Spomator sezóna 3

Naše pěstitelské snažení v roce 2017
Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 920
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 583
Obrázky: 0

Re: Spomator sezóna 3

Příspěvekod JurassicChilli » 03 srp 2017 23:11

Odkiaľ máš semená tej Mochyne? Je dosť možné, že to nie je Physalis peruviana ale že je to Physalis pruinosa. Sú si dosť podobné. Mochyne je dobré pestovať zo semien z kúpených plodov ktoré môžeš okoštovať a rozhodnúť sa či ti ich chuť vyhovuje a podľa toho sadiť. Väčšinou sa k nám dovážajú z Kolumbie a myslím, že sa jedná o pravú peruvianu.

spomator
Stálý člen
Příspěvky: 117
Registrován: 26 bře 2015 08:26
Reputace: 163
Obrázky: 0

Re: Spomator sezóna 3

Příspěvekod spomator » 04 srp 2017 12:46

JurassicChilli píše:
03 srp 2017 23:11
Odkiaľ máš semená tej Mochyne? Je dosť možné, že to nie je Physalis peruviana ale že je to Physalis pruinosa. Sú si dosť podobné. Mochyne je dobré pestovať zo semien z kúpených plodov ktoré môžeš okoštovať a rozhodnúť sa či ti ich chuť vyhovuje a podľa toho sadiť. Väčšinou sa k nám dovážajú z Kolumbie a myslím, že sa jedná o pravú peruvianu.
Kupoval jsem sazenice na trhu, označené byly jen jako Mochyně. Myslím že jsem se jen ptal jestli je to jedlá Mochyně a paní mne ujišťovala že ano.

Kendy
Moderátor
Příspěvky: 2195
Registrován: 05 kvě 2015 13:46
Reputace: 759
Obrázky: 0

Re: Spomator sezóna 3

Příspěvekod Kendy » 04 srp 2017 13:07

spomator píše:
04 srp 2017 12:46
Kupoval jsem sazenice na trhu, označené byly jen jako Mochyně. Myslím že jsem se jen ptal jestli je to jedlá Mochyně a paní mne ujišťovala že ano.
Ledacos je jedlé. Něco bohužel jenom jednou.

Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 920
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 583
Obrázky: 0

Re: Spomator sezóna 3

Příspěvekod JurassicChilli » 04 srp 2017 13:14

spomator píše:
04 srp 2017 12:46
Kupoval jsem sazenice na trhu, označené byly jen jako Mochyně. Myslím že jsem se jen ptal jestli je to jedlá Mochyně a paní mne ujišťovala že ano.
Áno aj Physalis pruinosa je jedlá. Má ale trochu inú chuť ako peruviana. Len mi to tak napadlo kvôli tomu kvasnému ocásku ktorý si spomínal. U peruviany som nič podobné v chuti necítil. Ale to je v podstate jedno. Na druhu nezáleží. Hlavné je, že tebe a tvojím deťom mochyňa chutí. :thumbup:

spomator
Stálý člen
Příspěvky: 117
Registrován: 26 bře 2015 08:26
Reputace: 163
Obrázky: 0

Re: Spomator sezóna 3

Příspěvekod spomator » 17 srp 2017 10:12

Update ve znamení Naganera. Musím opět vyzdvihnout tenhle cross protože to je síla. Plodí nejvíc ze všech kytek, plody jsou velké, krásně vybarvené a pal je "kulervoucí".

První ochutnávka. Dal jsem si půlku k housce a jako od špičky do půlky to ještě docela šlo. Ale zbytek ke stopce už bylo hodně náročné cvičení.
41889
41890

Keřík po obrání nejzralejších plodů.
41891

První souvislý sběr.
41892

Haba Yellow, Naganero, Red Savina a mix.
41894

41895
41896

Celé včerejší odpoledne jsem vařil omáčky a už toho mám asi 10 litrů, plnou lednici a nemám sklenice. A teď to teprve začíná pořádně dozrávat.

Uživatelský avatar
stankar
Stálý člen
Příspěvky: 1364
Registrován: 06 dub 2012 18:16
Reputace: 1311
Obrázky: 0
Bydliště: Nový Jičín, 285mnm

Re: Spomator sezóna 3

Příspěvekod stankar » 17 srp 2017 10:38

10L omacky ? :omg: Co s tim pak delas ? Ta papricka ve tvaru svicky je super :D

Uživatelský avatar
lobo
Stálý člen
Příspěvky: 2156
Registrován: 30 srp 2013 19:52
Reputace: 2160
Obrázky: 0

Re: Spomator sezóna 3

Příspěvekod lobo » 17 srp 2017 10:39

Zdravím tě kolego,

abych pravdu řekl začínáš se mi zamlouvat :-D :thumbup:

10litrů omáček to už značí o slušné závislosti a vášni pro tento extrémní sport :-D A to se mi líbí.

Jen tak dále :tiphat:

spomator
Stálý člen
Příspěvky: 117
Registrován: 26 bře 2015 08:26
Reputace: 163
Obrázky: 0

Re: Spomator sezóna 3

Příspěvekod spomator » 17 srp 2017 10:48

Uznávám že s těmi 10 litry jsem to asi trochu přestřelil )). Ale je toho prostě kotel. Několik skleniček mangové s papričkama Datil, několik žluté omáčky ze žlutých rajčat a papriček Haba Yellow a potom hodně rajčatové Naganero omáčky experimentálně s trochou bourbonu která je fakt hřejivá. Zbytek z hrnce jsem si dal včera na špagety a musel jsem si to jít 2x doředit čistýma špagetama aby se to dalo jíst )


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2017“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů