Zdravim Chillenci,
Tak dnes pondělní a úterní vaření. Zavařoval jsem Elephant trunky v nalevu na utopence (s tím, že půjdou do utopenců jsem je plánoval), Black scorpion tongue + Fillius blue a Jalapena Early do Lobova nálevu. Zkoušel jsem i dvě majdy, švestkovou a rajčatovo - jablečnou. Švestkovou od Pedra a rajčatovo - jablečnou dle Erbenova receptu., který uváděl ve vlákně s Pedrovou švestkovou..
Dovolím si ho sem hodit, snad Erben promine
. Jen bod 2 jsem vyměnil za rajčata a jablka..
1) Chilli- nezbytné, množství libovolné
2) Švestky- kolik kdo má, co se sežene
3) Odvaha- bez toho to nejde
4) Vize-nechat se inspirovat kde se dá
5) Fantazie-čím více chuti experimentovat tím lépe
6) Zručnost- pokud se nedostává dá se to dohnat
srdcem
7) Libovolné další ingredience-suroviny a koření viz bod č.5
Oboum dvoum tímto děkuji za inspiraci..
Počin 1.
Elephant trunk v nálevu na utopence. Jedna sklenice zavařených by měla být na jednu sklenici utopenců. Vím, je tam nenáviděné Deko, ale já mám recept na lák ze Všestar, odkud mi naši vozili utopence, když tam jezdili do sauny a byli mňamózní, tak recept dodržuji. Vím i druhou chybu, málo láku ve sklenicích, zavařoval jsem poprvé v životě, doufám tedy, že budou OK.
Počin 2.
Zavaření Jalapen a Black scorpion tongue s Fillius blue do Lobova nálevu. Kámoš ho vylepšil o 2 lžíce olivového oleje, chtěl jsem je tam dát též, ale ve finále jsem na něj zapomněl. Množství cukru jsem upravil (necelé 2 hrnky) a dal napůl krystal a třtinový.
Vyvářel jsem i sklenice a ještě neměl zavařovací kleště na vyndávání sklenic. Přemýšlel jsem tedy, jak je vyndat a nakonec pomohli sikovky
. Na samotné vyndávání vyvařených sklenic se osvědčily perfektně, budu s nimi pokračovat
.
Počin 3.
Vzhledem k tomu, že se v sobotu stavil budoucí tchán a přivezl nám švestky ze zahrady a já měl v plánu sklízet chilli v neděli, tak volba padla jasně na švestkovou majdu. Tady jsem se inspiroval (téměř zkopíroval) receptem od Pedra. Jen mi na konci přišlo, že je hodně tekutá, tak jsem dohustil strouhankou..po vychladnutí se mi zdá, že možná až moc
. Zatím jsem odolal a eště ani jednu neotevřel, tak nvm.
Jak jsem již zmiňoval, v pondělí mi ještě chyběli zavařovací kleště, takže jsem naplněné sklenice otočil jen dnem vzhůru. Doufám tedy, že vše bude OK. Někde jsem slyšel, že u omáček to může být problém..
A tady jsou kompletní výsledky pondělního snažení..
Počin 4.
Rajčatovo - jablečná majda. Vařil jsem ji v úterý, páč mi v pondělí došli sklenice. Jak jsem již zmiňoval, tady jsem se řídil Erbenovým “receptem”, tak jsem zvědav na výsledek dvojnásob. V té doze od mixéru jsou rozšmelcovaná žlutá keříková rajčata a malá kréříková červená, která se mi nechtělo loupat. Zbytek rajčat jsem oloupal po zkušenostech s mamčiným lečem, kde mi ty šlupky vždy strašne vadily. Oni se stáhnly z rajčat a zakroutily do ruličky a pak to v krku bylo nic moc. Na základě této zkušenosti rajčata na vaření loupu vždy.
Když jsem byl koupit pár sklenic (snad nějaké ještě posbírám po známých, ať nemusím kupovat další), tak jsem si rovnou koupil kleště na zavařování, takže jsem tuto majdu (snad správný výraz, nvm
) mohl pasterizovat (nebo je to sterilizace?).
Pro dnesek vse,
Tak at to roste a pali,
AS