TerasovaSahara - 2018

Naše chilli papričky v roce 2018
Bacula
Stálý člen
Příspěvky: 2236
Registrován: 26 lis 2016 15:57
Reputace: 3660
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod Bacula » 20 srp 2018 00:33

Díky za recept. O tom nestíhání zpracování něco vím.
51983
Náš večerní odjezd ze zahrady.
Bacula

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod chris » 20 srp 2018 12:50

Musí být parádní když člověk má všechny suroviny do omáček vypěstované vlastníma rukama a hlavou :-)
Ale na takováto množství to už imho chce mít buď kuchyň se solidním prostorem a vybavením (což v bytech příliš často nebývá) anebo to nevozit a zpracovat to přímo na místě. Třeba takto :-) https://www.youtube.com/watch?v=8lC3A6vTTcg

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod chris » 20 srp 2018 15:43

Včera probírka padronek a mulat, cca 3 kg ze 4 kytek.
Takže večer založen můj první pokus o srirachu.
1. 1/3 šla do aerobního postupu, tak uvidíme jestli začne radostně kvasit nebo neradostně plesnivět.
2. 1/3 půjde dneska večer do anaerobního postupu, tohle budu zkoušet vůbec poprvé, chci to zkusit bez kvasné zátky, uvidíme.
3. 1/3 asi půde usušit, stěnu nemají zrovna tenkou, tak doufám že slunce bude stačit.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod chris » 20 srp 2018 18:51

Průběžně sklízím.

Padronky a Mulata - probírka.
52040

Aji Habanero - probírka se suší
52039

Aji Mango a Aji Strawberry - probírku napůl suší napůl peče sluníčko
52036
52037

"vánoční" :-) Sugar Baby má první květ
52038

Do konce sezóny sice ještě daleko, ale sklizeň už mám cca v polovině, tak snad nebude taková opovážlivost pochvalovat si důsledky letošního počasí na nepřítomnost škůdců.
Velmi teplé a suché jaro se sice hodně líbilo mšicím, ale pak už pohoda, žádné třásněnky, svilušek minimum a žádné plísně.
Rajčata jsem dokonce ani neprosvětloval, nebyl důvod, právě naopak, třeba takové Black cherry letos vyloženě potřebovalo schovat plody před sluneční výhní, ty příliš vystavené slunci se uvařily přimo na kytce.
Z tohoto pohledu určitě vyjímečný rok.

A stejně jako loni i letos nebylo potřeba použít žádné umělé pesticidy, na mšice bohatě postačila jen emulze a extrakt z nimbového oleje.
:jalapeno:

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod chris » 20 srp 2018 22:44

52047

Pedro
Stálý člen
Příspěvky: 2204
Registrován: 09 zář 2014 21:20
Reputace: 4517
Obrázky: 0

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod Pedro » 20 srp 2018 23:13

Já smekám :tiphat: :tiphat: :tiphat: :tiphat:

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod chris » 21 srp 2018 22:33

Zdá se že aktuální počasí je na fermentaci ideální, po 24 hodinách aerobní pokus sice ještě nijak nebublinkuje, ale při prvním promíchání už se z něj line naprosto luxusní vůně, vypadá to, že vše je dobré cestě. Ťuk, ťuk.
U anaerobního pokusu nečekám první příznaky dříve než za několik dní, bez cukrového startovacího boostu a při celistvých stěnách plodů čekám daleko pomalejší start i průběh.

Tím pádem nastal čas na vyhodnocení testu vůle a výdrže chu-nan pasty, konečně jsem si povolil otevřít tu poslední 160 ml skleničku, kterou mám od koncového zpracování loňské úrody v listopadu záměrně schovánu zcela vzadu v chladničce aby mi na ní moc často nepadlo oko ;-)
Byla jen zavíčkovaná, nebyla pasterizovaná, aby se nezabila živá kultura a potvůrky si mohli pomaličku dozpracovávat vstupní živiny.
Výsledek po otevření: vynikající a silná chuť :-) Jen je škoda že letos nemám ani jednu stejnou odrůdu jako jsem použil loni, takže porovnání chutě čerstvě hotové a archivní neudělám.
Závěr: při dostatečných zásobách umí chunanka v případě potřeby vydržet uskladněná v chladu od sklizně do sklizně 8-)

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 5414
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Reputace: 9082
Obrázky: 0
Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod Tea Racer » 22 srp 2018 08:02

chris píše:
21 srp 2018 22:33
Závěr: při dostatečných zásobách umí chunanka v případě potřeby vydržet uskladněná v chladu od sklizně do sklizně 8-)
Mám 3 roky staré chunnanky, nikoliv v lednici, ale ve sklepě, kde je nyni 20 °C, a jsou čím dál tím lepsi, zatím ani jedna zkažená!

Takže se vůbec neboj. :-)


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2018“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů