TerasovaSahara 2017

Naše pěstitelské snažení v roce 2017
chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 27 říj 2017 20:40

Jak tak koukám na aktuální předpověd síly větru na pozítří, tak si začínám myslet, že pokud se zítra nerozhodnu pro už finální sklizeň a likvidaci rostlin, tak se to nejspíš během neděle "sklidí" samo :-(

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 28 říj 2017 19:11

Sice mi tu dneska fouká o něco méně než hlásila dnešní předpověď (takže to doufám taky zítra nebude až ťakový masakr), ale vysrabil jsem, nechci zítra večer sbírat urvené plody válející se všudemožně, stačili mi ty peperoncina před pár týdny.

Takže dnes, 212 dní od výsevu semínek:
- sklizeny klasický jala z obou kytek, dnes sklizeno 68 plodů, výsledkem je dalších 3,3 litrů zavařených jala kroužků, ve dvou variantách nálevu.
- sklizeny ze všech peperoncin plody které měli alespoň kousek červené, takové doma spolehlivě dozrají. Dnes sklizeno dalších 128 plodů, nějakých cca 700 g. Na kytkách v korunách zůstalo minimálně 150 dalších plodů (holt pozdní výsev).

:firychil: Celkové letošní skore peperoncin :firychil:
4+1 kytek (4 standardně, po dvojicích ve slotech, jedna pozdní nalezenec jen v nevelkém květníku, počítám jí za 1/2 standardní kytky)
63 plodů per kytka plně dozrálo, sklizeno, usušeno ještě před finální sklizní
110 (cca) per kytka sklizeno celkem
145 (cca) 205 úspěšně vytvořenýchg plodů (oprava odhadu, viz příspěvek o dva níže) per kytka, pokud bych počítal i ty nedozrálé co jsem nechal na kytkách a se kterými už nepočítám.
Tedy, takovýto výsledek jsem opravdu nečekal, docela mazec :-)
Naposledy upravil 1 dne chris; celkem upraveno 30x.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 28 říj 2017 20:05

A abych se za tu smutnou práci se sklizní trošku odměnil, tak jsem už nevydržel a načal můj první pokus o chu nan pastu.
Poté co jsem ochutnal mám jasno, tohodle materiálu budu potřebovat víc, mnohem víc!

@Tea Racer: vřelé díky za recept u tebe ve vlákně, tuhle pastu jsem neznal a chutná mi opravdu hodně.

btw, v lednici je místa málo a studený sklep chybí, nezkoušeli jste někdo po dostatečně dlouhé době pro fermentaci (řekněme třeba 3-5 týdnů) chu nan pastu zavařit, což by sice další fermentaci zastavilo, ale možná umožnilo skladovat dlouhodobě při pokojové teplotě zásobu až do příští sklizně...jak moc změní/ublíží pasterizace chuť chunan pasty?

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 29 říj 2017 18:05

Tak abych si opravil předchozí odhad nedozrálých....
...mimochodem, nebýt toho že letos mám nultou sezónu a že jsem se už při včerejší preventivní sklizni rozhodl, že s nedozrálámi plody už nepočítám, tak by to bylo dneska hodně smutné. Takto to beru jako hodnotnou zkušenost pro další roky a jsem vděčný že takový autosklízecí fujavec přišel až na samém konci sezóny....

Ráno to vypadalo nějak takto
43543

pak to během dopoledně začínalo být "výživnější"
43544

btw, na fotkách kytek výše jsou vidět vidět i zbytky přetržených/vytržených přídavných kotevních úvazků, které jsem doplňoval po předposlední fujavici před několika týdny. Ale dnešní celorepublikový vichr (nedaleko v Praze na Karlově závan 118km/h, na Sněžce závan 180 km/s) s nimi měl velmi snadnou práci, provázky prostě přetrhal, kotevní drátošpejle pod oplechování - prostě narovnal zpět 2 mm drát co skoro nejde ohnout pouhou rukou...

po poledni, když vítr funěl naplno vypadali kytky bohužel už cca takto, zbyla jen košťata orvaná o velkou většinu koruny...
43546

mno a odpoledne bylo jasné, že s tím musím něco hned udělat, (nejen) odtok z terasy byl totálně "zakompostován"/zašpuntován a znovu a znovu přicházeli další a další krátkodobé ale intenzivní vlny deště.
43547

Takže jsem vylezl na terasu, popadl smeták, jakžtakž smetl orvané listi-plody-větve do nejméně větrného kouta, a metodou žaves se z té kupy pokusil vyzobat většinu orvaných plodů. Tady jsou:
43548

Je toho 2,4 kg, něco mezi 300-400 plody... :-O
Takže na kytkách (hlavně peperoncina, těch jala bylo jen 5-7 zapomenutých) bylo celkem ještě cca 500 nedozrálých plodů :-O

Už jsem nesebral morál nato, nějak se pokoušet sklízet a zachraňovat i to, co zbylo neurvané na kytkách, šlo to všechno do likvidačního pytle.
43545

Takže ke dnešku mi zůstává poslední dvojice kytek, jedno chilli a jedno rajče, ty jediné na závětrné straně přečkali vichr (který tu během odpoledne v okolí semtam oprava, skoro ze všech sousedních domů v ulici sundaval tašky a hřebenáče ze střech) s jen minimálními škodami.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 05 lis 2017 18:16

2017-11-05 Finální sklizeň.

Tak dneska mám jednu špatnou a dvě dobré zprávy.

Ta špatná je, že během pokusu zpracovat finální úrodu z pár kytek peperoncin to odpískal vypůjčený tyčový mixer (holt strojek s typickým china motorkem).

Ta první dobrá zpráva je, že ta finální úroda peperoncin orvaná minulý týden orkánem (viz předchozí příspěvek) a sezbíraná z dlaždic terasy vypadala po týdnu, než jsem se jí dnes pokusil zpracovat, takto :-)
43622

A ta druhá dobrá zpráva je, že když jsem dnes podvečer sklidil poslední rajče, tak jsem byl poněkud....mno poněkud jsem zůstal čučet jak puk :-)
43623

Tu kytku průběžně ožírám už od 01.07. (kdy na ní dozrál první plod) a dnes jsem z ní přesto očesal tohle:
43624
Cca 7,4 kg :-O
Celkovou sklizeň z týhle kytky za sezónu nemám jak určit, ale naprosto jistě je to výrazně víc než 10 kg.
Zvážil jsem pár velkých plodů z té fotky, mají tak 180-200 g, nejtěžší z těch co jsem vážil má 203 g.

Takže ke dnešku mi zůstává na terase poslední plodící kytka, pálivý jala předskokanky nechám, čistě ze studijních důvodů, venku až dokud kytku tuhé zimní mrazy nezabijou. A než se tak stane, tak třeba i dozraje posledních několik plodů co na kytce zbývá.
43625

Uživatelský avatar
Lexter
Stálý člen
Příspěvky: 1246
Registrován: 11 dub 2017 08:52
Reputace: 1299
Obrázky: 0
Bydliště: Velké Pavlovice, 150 m n. m.

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod Lexter » 07 lis 2017 21:17

Ta krabice vypadá luxusně.
No, mě dostane máloco: Bo Burnham - Can't Handle This

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 07 lis 2017 22:20

jj :-)
Nasušeno už mám dost z doby před krabicí, takže asi třetina z ní (než odešel tyčák) už si pomalu začíná pobublávat v utopencové sklenici jako základ budoucí srirachy, se zbytkem plánuju (jen co pořeším drtidlo/mixovadlo) nejspíš nějakou variantu sambalu či tak něčeho podobného, co půjde dlouhodobé uchovat mimo chladničku (ta už je plná chu nan pasty) tj. která půjde zavařit.
Kdyby měl někdo další tip na zpracování, tak sem s nim, už mi došli nápady.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 10 lis 2017 00:05

Jak si tak pomaličku začínám procházet fotky a zápisky z mojí letošní nulté sezóny, tak vidím, že bych si asi měl dát na příští sezónu předsevzetí: skoro všechny kytky (s vyjímkou jednoho páru prťavých okrasek) dávat do slotů truhlíků nikoliv po dvou, ale jen po jedné - letos se vyloženě rvaly o světlo a rozpětí....ale sakra to přeci nejde!
Tolik sympatických odrůd k vyzkoušení a tak málo pěstebního místa na balkóně! A když to tak udělám, tak pak určitě na just půlka uhyne na začátku léta...a jak se nebudou navzájem podpírat tak je zlomí první větříček...a...a vůbec.
Asi to znáte :-)


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2017“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti