Sezona čtvrtá - Jacopo.f. ........ (letos to už musí vyjít...)

Naše chilli papričky v roce 2018
chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: Sezona čtvrtá - Jacopo.f. ........ (letos to už musí vyjít...)

Příspěvekod chris » 14 zář 2018 22:29

Pár nápadů:
- pohlídej si množství soli, já bral moji druhou dávku až moc nahrubo od oka, vyšlo mi z toho výrazně víc než optimálních 2-3% a kvašení startovalo dost pomalu, míra slanosti byla i na laktobakterie už trochu moc.
- pohlídej si teplotu, já to zatím během fermentace měl opakovaně uloženo dole v kuchyňské lince a pohoda, ale jak se teď ochladilo tak zjišťuju že tam vedle zdi začíná být trochu moc chladno a kvašení probíhá o maličko pomaleji než bych potřeboval. Takže další várka půjde na ledničku zabalená do alobalu. Ono mě by pomalejší tempo fermentace nevadilo, ale další dávka sklizně nepočká.
- pokud by se opakovaně nedařilo, tak zkus přidat startér, imho např. trocha tekutiny z libovolného poctivého jogurtu by měla být jistota rychlého startu.

Uživatelský avatar
Jacopo.F.
Stálý člen
Příspěvky: 682
Registrován: 22 zář 2014 13:32
Reputace: 697
Obrázky: 0
Bydliště: Olomouc, 228 m n. m.

Re: Sezona čtvrtá - Jacopo.f. ........ (letos to už musí vyjít...)

Příspěvekod Jacopo.F. » 15 zář 2018 11:17

chris píše:
14 zář 2018 22:29
Pár nápadů:
- pohlídej si množství soli, já bral moji druhou dávku až moc nahrubo od oka, vyšlo mi z toho výrazně víc než optimálních 2-3% a kvašení startovalo dost pomalu, míra slanosti byla i na laktobakterie už trochu moc.
- pohlídej si teplotu, já to zatím během fermentace měl opakovaně uloženo dole v kuchyňské lince a pohoda, ale jak se teď ochladilo tak zjišťuju že tam vedle zdi začíná být trochu moc chladno a kvašení probíhá o maličko pomaleji než bych potřeboval. Takže další várka půjde na ledničku zabalená do alobalu. Ono mě by pomalejší tempo fermentace nevadilo, ale další dávka sklizně nepočká.
- pokud by se opakovaně nedařilo, tak zkus přidat startér, imho např. trocha tekutiny z libovolného poctivého jogurtu by měla být jistota rychlého startu.
Díky za nápady. Tu sůl si pohlídám. :tiphat:
Rozhodně příště přidám ten startér. Jak jsem se dočetl na www.zkvaseno.cz , tak ze syrovátek je prý na zeleninu nejlepší syrovátka z kefíru.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: Sezona čtvrtá - Jacopo.f. ........ (letos to už musí vyjít...)

Příspěvekod chris » 15 zář 2018 19:50

jj, kefírová by měla být optimální, jednak by měla obsahovat širokou směs fermentačních kultur, nejen ty mléčné z jogurtu které ji pomohou začít, ale hlavně jsou v ní afaik kmeny které optimálně makají při typické pokojové teplotě.
Dej vědět výsledek, docela bych čekal že pokud přidáš startér tak že bude začátek fermentace docela bouřlivý, asi nedával bych sklenici příliš plnou :-)

Uživatelský avatar
Jacopo.F.
Stálý člen
Příspěvky: 682
Registrován: 22 zář 2014 13:32
Reputace: 697
Obrázky: 0
Bydliště: Olomouc, 228 m n. m.

Re: Sezona čtvrtá - Jacopo.f. ........ (letos to už musí vyjít...)

Příspěvekod Jacopo.F. » 17 zář 2018 10:01

Mno, tak jsem včera cosi sklidil.
53059

Uživatelský avatar
stankar
Stálý člen
Příspěvky: 1364
Registrován: 06 dub 2012 18:16
Reputace: 1311
Obrázky: 0
Bydliště: Nový Jičín, 285mnm

Re: Sezona čtvrtá - Jacopo.f. ........ (letos to už musí vyjít...)

Příspěvekod stankar » 17 zář 2018 17:46

Jacopo.F. píše:
17 zář 2018 10:01
Mno, tak jsem včera cosi sklidil.
Aneb deprese je fuc :jalapeno: Rozjelo se ti to pekne, sklidil jsi taky dost, takze do dalsi sezony uz sebevedome, a ne ze te uvidime v depresich :plant:

Uživatelský avatar
Jacopo.F.
Stálý člen
Příspěvky: 682
Registrován: 22 zář 2014 13:32
Reputace: 697
Obrázky: 0
Bydliště: Olomouc, 228 m n. m.

Re: Sezona čtvrtá - Jacopo.f. ........ (letos to už musí vyjít...)

Příspěvekod Jacopo.F. » 18 zář 2018 10:42

stankar píše:
17 zář 2018 17:46
, a ne ze te uvidime v depresich :plant:
No jo, já su takovej jako ten věčně nespokojenej králíček. A nebo přeplašenej jako prasátko z medvídka Pů. Teď mám zas obavy jak to co nejlíp zpracovat abych to nepokazil jako tu jednu omajdu před dvěma týdny co letěla do haj..u.

Uživatelský avatar
BlueShark
Stálý člen
Příspěvky: 1139
Registrován: 18 zář 2014 07:49
Reputace: 252
Obrázky: 0

Re: Sezona čtvrtá - Jacopo.f. ........ (letos to už musí vyjít...)

Příspěvekod BlueShark » 18 zář 2018 13:03

Jacopo.F. píše:
18 zář 2018 10:42
stankar píše:
17 zář 2018 17:46
, a ne ze te uvidime v depresich :plant:
No jo, já su takovej jako ten věčně nespokojenej králíček. A nebo přeplašenej jako prasátko z medvídka Pů. Teď mám zas obavy jak to co nejlíp zpracovat abych to nepokazil jako tu jednu omajdu před dvěma týdny co letěla do haj..u.
Vynecháš pár hospod a zvládneš :D

Uživatelský avatar
Jacopo.F.
Stálý člen
Příspěvky: 682
Registrován: 22 zář 2014 13:32
Reputace: 697
Obrázky: 0
Bydliště: Olomouc, 228 m n. m.

Re: Sezona čtvrtá - Jacopo.f. ........ (letos to už musí vyjít...)

Příspěvekod Jacopo.F. » 19 zář 2018 09:33

Mno, tak jsem se rozhodl pro Chu-nan pastu. Podle dobré rady ohledně pokud možno přesného množství soli jsem se rozhodl pořídit si kuchyňskou váhu pro přesnější odměřování. Včera jsem pro ni večer zašel do Datartu v Globusu. Na můj dotaz, zda je tam i nabitá baterka mi byla dána kladná odpověď. Přišed domů jsem po rozbalení váhy zjistil, že baterka tam není. Takže jsem milou Chu-nan pastu dělal zas bajoko.
Použil jsem co bylo - Joe's Long, Large Red Cherry v množsvtí asi 1/2 kila a deset kousků velké červené mámy. Jinak recept podle TeaRacera a zkvaseno.cz . Ale dopustil jsem se jednoho omylu - dal jsem tam i "startér" kvašení v podobě syrovátky z kefíru. Tak nevim. Má to vůbec kvasit ta pasta??? :dunno: Navíc s tou vodkou to jaksi zřídlo a po přidání toho startéru je to spíš tak jako řídká omajda, než pasta. Tak nevim. Snad se z toho něco vyklube. Je toho asi litr. Přičemž menší část jsem pak nalil do zavařovačky se zbytky medu, asi to bude poněkud přeslazené. No co z toho vzejde ......?????


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2018“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů