejak koupat, kdyz je to ted tak super vysusene. Ale co bych mohl je seskrabnout alespon tu vrchni vrstvu, sice clovek prijde o koreni, a hodne soli jak jsem zjistil je uz v tom mase.

No pouceni pro priste rozhodne. S nicim to neprehanet. I kdyz ja to ani nemel ponorene, jen obalene. Ale stejne. Bude lepsi mene nez vice.

Nejak me prijde ze asi bude nej to co daval ten Jenda v kuchyni, proste jen 2-4% soli na vahu at uz praganda nebo hrubozrnna a nechat to spolu s korenim marinovat tyden. Pak umejt, ususit a obalit uz jen v koreni. Asi je to fakt bezpecnejsi.

vsezved
Stálý člen
Příspěvky: 775
Registrován: 09 pro 2019 22:24
Reputace: 2350
Obrázky: 0
Bydliště: Stod

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod vsezved » 19 dub 2021 12:31

Po 2 dnech v kuchynske soli klasicky zrnitosti nekde z obchodaku uplne to samy. Nevim ani jestli byla s jodem. Dalsi varka bude urcite hrubozrnna a jen 1 den.

Do druhyho dne pri ulozeni v mikrotenaku v pokojove teplote se udelaji v rezu krystalky.
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.

MartinS
Stálý člen
Příspěvky: 3519
Registrován: 15 čer 2014 19:44
Reputace: 3658
Obrázky: 0

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod MartinS » 19 dub 2021 13:05

Me prijde ze tim jak to dosusuji temi pytliky pri pokojove teplote v uzavrene krabicce, to mam sice perfektne suche, ale tim jak se maso jeste vice smrskne, tak diky mensimu objemu je ta sul jeste vyraznejsi.

No pristi suseni musim promyslet. Kazdopadne uz mam favority mezi masama, mezi korenim a jen pujde o to jaky zpusob nalozeni zvolim.
Varianta je i obaleni v hrubozrnne soli + mala lzicka pragandy....ale pouze pres noc. Takze treba jen nejakych 12 hodin.


Zpět na „Ostatní chilli recepty“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti