Koukám, že sušení masa se pěkně rozjelo. Přidám taky své postřehy. Suším zatím jen vepřovou pečeni, kousky do 1 kg. Zasypávám směsí soli a cukru. Soli vrchovaté lžíce a cukru trochu méně plné ale více než rovné, takže poměr odhaduji tak 60:40, nevážím to. Osušené maso dám do co nejmenší krabičky, obalím ve směsi a ještě zasypu směsí. Nechávám v lednici 2 dny. Dříve jsem puštěnou vodu vylévala a dosypávala směs. Jednou jsem zapomněla vodu vylít a zjistila, že maso je pak lepší. Dnes už ji nevylévám, jen po jednom dni maso otočím a lehce posypu směsí. Po dvou dnech maso oplácnu, osuším a obalím v koření. Po vyzkoušení různých kombinací koření se rodinka usnesla, že nejlepší jsou 2 varianty jen barevný pepř a směs papriky, chilli a sušeného česneku. Takže teď už dělám jen tyhle. Někdy ještě před zasypaním solí s cukrem pokapu maso tekutým kouřem, ale jen 3 kapky z každé strany, aby to nebylo hořké. Suším zavázané v dětské pleně cca 2 týdny. Ze začátku kontroluji každý den, jestli není plena vlhká, pokud ano přebalím do čisté. Stává se to někdy u masa obaleného v paprikové směsi. Po týdnu zkontroluji a otočím maso o 180 stupňů. Za 14 dní není maso ještě úplně tvrdé, ale polovysušené. Dá se dobře krájet na tenké plátky a tuhost nám takto vyhovuje.
Včera zkontrolované a otočené týden sušené balíčky
A znovu pověšené
Za týden se do nich pustíme. Poslední várka z velikonoc je už pryč.
Zatím jsem neměla odvahu sušit krkovici, i když ji máme na běžné vaření radši. Mám obavu, jaké jsou po vysušení ty vniřní šlachy.
Takže dotaz na zdejší odborníky na sušení krkovice. Změknou ty šlachy nebo zůstanou takové tuhé, žvýkavé?