Mejto - sezóna 2022

Naše chilli papričky v roce 2022
Uživatelský avatar
lazar
Stálý člen
Příspěvky: 922
Registrován: 11 srp 2020 12:38
Reputace: 2991
Obrázky: 0
Bydliště: Žopy

Re: Mejto - sezóna 2022

Příspěvekod lazar » 14 zář 2022 08:20

Tož parádní to máš :respect:
Každé sousto je lepší než to poslední.. :angry1:
> foto 2021 < - > foto 2022 <
> foto 2023 < - > foto 2024 <

Mikymoto
Stálý člen
Příspěvky: 336
Registrován: 05 srp 2021 18:50
Reputace: 986
Obrázky: 0
Bydliště: Vysoké Mýto

Re: Mejto - sezóna 2022

Příspěvekod Mikymoto » 07 říj 2022 17:09

Sezóna ve skleníku se blíží k závěru a venkovní záhon je už po likvidaci. Na to, že jsem na ty venkovní chudinky celkem prděl se snažily a odevzdaly cca 2 kýble paprik všech barev - ty už spokojeně mrznou v pulťáku. Postupně čistím i skleník, kde rostliny po kompletním vytěžení už škubu ze země. Dvě Habanada jsem přemístil do květináčů a uvidíme, zda se je podaří přezimovat. Ač jsem to původně neměl v plánu, tak jsem provedl ještě poslední postřik kvůli mšicím, které se tam na poslední chvíli odkudsi zjevili v nezanedbatelné koncentraci. Poslední věc po které toužím, je zavléct si tyhle potvory na zimu do baráku.

Budu doufat, že bude ještě chvilku použitelné počasí a dozraje větší část z té zelené masy na kytkách.
80718
Mezitím protrhávám pro průběžnou konzumaci jak sladké, tak pálivé.
80717

Mikymoto
Stálý člen
Příspěvky: 336
Registrován: 05 srp 2021 18:50
Reputace: 986
Obrázky: 0
Bydliště: Vysoké Mýto

Re: Mejto - sezóna 2022

Příspěvekod Mikymoto » 03 lis 2022 21:00

Tak se nám to pomalu ale jistě blíží ke konci. O víkendu proběhl poslední sběr Jalapeno a jejich tranformace na kroužky ve skle. Zhodnotil jsem, že už jsem velkej kluk (a malý skleničky došly, kromě jedné Helmansky), takže se to plnilo do velkých sklenic od okurek.
80919
80920
V úterý jsem vyhodnotil, že je čas ukončit pár dalších rostlin kvůli postupné vulkanizaci části plodů, takže komplet 3 rostliny Aji Norteno + na co jsem dosáhl a uznal vhodné přihodit do bedýnky. To už si vše spokojeně fermentuje v hrnku v parodii na Chunanku.
80921
Pokud to stihnu, tak bych rád ještě zachránil některé kytky do květináčů, než se letošní kapitola uzavře. Na česání je tam toho pořád ještě dost, byť to dozrávání je už hlemýždím tempem a skleník tak spíš funguje jako lednička s výživou pro plody. Snad to ještě chvíli udrží pár kytek ve vegetativním stavu, aby bylo možné ještě v průběhu listopadu doobírat zbývající rostliny.

Mikymoto
Stálý člen
Příspěvky: 336
Registrován: 05 srp 2021 18:50
Reputace: 986
Obrázky: 0
Bydliště: Vysoké Mýto

Re: Mejto - sezóna 2022

Příspěvekod Mikymoto » 14 lis 2022 14:01

Proběhly další ústupové boje ve snaze zachránit některé rostliny pro další sezónu - 7 květináčů na chodbě aktuálně přechovává azylanty, u kterých se pokusím o přezimování. Snad se zadaří lépe než minulý rok, kdy kytka vydržela do cca dubna, kdy bídně zhynula pod náporem mšic, které se odkudsi objevily.
Ze zimního střihu zbyla hromada větví se zelenými plody, kterým jsem dal šanci v kýblu s vodou. Oškubal jsem větší část listí a plodů, které evidentně nedosáhly na technickou zralost a zbytek vytavil k západnímu oknu. Trocha světla a hlavně tepla konečně v rámci dnů dokonala to, na co jsem ve skleníku už marně čekal týdny. Takže ještě jedna mikrosklizeň Aji Jobito a Grenada Seasoning bude :thumbup:
80992

Mikymoto
Stálý člen
Příspěvky: 336
Registrován: 05 srp 2021 18:50
Reputace: 986
Obrázky: 0
Bydliště: Vysoké Mýto

Re: Mejto - sezóna 2022

Příspěvekod Mikymoto » 26 pro 2022 18:59

Od poslední sklizně a likvidace rostlin už uběhl nějaký čas a je potřeba nějak rekapitulovat výsledky – dokud ještě v mé v děravé paměti zůstaly nějaké informace. Možná to někomu pomůže v rozhodování a hlavně já budu vědět, kde to mám příště hledat :look:
Pal je hodnocen s ohledem na mou zanedbatelnou odolnost vůči capsaicinu - upřímně netuším, kolik SHU mám strop, ale bude hodně nízko.

c. chinense
Aji Jobito
Slušně rostoucí kytka, plodící až do zmrznutí. Plody mají po dozrání do botanické zralosti tendenci praskat – bohužel se nezjizví jako jalapeno a začnou kolem rány měknout. Takže je nutné okamžitě konzumovat. Hodně velkých listů, takže je potřeba prohrabat korunu, jestli něco nedozrálo. Plody kvadratické (3-4 výrazné komory) velikosti cca 3 cm, stěna cca 3 mm. Pal buď žádný nebo zanedbatelný – chuť nevýrazná. Celkově žádný extra zázrak, ale ani velké zklamání (už jsem zažil horší nouzi).
Grenada Seasoning
Jedno z překvapení letošní sezóny. Krásně stromkovitý růst umožňující rychlý přehled o tom, jak plodí a zraje (není nic poschovávaného). Plody velikosti 4 – 5 cm, stěna cca 2 mm. Chuť kyselkavá (profík by řekl ovocná) a pal na hranici toho, co dokážu za syrova sežvýkat. Často košt končil škytavkou a potupným přiznáním, že mléko občas potřebujou i dospělí.
Plodná neskutečně, byť ke konci sezóny už nenasazovala květy a dojížděla jen to co bylo připraveno předem. Luxusní záležitost hlavně jako zavařená – napižlaná na čtvrtinky, seskládaná do skla a zalitá nálevem na jalapeno je to takový malý poklad. Pokud nebude problém s místem, tak příští rok jedeme znova.
Habanada
Druhé překvapení sezóny. Vzrůstem je to trpaslík (nepřelezla 30 cm výšky), ale šla hodně do šířky hlavně kvůli náloži plodů, které na těch titěrných větvičkách visely. Ještě jsem nepěstoval papriku, kde by se plod dotýkal plodu od kmínku až po konec větvě – neskutečně plodná potvora.
Plody oranžové barvy (lehce narůžovělé) délky 5 – 6 cm, stěna cca 2 mm. Pal buď žádný nebo zanedbatelný, chuť těžko popsatelná. Nejdřív jsem si říkal, co to vlastně žeru za ovoce a přitom to vypadá jako paprika a pak to hlavně neskutečně vonělo. Jediná chilli kterou si pravidelně dávala i manželka, která se pálivému vyhýbá. Tohle prostě zůstává v playlistu.

c. baccatum
Aji Norteno
Bujně rostoucí potvora větvící se pomalu až pod strop skleníků, ovšem vahou plodů svěšená jak smuteční vrba. Plody červené jehlany různě pokroucené délky 7-10 cm, stěna cca 2 mm. Některé pálili jen mírně, některým pálila více jen část lusku a některé jsem po olíznutí předem vzdával a uznával prohru.
Vzhledem k výkyvům v palu vhodné pro človíčka s hravou povahou - jinak spíše do směsí ve skle, kde se to nějak vyrovná a pálí vše rovnoměrně.
Aji White Fantasy
Můj druhý pokus s familií Aji *něco* Fantasy a na nějakou dobu asi poslední. Kytka středního vzrůstu, krásně plodící. Plody reprezentativní – když jsem to donesl do práce, tak baby braly hlavně tyhle. Ale ta chuť – kurňa, dyk to chutná jak produkt nějaký syntézy! Prostě to má divnej vocas, co mi vadil už u oranžové varianty – příště vynechám.

c. frutescens
Aji Cirel
Bujně rostoucí keř ukrývající množství malinkatých lusků – ty dozrávaly jako jedny z posledních. Zvláštní konzistence – pod tenkou a pevnou slupkou je měkká dužina. Při pomačkání má člověk pocit, že vnitřek teče. Použitelné ideálně po rozkrojení nožem stáhnout tu měkkou dužinu do guláše a zbytek zahodit. Plody 4-5 cm, pálivé na mě až příliš. Nenašel jsem pro to u nás smysluplné využití a zabíralo to celkem dost místa, takže pápáááá.

c. annuum - pálivky
Berbere Coffee Brown
Repetent z minula. Pěkně rostla a plodila, ale neskutečně trpěla na suchou hnilobu. Více jak půlku sezóny jsem jen otrhával napadené plody a nadával. Pak jsem přestal konkrétně tyto kytky hnojit a zlepšilo se to. Předchozí snahy s wuxalem se míjeli účinkem – šlo nejspíš o důsledek přehnojení. Příští rok pauza (je třeba získat prostor pro experimenty).
Ilika
Středně vzrůstná rostlina – plodnost střední. Kulovité plody velikosti cca 6 cm, stěna 5-7 mm. Zařazena dodatečně po objevení zapadlého staršího pytlíku osiva – na vyzkoušení dobré. Vzhledem k menšímu množství sklízených plodů konzumována na čerstvo. Kdyby bylo víc kytek a sklízených plodů, tak asi ideál na plnění masem. Pal byl většinou snesitelný.
Jalapeno Biker Bills
Vytáhlejší (až 100 cm) a vzdušnější rostlina – plodnost standardní. Plody podlouhlejší 7-8 cm světle zelené barvy v technické zralosti. Pal buď žádný nebo mírný. Buď bude repete, nebo pauza – podle toho esli seženu jiné jala na vyzkoušení.
Jalapeno Sweet King
Menší podsaditá rostlina (cca 50 cm) s velkým množstvím plodů. Nejedná se o klasické jalapeno, ale o něco mezi jala a klasickou paprikou – slabší stěny a více dutiny uvnitř lusku, nicméně praská jako klasické jala (jen menší rozsah). Plodnost je hooodně velká – větve bez vyvazování rychle praskaly. Plody velikosti 8-12 cm, stěna cca 3 mm. Pal minimální nebo žádný.
Repete ještě zvážím. Plodná byla opravdu hodně, ale na to zavařování měla až moc semínek u stopky a pak dutej lusk až je špičce, což nebylo úplně ideál.
Jalapeno Telica
Menší podsaditá rostlina (cca 50 cm) s plody temně zelenými a buclatějšími. Velikost plodu 5-6 cm. Pal od mírného až po „kde sem kurnik nechal to mlíko!“. Po nakrájení jsem míchal s ostatními jala do sklenic, kde se ta nerovnoměrnost krásně homogenizovala.
Stejně jako u předchozích – repete až podle situace na trhu se semenem.
Kozí rohy
Klasika – neurazí, ale ani nevystřelí do nebe v úžasu nad tou parádou. Produkce slušná a vyrovnaná do konce sezóny, pal na hranici toho co snesu. Primárně používána na vaření a umlčení příliš držkatých návštěv.
NuMex Big Jim
Středně vzrůstná paprika – plodnost spíše nižší. Z každé rostliny jsem za sezónu dostal odhadem 6-7 plodů. Pal mírný, ale nevyhledával jsem ji. Důvodem byla hlavně velmi tuhá slupka, která dost otravovala jak při žvýkání, tak při zpracování. Stačilo trochu tupější nůž a byl dost problém do toho říznout. Možná vhodné na sušení a mletí coby kořenová paprika, jinak nic moc. Tohle už repete nedostane (minulý rok stejná zkušenost).

c. annuum - sladké - jen v rychlosti a krátce
Amy F1 – klasika co jedem každý rok. Bílá paprika na všechno v kuchyni.
Ariane – žluté kvadratické velkoplodé papriky. Velmi sladká a tlustostěnná. Repete zaručeno.
Benxi – zajímavě krapaté plody, po vyzrání i sladké. Škoda že není silnější stěna – mělo to jen cca 3 mm tloušťku.
Midnight Dreams – tohle se nepovedlo. Černé byly jen některé a jen ze začátku. Většina zelených a chuť nanicovatá zeleninová – maximálně na vaření, za syrova jen v nouzi.
Ozark Giant – megaplod se zadařil jen jeden, ostatní „běžná“ velikost. Neurazil-nenadchl.
Pimiento Blanco – stálice co maká jak zjednaná. Velké množství plodů, které je nutné pravidelně odebírat v bílé technické zralosti, aby si rostlina nemyslela, že má hotovo. Jak se nechala docházet do červena, tak přestávala kvést. Po oškubání restart a jelo se znova.
Ramiro – loni výborná paprika, letos průměr. Možná vliv osiva, nebo jiné podmínky ve skleníku. Hodně plodů bylo různě pokroucených.
Rubinova – po dvou sezónách už stálice. Dříč co zvládá pobyt na volném terénu a vydává maximum. Běžně sklízená v zelené technické zralosti, nicméně po dozrání do červena zdatně konkuruje ve sladkosti těm ušlechtilejším ve skleníku.
Sukari – repetent co udělal vše pro to, aby se zařadil ke stálicím. Násada plodů je masakrózní a je třeba vychytat tu správnou frekvenci sklízení, aby se kytka snažila nasazovat na květy (stejně jako u Pimiento Blanco). Asi se uvidíme i napřesrok.

Mikymoto
Stálý člen
Příspěvky: 336
Registrován: 05 srp 2021 18:50
Reputace: 986
Obrázky: 0
Bydliště: Vysoké Mýto

Re: Mejto - sezóna 2022

Příspěvekod Mikymoto » 26 pro 2022 19:03

Celkově k sezóně 2022
Pokusy o čisté osivo metodou lepení květů dopadly rozporuplně. Jediné, kde jsem se nechytal absolutně a zcela, bylo vše od c. chinense – všechny květy nedlouho po zalepení kytka shodila a úspěšnost izolace je tedy krásných 0 % (nemám nic). Baccatum se ukázalo být naopak (stejně jako minule se zip sáčky) jako ideální a velice odolné – něco málo sice také opadalo, ale cca 80% květů zůstalo zalepených a následně úspěšně dozrály i plody s použitelným osivem.
U annuum to bylo tak nějak na půl cesty – jalapena ještě šla (drobnější pupeny), ale některé sladké odrůdy s macatými pupeny prostě zvládaly roztrhnout i 2x lepené květy. Spousta toho i po nasazení plodu buď zakrněla, nebo zašla na suchou hnilobu – prostě bída. Hlavu nevěším a posílen novými zkušenostmi vstoupím do podobné řeky i příští sezónu. A to by v tom byl čert, abych na to nakonec nepřišel.

Zimování rostlin taky nedávám na 100%. Ty 3 co jsem ihned po přesazení umístil na parapet v ložnici se mají celkem k světu – sice 2 kompletně opadaly a zdálo se, že jsme na konečné, ale posléze vyjely nové pupeny a aktuálně čumím na obrůstající křoví. V nevytápěné dílně v suterénu všechny 4 ponechané bídně zhynuly – asi je tam až příliš nízká teplota, nebo jsem nevychytal zavlažování. Holt není každej den svátek.

Fotka těch ložnicových před cca 3 týdny – aktuálně jsou ty krajní mnohem více olistěné, ta prostřední kvete.
81179
V příštím roce posílím oddíl Jala, neb jsem zjistil, že ty skleničky mizí rychleji než jsem si kdy dokázal představit a ani 3 slušné sklizně ve skle nejspíš pokryjí současné tempo spotřeby. Buď se začnu krotit a omezím svou spotřebu, nebo začnu víc skrblíkovat a tchán se švárou nebudou dostávat tolik „dárků“. Stejně tak se ukázalo být nesmyslnou snahou zavařovat do malých skleniček – jako použitelné minimum se aktuálně jeví sklo 0,4 l a více.

Tímto bych sezónu 2022 prohlásil za úspěšně zakončenou a už špekuluju o té nadcházející – snad bude obdobně plodná, jako ta letošní. :jalapeno:

Uživatelský avatar
accuface
Stálý člen
Příspěvky: 822
Registrován: 01 led 2019 19:39
Reputace: 2807
Obrázky: 0
Bydliště: Olomouc

Re: Mejto - sezóna 2022

Příspěvekod accuface » 27 pro 2022 01:51

Nádherně popsaná letošní sezóna, hezky se to četlo a ještě jsem se u toho bavil. A získal i spoustu informací k odrůdám, zda je pěstovat či nikoliv, takže díky za ně. Podle tvého popisu určitě nebudu pěstovat Aji Cirel a Aji Jobito, naopak mě silně zaujala Habanada. Trochu bych se ohradil k popisu Aji Fantasy jakákoliv :-), ta patří k mým oblíbeným. No ale 100 lidí 100 chutí, mě zase moc nevoní takové ty parfémované odrůdy.
A mám takový nejasný pocit, že jsme se domlouvali na tom, že by jsi chtěl poslat nějaká semínka vybraných odrůd, tak se prosím připomeň, co to vlastně bylo.

Mikymoto
Stálý člen
Příspěvky: 336
Registrován: 05 srp 2021 18:50
Reputace: 986
Obrázky: 0
Bydliště: Vysoké Mýto

Re: Mejto - sezóna 2022

Příspěvekod Mikymoto » 27 pro 2022 10:29

To se neboj, se žebrotou o semínka se určitě ozvu - seznam odrůd jsem podstatně ořezal, ale je toho pořád nějak moc :blink:
Budu muset ještě jednou výrazně filtrovat a pak dám vědět.


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2022“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host