Erben 2017 Open

Naše pěstitelské snažení v roce 2017
Bacula
Stálý člen
Příspěvky: 2224
Registrován: 26 lis 2016 15:57
Reputace: 3634
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.

Re: Erben 2017 Open

Příspěvekod Bacula » 04 říj 2017 08:26

Hotovou (překvašenou srirachu) sterilizuješ, nebo jen dáš do lahví do chladu? O tvých výrobcích slyším všude chválu 😃.
Bacula

Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 920
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 583
Obrázky: 0

Re: Erben 2017 Open

Příspěvekod JurassicChilli » 04 říj 2017 08:46

Kolego, tie Srirachy vyrábaš v gramáži uvedenom v recepte, alebo dvojnásobnú dávku, keďže máš už toľko fľaštičiek? To ja som ju túto sezónu už začal rovno vyrábať po dvojnásobných dávkach, čiže namiesto z 600g papričiek ju robím rovno z 1200g. Ja už mám za sebou jednu dvojnásobnú dávku z minulého týždňa a dnes idem robiť a dať kvasiť ďaľšiu dvojnásobnú dávku. A na budúci týždeň ak sa podarí ešte tretiu dvojdávku červenej Srirachy a jednodávku žltej Srirachy. Takže celkovo 7 dávok Srirachy. Malo by to byť 21 tých malých fľašiek od Pilos jogurtu z Lidlu. Snáď mi to bude na celú zimu stačiť. :thumbup:

Srirache zdar!
A vďaka za recept od Nuselskej kuchty.

Uživatelský avatar
Erben61
Stálý člen
Příspěvky: 2405
Registrován: 12 zář 2014 16:32
Reputace: 5228
Obrázky: 0
Bydliště: Plzeň

Re: Erben 2017 Open

Příspěvekod Erben61 » 04 říj 2017 14:42

Bacula píše:
04 říj 2017 08:26
Hotovou (překvašenou srirachu) sterilizuješ, nebo jen dáš do lahví do chladu? O tvých výrobcích slyším všude chválu 😃.
Díky, to by mě zajímalo odkud....že by od Doktora na vašem srázku v Praze??? No omáčky včetně srírachy sterilizuju. je dost možný, že speciálně sríracha by byla lepší kdyby neprošla sterilizací ,ale to bych neriskoval. Tam je třeba zastavit rychlé mléčné kvašení, nevím dělám ji takhle druhý rok a nezabýval jsem otázkou jak by to vypadalo při jiném postupu. U vařených omáček to sterizuju taky, myslím si totiž, že se tím ještě propojí chutě a vynikne chilli. Při vaření dávám totiž chilli až nakonec a vařím to společně poměrně krátce, rozmixuju, přepasíruju, naplním a počítám vlastně i s tou dobou sterilizace k propojení chutí. Momentálně mám rozpracovaný ještě dvě várčičky chu-nanské chilli pasty červenou a zelenou.... :angry1:
https://zkvaseno.blogspot.cz/2014/10/du ... pasta.html
tak jsem na ní zvědav, je tam docela dost zázvoru, tak čekám co to udělá. :dunno: :thumbup:
:wave: :tiphat:
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

Uživatelský avatar
Erben61
Stálý člen
Příspěvky: 2405
Registrován: 12 zář 2014 16:32
Reputace: 5228
Obrázky: 0
Bydliště: Plzeň

Re: Erben 2017 Open

Příspěvekod Erben61 » 04 říj 2017 14:56

JurassicChilli píše:
04 říj 2017 08:46
Kolego, tie Srirachy vyrábaš v gramáži uvedenom v recepte, alebo dvojnásobnú dávku, keďže máš už toľko fľaštičiek? To ja som ju túto sezónu už začal rovno vyrábať po dvojnásobných dávkach, čiže namiesto z 600g papričiek ju robím rovno z 1200g. Ja už mám za sebou jednu dvojnásobnú dávku z minulého týždňa a dnes idem robiť a dať kvasiť ďaľšiu dvojnásobnú dávku. A na budúci týždeň ak sa podarí ešte tretiu dvojdávku červenej Srirachy a jednodávku žltej Srirachy. Takže celkovo 7 dávok Srirachy. Malo by to byť 21 tých malých fľašiek od Pilos jogurtu z Lidlu. Snáď mi to bude na celú zimu stačiť. :thumbup:

Srirache zdar!
A vďaka za recept od Nuselskej kuchty.
Nedržím se úplně receptu, tedy gramáže vůbec neřeším. V podstatě používám jen technologii postupu. Navíc nedělám to jen čistě z chilli tedy např. z Japaleň a nebo třeba z Cayeenů. Základ mám z normálních kapií + tam naperu co zrovna mám takže nějaké ty málopálivky no a dotvrdím něčím silnějším. Možná je to diskutabilní otázka, mnozí uznávají jen klasiku z Jalapeň, ale já jsem přesvědčen, že je to srovnatelné, možná že barva je díky sytě rudým kapiím, na což dbám ještě lepší u mého postupu. Odhadnout sílu palu může být oříšek, zdánlivě hodně silné ,,těsto" se po překvašení stává úplně v pohodě. :firy: Popravdě Srirachu používám i k nakládání masa, sem tam kápnu do omáček, polévek, prostě za mě je to Top produkt. :respect:
:wave: :tiphat:
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

Uživatelský avatar
Jahodove_pyre
Stálý člen
Příspěvky: 247
Registrován: 21 čer 2016 10:40
Reputace: 229
Obrázky: 0
Bydliště: Čelákovice

Re: Erben 2017 Open

Příspěvekod Jahodove_pyre » 05 říj 2017 16:27

Takže ve tvém podání Erbracha ( to zní jako pohoří vedle Kavkazu :D )
Always hard way

Uživatelský avatar
Erben61
Stálý člen
Příspěvky: 2405
Registrován: 12 zář 2014 16:32
Reputace: 5228
Obrázky: 0
Bydliště: Plzeň

Re: Erben 2017 Open

Příspěvekod Erben61 » 07 říj 2017 12:15

Zdravím přátelé a přemýšlím jak tento příspěvek nazvat. Možná ,,Konec venkovního pěstování" nebo ,,Deset měsíců s chilli a teď odpočinek" No, ani náhodou. Včera jsem sice s rostlinami zatočil, ovšem pár akvizic jsem se rozhodl zazimovat, takže ty dva měsíce, které zbývají do nového výsevu, mám o zábavu postaráno. Opět jsem podlehl nostalgii a uklidil víc kytek, než si můžu dovolit, takže přesouvačka do práce, no a tam je toho spousta. Trochu hnusně zaspekuluju, že ,,naštěstí" všechny nevydrží,podmínky na studené zimování to nejsou, spíš takový pomalý zimní indoor. Pro příští sezonu mám zase spoustu semen a padesát druhů a sto kytek prostě nedám, takže ta selekce, že něco z nostalgicky,,zachráněných" kytek nevydrží a semínka co nevzejdou jsou vlastně moje záchrana. Ale vrátim se k té likvidaci. Nebolelo to tolik, už proto, že narozdíl od mnohých já mám dávno sklizeno a na kytkách byly z většiny jen paběrky. Ani tý zelený pasty a poslední omajdy se zeleného chilli kterou jsem už vloni nazval ,,Last notch"počítám nebude tolik.Nutí mě to trochu bilancovat, ale to dnes ještě nechci, takže ještě napíšu, že venku zatím ještě zůstává neuvěřitelná Dorsetka, tvářící se jako by se skoro nechumelilo a Divoška Praetermissum , s kterou mám speciální přezimovací plán. Takže, jak je mým zvykem, pár fotek dokumentující moje snažení a stav mojich Načančanek. :dunno: Tedy popravdě jsou to holky, postarší, asi v podobné etapě života jak starej ERB. Brzy dám zprávu o stavu vrátnice a přilehlých prostor. :jalapeno: :naga:

Divoška z pár pohledů...

431234311543116

Dorset Naga vzdorující podzimnímu chladu jako jediná chineska....

4311443117431184312043119

a ještě pár pohledů....

43111431124312143113

okno v mé garsonce ozdobila Indian Jwalla, ať je po ruce zobání.

43122
:thanx: :wave: :tiphat:
Naposledy upravil 2 dne Erben61; celkem upraveno 7x.
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

Holu
Moderátor
Příspěvky: 1224
Registrován: 02 led 2015 15:59
Reputace: 1027
Obrázky: 0

Re: Erben 2017 Open

Příspěvekod Holu » 07 říj 2017 12:37

To Praetermissum je super! :thumbup:

Uživatelský avatar
Erben61
Stálý člen
Příspěvky: 2405
Registrován: 12 zář 2014 16:32
Reputace: 5228
Obrázky: 0
Bydliště: Plzeň

Re: Erben 2017 Open

Příspěvekod Erben61 » 08 říj 2017 01:32

Ahoj, slíbil jsem zprávu z vrátnice. Mám toho tu víc, ale zaměřím se na dvě kytky. Je to Habanero Capuccino které dorostlo celkem brutálních rozměrů a to jen ve džbánu cca 2,5 lt substrátu a soutěžní Koza s fazulou v 1 lt substrátu. Capu jsem dnes zredukoval aby nehnalo do větví, ještě kvete, bude plodit možná celou zimu.
43146431444314343147431484314943145
:firychil: :thanx: :wave: :tiphat:
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2017“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů