Exkluzivní nálev na chilli

Ostatní recepty s chilli
Uživatelský avatar
Trixy
Stálý člen
Příspěvky: 141
Registrován: 04 bře 2018 19:18
Reputace: 80
Obrázky: 0

Re: Exkluzivní nálev na chilli

Příspěvekod Trixy » 16 črc 2018 09:33

V případě že sterilujete, pro strýčka příhodu... Jak dlouho a nakolik? Aby se aspoň trošku zachovala křupavost

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: Exkluzivní nálev na chilli

Příspěvekod chris » 16 črc 2018 09:38

Pokud nemíváš problém při zavařovaní jiných věcí, vůbec bych se toho nebál, výrazná kyselost a množství cukru v láku konzervaci dost pomůžou.

Já jsem loni preventivně několik minut pasterizoval, ale čistě proto, že jak jsem začínal, tak jsem nevěřil kvalitě mého konzervačního procesu (sterilizace sklenic, čistota obruby sklenice kvuli dosednutí víčka, atp. atd.) Naposledy předtím jsem podobnou činnost dělal někdy v pravěku coby děcko pomáhající babičce :-) a zničit si výsledky prvního pěstu se mi fakt nechtělo.
A taky proto že jsem ten samý víkend zkoušel konzervovat i jiné věci, s podstatně menší kyselostí, to pak je spolehlivá pasterace (případně i zavaření, dle toho o co jde) naprostá nutnost, pokud to člověk chce následně skladovat mimo chladničku. Takže jsem měl největší hrnec a teploměr tak jako tak vyhrabané a při ruce.

Asi u toho postupu i zůstanu, kroužky zůstali křupavé, a musím zaklepat, vše konzervované ve sklenicích vydrželo, to co už je snědeno bylo ok, to málo co je ještě ve sklenicích spolehlivě drží podtlak a nekazí se ani při skladování při pokojové teplotě.

edit: tuším že to bylo cca 6 minut u cca 1/2 l sklenic a 9 minut u cca 0,9l sklenic při nějakých 78-80°C, nemám u sebe zápisky.

Uživatelský avatar
Trixy
Stálý člen
Příspěvky: 141
Registrován: 04 bře 2018 19:18
Reputace: 80
Obrázky: 0

Re: Exkluzivní nálev na chilli

Příspěvekod Trixy » 18 črc 2018 21:27

Dnes sem vařil a už samotný nálev je pecka, jen jak píše většina lidí, dával sem půlku cukru. Ale sto lidí...
Díky Lobo

Uživatelský avatar
gyver
Stálý člen
Příspěvky: 383
Registrován: 27 říj 2017 12:16
Reputace: 825
Obrázky: 0
Bydliště: Novohrad 219m n.m.

Re: Exkluzivní nálev na chilli

Příspěvekod gyver » 31 črc 2018 08:53

Krajinka píše:
13 zář 2017 21:35
Dnes proběhl LOBO nálev,je vynikající! Koštovala jsem až moc. :) Dala jsem cca o polovinu cukru méně a přidala koriandr. Jala,Beros,Korál, no name z Maďar a na zkoušku cherry rajčata.42655
Ahoj, prosim Ta pekne, ako dopadli tie zavarane cherry rajcatka (si to zavarala ci iba zaliala?). Bola to chutovka? Budes robit znovu alebo teraz nieco ine?
Dakujem :thanx:

Krajinka
Stálý člen
Příspěvky: 335
Registrován: 16 úno 2017 20:20
Reputace: 311
Obrázky: 0

Re: Exkluzivní nálev na chilli

Příspěvekod Krajinka » 31 črc 2018 10:31

Ahoj, letos je určitě zavařovat nebudu. Jsou poměrně dost kyselá, ve velkém je jedla moje babička, o kterou jsem se starala. Letos už není, tak přebytky budu spíš sušit ( teď je ideál počasí) a nebo kečupy a omáčky.
Náhoda je matka všech proměn.

Uživatelský avatar
Quentin_Bull_89
Stálý člen
Příspěvky: 1465
Registrován: 09 kvě 2018 17:58
Reputace: 1963
Obrázky: 0
Bydliště: Kypr, Oroklini

Re: Exkluzivní nálev na chilli

Příspěvekod Quentin_Bull_89 » 27 zář 2018 18:55

Dnes jsem ochutnal zavařené Black Scorpion Tongue v tomto nálevu. Mohu jen a jen doporučit. Snad jen pro příště budu dávat o půl hrnku méně cukru. Jinak TOP!
„Chilli je jako plamen: jakmile neroste, zhasíná.“ :chilli11:

Čapik
Nováček
Příspěvky: 1
Registrován: 16 zář 2019 22:28
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: Exkluzivní nálev na chilli

Příspěvekod Čapik » 16 zář 2019 22:31

Dobrý den, chci vyzkoušet Lobův exkluzivní nálev. Zajímalo mě jestli po převaření papričky ztratí trochu pálivosti?

Uživatelský avatar
JanaK
Stálý člen
Příspěvky: 219
Registrován: 02 srp 2018 08:41
Reputace: 615
Obrázky: 0
Bydliště: Prostějov

Re: Exkluzivní nálev na chilli

Příspěvekod JanaK » 17 zář 2019 08:12

Čapik píše:
16 zář 2019 22:31
Dobrý den, chci vyzkoušet Lobův exkluzivní nálev. Zajímalo mě jestli po převaření papričky ztratí trochu pálivosti?
Nezdá se mi, že by převařením pálivost klesala - spíš se rozvnoměrně rozloži mezi ostatní suroviny a vVzhledem k přidanému koření jsou papričky spíš ještě pikantnější :firychil:

Dělám ho podle úvodního receptu jen hodně uberu cukru a je vynikající - ostřejší papričky zobeme po kousíčkách, Jalapeno kroužky po celých skleničkách. :thumbup:


Zpět na „Ostatní chilli recepty“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů